Projekta “UAP Latgale” ietvaros aizvadīts darbīgs gads uzņēmējdarbības stiprināšanai reģionā

Latgales plānošanas reģions (LPR) lielu uzmanību velta biznesa vides attīstībai reģionā – gan esošo un jauno uzņēmēju atbalstīšanā un motivēšanā, gan arī jaunās paaudzes biznesa domāšanas veicināšanai jau no pirmsskolas vecuma.

Foto: LPR un Uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju delegācija Viedā tekstila izstādes telpas apmeklējuma laikā Boras universitātē, Gēteborgā

LPR Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” (UAP Latgale) ietvaros 2022.gadā notika virkne nozīmīgu pasākumu, kas neapšaubāmi sniedz ieguldījumu reģiona uzņēmējdarbības vides stimulēšanā – gada sākumā tika uzsākts darbs pie interešu izglītības programmas izstrādes, kas jau tuvākajā laikā gan pirmsskolas izglītības iestādēs, gan pamatskolās un vidusskolās sniegs iespēju sekmēt uzņēmējspēju attīstīšanu 4 dažādos vecumposmos. Tāpat, pulcējot gandrīz 400 interesentus, tika organizēti 14 izzinoši semināri Latgales reģiona uzņēmējiem, to pārstāvjiem, kā arī topošajiem uzņēmējiem un pašvaldību darbiniekiem ar mērķi stiprināt zināšanas par uzņēmējdarbības aktuālajiem jautājumiem.

Īpaša uzmanība tika pievērsta jauniešu mērķauditorijai, īstenojot gan biznesa ideju konkursu, kur galvenā balva bija pieredzes apmaiņas brauciens uz Norvēģiju, gan organizējot jauniešu diennakts nometni un Latgales augstskolu studentu diskusijas, kur jauniešiem pieredzējušu mentoru vadībā bija iespēja saņemt arī individuālās konsultācijās veiksmīgai biznesa uzsākšanai un attīstībai.

LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs atzina, ka ir vitāli svarīgi dot iespēju atklāt uzņēmējdarbības prasmes jau no bērnības, savukārt jauniešiem ļaut pašiem spert pirmos soļus biznesa pasaulē!

Ne mazāk nozīmīgas ir bijušas arī projekta ietvaros organizētās Latgales uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju delegācijas vizītes uz Vāciju un Zviedriju – pavisam nesen uzņēmēji atgriezās no pieredzes apmaiņas vizītes Gēteborgā, kur devās ar mērķi popularizēt vietējo produkciju, kā arī radīt tai jaunus noieta tirgus. LPR darbs šajā jomā tiek virzīts ar mērķi sniegt uzņēmējiem iespējas, kurām viņiem tāpat būtu grūti piekļūt – piemēram, Gēteborgas apmeklējuma laikā delegācija tikās ar dažādiem uzņēmumiem un pētniecības centru pārstāvjiem, viesojās pilsētas Biznesa reģiona centrā un tīklošanās laikā ar Zviedrijas uzņēmējiem guva reālas sadarbības iespējas!

Priecājamies, ka šajā gadā projekta “UAP Latgale” pārstāvjiem bija iespēja piedalīties arī kā elpu aizraujošajā, populārākajā biznesa forumā Nordic Business Forum 2022. Jāatzīmē arī pašvaldību pārstāvjju pieredzes apmaiņas vizīte Norvēģijā, kur delegācija apmeklēja projekta partneru- Agder fylkeskommune / Agderes reģionālā līmeņa pašvaldību! Abas puses dalīsies pieredzē, kā efektīvi organizēt atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanā un īstenošanā!

Savukārt 2022.gada 9.novembrī LPR rīkotais pasākums “Latgales diena 2022” pulcēja vairāk kā 29  tūkstošus skatītāju, kuri tiešraidē Delfi Live un LPR Facebook lapā vēroja vērienīgu un kolorītu programmu, kas tika veltīta Latgales reģiona uzņēmējdarbības aktivizēšanai un attīstībai, apbalvojot Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) konkursa “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022” laureātus, kā arī uzņēmēju piedāvāto iespēju un Latgales kā tūrisma galamērķa prezentēšanai.

Pasākumi tika rīkoti Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” Nr. LV-LOCALDEV-0001 ietvaros. Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildus informācija:

uap.latgale@lpr.gov.lv

Tālr. +371 29118992