DI Latgalē. Līgo un Jāņu svētku laiks

Svētku gaidīšanas laiks Latgales reģiona sociālo pakalpojumu iestādēs, kuras sniedz pakalpojumus DI plāna ietvaros, ir rosības, garšīgu smaržu un ziedu rotājumu pilns.

Tiek iepazītas Vasaras saulgriežu tradīcijas, minētas mīklas, klausītas Jāņu dziesmas, gatavotas tradicionālās uzkodas un veidoti Jāņu vainagi. Sadarbības partneri no Latgales reģiona pašvaldībām kopā ar Latgales plānošanas reģiona projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā (DI Latgalē)” (Nr.9.2.2.1./15/I/005) kolektīvu novēl lustīgu līgošanu!


Daugavpils pilsēta

Lai visu uzplaukušo puķu melodijas
Ar dzimtās puses vasarlaika gaismu
Jums uzdāvā to brīnumaino ziedu,
Ko tikai reizi gadā atrast var.

Lai priecīgi, skaistiem mirkļiem un pozitīvām emocijām piepildīti Līgo svētki!


Rēzeknes pilsēta

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldes “Sociālais dienests” Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā norisinājās aktīva gatavošanās Vasaras saulgriežu sagaidīšanai.

Pētījam tradīcijas, spēlējām interaktīvās spēles, pinām vainagus un baudījām atvēsinošos saldējuma kokteiļus! Svētku nedēļas ietvaros aizvadīts Līgo čempionāts ar sportiskām aktivitātēm un apbalvošanas pasākumu.

Lai saulgriežu nakts burvība un Jāņu ziedu spēks pavada visa gada garumā!

Jāņa naktī zied paparde ar krāšņiem ziediem. Kas iegūst papardes ziedu, tas ir laimīgs, jo tam piepildās viss, ko viņš vēlas.

Spārītes bērni ar darbiniekiem Līgo svētkus ieskandinājām laicīgi, ar skaļām dziesmām, dejām, rotaļām, pinām skaistus vainagus, veidojām Jāņuzāles paklāju, aizkožot ar gardiem pīrāgiem.

 

Līgo māmiņ līgodama, līgo skaisti šovakar

Neaizmirsti savai meitai Jāņu dziesmas mācīt ar…

Lai kad viņai pašai meita kādreiz Jāņos līdzi būs

Atceroties vecos vārdus līgo dziesma jauna kļūs…

Līgo tētiņ līgodams, līgo skaļi šovakar

Neaizmirsti savam dēlam Jāņu dziesmas mācīt ar…

Lai kad viņam pašam dēli kādreiz Jāņos līdzi būs

Atceroties vecos vārdus līgo dziesma jauna kļūs…

Līgo veci, līgo jauni kamēr Jāņu uguns degs

 

Līgosim mēs šonaksniņu kamēr rīta saule leks…

Citu gadu gaidīsim kad Jānītis atkal nāks

Tā lai mūsu bērnu bērni vienmēr līgo dziesmas māk…

 

SAULAINUS UN LUSTĪGUS LĪGO SVĒTKUS!!!


Augšdaugavas novads

Ilūkstes apkārtne

Jūnija mēnesis Augšdaugavas novada Sociālā dienesta struktūrvienībām Ilūkstes dienas aprūpes centrs “Fēnikss”, Specializētās darbnīcas un Pašulienes grupu dzīvokļi kā ierasts ir visai darbīgs un rosīgs. Šoreiz klienti kopā ar darbiniekiem gatavojās Līgo svētku sagaidīšanai. Tika iepazītas Vasaras saulgriežu tradīcijas, minētas mīklas, klausītas Jāņu dziesmas, gatavotas uzkodas. Vislielāko interesi izraisīja Jāņu vainaga veidošana. Bez tam, bija iespēja izmēģināt savas prasmes svētku noformējuma veidošana no dzijas, vaska, papīra un dažādiem dabas materiāliem. Šajā laikā klientu starpā valdīja liela rosība un milzīgs gandarījums par padarīto. Protams, tika pārrunāta arī drošības tēma svētku svinēšanas laikā.

