Latgales plānošanas reģions sarīkoja integrējošo pasākumu personām ar GRT

Šī gada 28. jūnijā zemnieku saimniecībā “Klajumi”, Krāslavas novads, notika Latgales plānošanas reģiona rīkotais Integrējošais un izglītojošais pasākums personām ar garīga rakstura traucējumiem (GRT) par nodarbinātības iespējām projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā (DI Latgalē)”, vienošanās Nr.9.2.2.1./15/I/005 ietvaros, sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru, zemnieku saimniecību ”Klajumi” un Latgales sporta suņu biedrību.

Pasākumā piedalījās 30 pieaugušas personas ar GRT un 20 sociālie darbinieki, darbnīcu un centru vadītāji, kā arī citi speciālisti no Daugavpils valstspilsētas, Rēzeknes valstspilsētas, Balvu novada, Ludzas novada, Preiļu novada un Augšdaugavas novada pašvaldībām.

Programma bija izveidota tā, lai dalībniekiem būtu iespēja gan iegūt vērtīgas zināšanas, gan iepazīt zemnieku saimniecību, gan arī sadraudzēties savā starpā.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Daugavpils filiāles speciālisti Dace Linuža un Gertrūda Veigure, strādājot divās grupās, pasākuma dalībniekus informēja par nodarbinātības iespējām un NVA atbalstu  personām ar GRT. Konsultācijas raisīja lielu ieinteresētību, tika uzdoti dažādi jautājumi un izteiktas atziņas par pozitīvu pieredzi, kas gūta, izmantojot NVA pakalpojumus personām ar invaliditāti – gan tiekoties ar darba devējiem atvēro durvju dienās personām ar invaliditāti uzņēmumos, gan iesaistoties aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

Vairāk par NVA atbalstu personām ar invaliditāti lasiet: šeit.

Zirgu sētas “Klajumi” saimnieki palīdzēja sagādāt dalībniekiem īstus laimes svētkus, stāstot par saimniecību atraktīvā ekskursijā, vizinot pajūgā un cienājot ar gardām pusdienām. Tomēr vislielāko prieku dalībnieki guva no reitterapijas pakalpojuma izmēģinājuma braucieniem un kanisterapijas pakalpojuma demonstrācijas. Komunicējot ar dzīvniekiem, daži atcerējās bērnības sajūtas, kāds bija lepns par baiļu pārvarēšanu, sēžoties zirgam mugurā, citi baudīja katru mirkli šo apbrīnojamo dzīvnieku klātbūtnē un baroja ar saimnieku atļautajiem gardumiem.

Pasākuma noslēgumā aicinājām katru pašvaldību prezentēt savus mājas darbus. Vēlreiz pārliecinājāmies, cik fantastiski Latgalē strādā sociālie darbinieki un cik radoši un izdomas pilni viņiem ir klienti. Kāds deklamēja dzeju vai dziedāja, citi lika visiem izkustēties jautrajās dejās.

Diena pagāja ražīgi, skanīgi un radoši, par ko liecina arī atsauksmes no pašiem pasākuma dalībniekiem. Lūk, ko mums pastāstīja Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centra vadītāja Liene Gžibovska:

No mūsu Aivara bija apbrīnojama frāze: “Cik kopā ar Jums bija labi, nepiespiesti un interesanti.” “Jums” viņš domāja mani un psiholoģi. Šķiet ikdienā esam plecu pie pleca, un tās kautrīguma barjera zudušas, bet šajā situācijā viņš jutās ļoti īpašs, jo tika izvēlēts no lielās grupas, tādējādi novērtēts kā darbspējīgs cilvēks.

Nataša ārkārtīgi sajūsminājās par zirgiem un suņiem. Suņus glāstot, esot sajutusies kā bērnībā, kad bija maza bezrūpīga meitene.

Visumā mūsu DACiešiem bija pārbagātas emocijas. Domāju, atpakaļceļā, mēs savam šoferim apnikām, jo runājām un pārrunājām visu pieredzēto. Tikai viena diena, bet, cik daudz tā ir devusi!

Integrējošais un izglītojošais pasākums personām ar GRT par nodarbinātības iespējām ir pirmais šāda veida pasākums Latgalē, ko rīkoja Latgales plānošanas reģions. Pasākuma norise tika finansēta no ESF projekta līdzekļiem, un dalība tajā bija bez maksas.

Pateicamies visiem dalībniekiem par šo neaizmirstamo dienu un zirgu sētas “Klajumi” saimniekiem par viesmīlību!


Informāciju sagatavoja: Projekta ”DI Latgalē” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Čimbaraite, t.: 654 40862, e-pasts: kristina.cimbaraite@lpr.gov.lv 
Latgales plānošanas reģions
“Deinstitucionalizācija Latgalē”
Latgales plānošanas reģiona vietne: @DILatgale
Facebook: @DILatgale
Youtube: @DILat