Noslēdzies projekts “Amatniecība bez robežām”

2022.gada 30.novembrī  noslēdzies Latgales plānošanas reģiona īstenotais pārrobežu projekts “Amatniecības bez robežām”, sasniedzot visus projektā plānotos mērķus un rezultātus. Veiksmīgā sadarbībā ar projekta partneriem – Daugavpils pilsētas pašvaldība, Rēzeknes novada pašvaldība, Balvu novada pašvaldība, Krāslavas novada pašvaldības Dagdas pilsētas un pagastu apvienība, Augšdaugavas novada pašvaldība, sasniegtie rezultāti nesīs ieguldījumu visam reģionam kopumā. Projekts tika uzsākts 2019.gada 1.jūnijā un tā īstenošanas periods bija 42 mēneši, kura laikā tika īstenotas vērienīgas aktivitātes amatniecības nozares uzlabošanai un tūrisma veicināšanai Latgalē.

Piecās Latgales pašvaldībās tika uzlabota infrastruktūra kultūras un vēstures objektos:

  • Daugavpilī tika veikta Daugavpils cietokšņa 8. bastiona Pulvera noliktavas ēkas fasādes vienkāršotās renovācija, papildus iegādājoties apgaismes objektus, lai izgaismotu izstādes;
  • Rēzeknes novada Lūznavā tika atjaunota Lūznavas muižas kompleksa smēde,  pasargājot ēkas konstrukcijas no tālākas degradācijas, un aprīkota smēde ar nepieciešamo amatniecības aprīkojumu meistarklašu organizēšanai;
  • Balvos tika atjaunota Amatnieku mājas fasāde Lāču dārzā, renovēts jumts un nomainīti logi, funkcionālai ēkas turpmākai izmantošanai;
  • Krāslavas novada Andrupenē Lauku sētā tika izbūvēta skalu grozu izgatavošanas darbnīca, papildus iegādājoties skalu plēšanas ierīci un aprīkojumu, kurā šobrīd notiek meistarklases tūristu grupām;
  • Augšdaugavas novada Raiņa mājā Berķenelē senās klēts ēkā tika izveidota amatu darbnīca „Klēts”, kur šobrīd jau notiek amatnieku ekspozīcijas un dažādi publiski pasākumi dažādām vecuma grupām.

Liels ieguldījums ir amatniecības aprīkojuma modernizācija Latgales pašvaldībās. Latgales plānošanas reģions iegādājās jaunas un modernas amatniecības iekārtas un aprīkojumu podniecībā, kokapstrādē, metālapstrādē, šūšanas, adīšanas un aušanas nozarē, stikla pūšanā par kopējo summu EUR 86 529.

Iekārtas un aprīkojums aktīvi tiek izmantoti Preiļu novada pašvaldībā, kur Riebiņu vidusskolā skolēni, izmantojot mācību stundās CNC frēzēšanas/ gravēšanas mašīnu, virpu kokam, izgatavo dažādas dekorācijas un aksesuārus no koka, Aglonas vidusskolā tiek izmantotas jauns  iekārtas un aprīkojums – galdnieku darbgaldi, šujmašīnas, overloki, adāmmašīnas, dzijas tinamās mašīnas, apgūstot praktiskās iemaņas iekārtu izmantošanā. Savukārt  Aglonas Radošo industriju centrā 2022.gada aprīlī tika piegādāts podniecības un aušanas aprīkojums, amatniekiem ir pieejamas elektriskās krāsnis un elektriskās podnieka virpas, tradicionālās skandināvu sviru stelles un aužamie rāmji.

Vērienīga ir digitālu steļļu iegāde no Norvēģijas, šo digitālo iekārtu šogad ļoti novērtēja Ludzas novada Ciblas pagasta Līdumnieku audējas, kur notika aušanas meistarklases digitālajā tehnikā, tika rīkotas izstādes un apmācības.  Līdumnieku audējas digitālo steļļu pienesumu raksturo kā milzu soli, bet secina, ka lai labāk apgūtu jauno iekārtu, jāatgriežas pie aušanas pamatiem un arī kā attīstījās aušana no 1800 gada ar Žakarda stellēm, Latvijā patentētām Pētera Viļumsona stellēm no 20.gadsimta, jo digitālās stelles apvieno visu iepriekš izstrādāto steļļu tehniku. Uz Līdumniekiem tagad dodas daudzi interesenti, kas vēlas darboties ar digitālām stellēm un veidot iepriekš nerealizētos darbus Žakardo stellēs. Ar aizrautību darbību vēro jaunieši, ir izveidojusies sadarbība un  līdzdarbība ar vairākām skolām.

 

Līvānu stikla un amatniecības centrā top krāšņi stikla izstrādājumi, izmantojot piegādātās stikla pūšanas pīpes un koka formas. Tautas lietišķās mākslas studijā “Dubna” audējas no austiem audumiem šuj tautu tērpus, izmantojot modernas šujmašīnas.

Krāslavas amatniecības centrā  šogad tika piegādāta gāzes keramiskā krāsns, elektriskā podnieka virpa, plasta rullis.

Balvu novada Rugāju vidusskolā tika uzstādīts vertikālais lentžāģis, piegādāts piktogrāfijas instrumentu komplekts, adāmmašīna, kas ļauj skolēniem apgūt amatniecības prasmes, izmantojot modernu aprīkojumu un izgatavot jaunus amatniecības produktus.

Augšdaugavas novada Bebrenes pagastā tika piegādāts kokapstrādes aprīkojums, tieši kombinētā ēvele un biezumēvele, galda lentzāģis, frēze, kas ļauj amatniekiem pilnveidot savas prasmes un  radīt jaunus funkcionālus kokamatniecības produktus.

Projekta īstenošanas laikā jaunu amatniecības produktu attīstīšanai Latgales amatniekiem tika rīkotas vērtīgas 2 dienu tematiskās apmācības Rēzeknes novada Lūznavā un Daugavpilī, stiprinot savas zināšanas un iegūstot jaunas vērtīgas idejas un ieteikumus savu produktu modernizēšanai un popularizēšanai. Līvānos  tika novadītas 2 dienu radošās meistarklases pa grupām, kuru laikā amatnieki ieguva praktiskās iemaņas savā un jaunās amatniecības nozarēs un smēlās iedvesmu no kolēģiem un māksliniekiem jaunu produktu radīšanai.

Nu jau visiem labi pazīstamais pasākums “Latgalīši Reigā brauc” projekta laikā tika rīkots 5 reizes. Pasākums tika rīkots gan Kalnciema kvartālā, gan Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Katrā pasākumā piedalījās ap 50 amatniekiem un mājražotājiem no Latgales, skanēja latgaliešu mūzika un valoda, tika fotografēti amatnieki un to darbi, veicinot amatnieka atpazīstamību visā Latvijā. Skatītājus joprojām interneta vietnēs priecē projekta ietvaros izstrādātie sirsnīgie video par Amatniecību bez robežām.

 

Sirsnīgs paldies visiem projektā iesaistītiem partneru koordinatoriem, amatniekiem, sadarbības partneriem!

Latgales plānošanas reģions projekta  Crafts ietvaros ir izstrādājis arī īsus video stāstus par četrām amatniecības nozarēm- metālapstrāde, tekstils, kokapstrāde un keramika. Piedāvājam arī ieskatu projekta sagatavotajos stāstos:

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.