Struktūrvienību darbinieki un klienti novel visiem lustīgi nosvinēt Līgo svētkus!

 

Nīcgale

 

Tuvojas Līgo svētki – saulgriežu laiks. Līgo ir tradīcijām bagātākie latviešu tautas svētki, kurus gaida ar nepacietību ikviens. To svin visās paaudzēs.

 Svētku priekšvakara noskaņās Augšdaugavas novada Sociālā dienesta “Grupu dzīvokļi Nīcgale” klienti un personāls  rūpīgi gatavojās Līgo svētku svinēšanai.  Specializētajās darbnīcās – klienti čakli pin vainagus, veido puķu pušķus no puķēm un Jāņu zālēm, krāso zīmējumus telpu rotāšanai, kā arī top koka detaļas Līgo kompozīcijām.

Līgo svētku gatavošanās laikā klienti uzzināja vairāk informācijas par Līgo un Jāņu svētku tradīcijām un ticējumiem, ko ar aizrautību stāstīja darbinieki.

Līgo svētku laikā tiks godināts Jānis un Līga ar ozollapu vainagu, sieru un zāļu tējām.

Lai līst vissiltākais lietus,
Visdzidrāko rasu dod rīts,
Un kaut ko no saulgriežu brīnuma,
Lai katrs paņem sev līdz.

Novēlām priecīgus un līksmus Līgo svētkus!

 

Skrudaliena

 

21.jūnija dienas aprūpes centra “Skrudaliena” teritorijā norisinājās Līgo dienas ieskandināšana. Centra darbinieku vadībā klienti atcerējās tautas ticējumus un tradīcijas, dziedāja, dejoja. Vienā no ticējumiem ir teikts, ka Jāņu vakarā savāktajiem augiem piemīt maģiskais spēks. Tāpēc klienti savāca dažādus ziedus un augus, pina vainagus, rotāja centra telpas. Svētku noslēgumā visi baudīja Līgo svētku cienastu.

 

Višķi

 

Višķu Dienas aprūpes centra darbinieki un klienti, pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem, izvērtētas projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”, Nr.9.2.2.1./15/I/005” (turpmāk tekstā – Projekts), klientiem tiek mācīta lietderīga brīvā laika pavadīšana, svētku svinēšana, tradīciju un galda kultūru ievērošana!

Visu gadu dziesmas krāju,
Jāņu dienu gaidīdams,
Nu atnāca Jāņu diena,
Nu dziesmiņas jāizdzied!

Lai Saulgriežu naktī līgotājus silda Jāņuguns liesmas,

Un sirdī ikkatrā skan gaišas dziesmas!

 

Lustīgus Līgo novēl Višķu DAC!


Balvu novads

Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 9.2.2.1/15/I/005“Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā” ietvaros, izveidotajās Balvu novada Sociālās pārvaldes struktūrvienībās – Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Balvos, Dienas aprūpes centrā Benislavā un Dienas aprūpes centrā Viļakā svētku gaidīšanas laiks vienmēr ir piepildīts ar kopā būšanas prieku, radošām idejām un darbiem.

Tuvojas kārtējie gadskārtu svētki – Līgo Svētki!

Balvi

Gaidot Līgo svētkus Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Balvos klientiem ir jūtama  īpaša rosība – tiek darināts ne tikai svētku noformējums centra telpās, bet  arī ārpus tām. Centra klienti piedalās Balvu pilsētas rotāšanā. Balvu Daudzfunkcionālā Sociālo pakalpojumu centra klienti un darbinieki iesaistījās Balvu pilsētas aicinājumā veidot vides objektu “Mūsu ugunskurs ar visiem(i) ziediņiem(i)”, radot kopēju pilsētas svētku noskaņu.

Es pazinu to sētiņu,
kur gaidīja Jāņa bērnus: Līgo.
Tā sētiņa izpušķota
ar zaļiemi ozoliem. Līgo.

 

Benislava

Kā ik gadu, tiek rūpīgi gatavoti svētku ēdieni – Jāņu siers un pīrāgi.

Dienas aprūpes centrā Benislavā ikdienas ritums ir piepildīts ar dažādām  radošām aktivitātēm. Centra klienti ir parūpējušies gan par telpu, gan par apkārtnes sakopšanu un svētku noskaņu.

 

Viļaka

Dienas aprūpes centrā Viļakā ir jūtamas svētku noskaņas. Saimnieciskie centra klienti sien Jāņu sieru pēc sentēvu metodes  un lūkojas pēc Jāņu zālēm telpu rotāšanai un vainagu pīšanai.

Līgojat, līgotāji,
Nava gara Jāņa nakts:
Vienā pusē saule gāja,
Otrā pusē gaisma ausa.

(Latviešu tautasdziesma ) 

Lustīgu Līgošanu!


Ludzas novads

Jāņi ir gadskārtas svētki ar ļoti bagātām tradīcijām. Jau labu laiku pirms Jāņiem sākas gatavošanās svētkiem – tiek dziedātas Jāņu dziesmas, siets Jāņu siers, cepti pīrāgi un veikti daudzi citi  saimnieciski sagatavošanās darbi, lai nedotu Jāņu bērniem iemeslu apdziedāt sētas ļaudis par nevīžību un slinkumu.

Visa laba Jāņu zāle,
Ko plūc Jāņu vakarā.
Jāņu nakti zelta rasa
Katrā zāles galiņā.

Ludza

Arī Ludzas centra klienti gatavojas vasaras saulgriežu svētkiem – veidoja kolāžu ar Jāņu dienas ticējumiem un pantiņiem, zīmēja ugunskuru, veidoja telpu dekorus no dažādiem materiāliem.

Tradicionāli pirms Līgo svētkiem jābūt sakoptam pagalmam un teritorijai, par ko arī parūpējās Ludzas DAC klienti un darbinieki – pie centra ēkas ierīkojot puķu dobes, lai iepriecinātu sevi un citus. Un, protams, ar nepacietību visi gaida svētku pasākumu ar spēlēm, konkursiem, siera un kvasa degustāciju un desiņu grilēšanu.

 

Kārsava

Arī Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Kārsavā klienti un darbinieki gatavojas Vasaras saulgriežiem, Līgo vakaram un Jāņiem. Tā kā daba ap saulgriežu laiku ir pilnā plaukumā un saule savu enerģiju dāvā visdāsnāk, šajā laikā vāktajām zālītēm esot dubultdziedinošs spēks, tāpēc Jāņu zāles tika vāktas un ieaustas gan lielos, gan mazos paklājiņos, tika veidotas burciņas, kas pildītas ar augiem, tika krāsots, griezts un līmēts.

Saulgriežus Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Kārsavā sagaidīsim trešdien 21. jūnijā – lasīsim Jāņu zāles, pīsim vainagus, jo vainagi ir viens no raksturīgākajiem un būtiskākajiem vasaras saulgriežu elementiem, pīsim augu vītnes, ar kurām rotāsim savu pagalmu, dziedāsim Jāņu dziesmas, ēdīsim sieru un pašu ceptu pīrāgu.

Novēlam visiem šos maģiskos svētkus pavadīt pie dabas, saules staros ieaustiem, kopā ar sev tuviem cilvēkiem, kā to darīsim mēs kopā DSPC Ludzas novadā.


Preiļu novads

Ai vasara, ai vasara,
Tavu lielu bagātību,
Dravā kupli rudzi auga,
Pļavā balts āboltiņš.


Rēzeknes novads

Saulainu īsāko gada dienu un svētītu garāko gada nakti! Priecīgus Jāņus!


Krāslavas novads

Jānīts brauca katru gadu,
Atved ziedu vezumiņu:
Še saujiņa, tur saujiņa,
Lai zied visa pasaulīte.


Informāciju sagatavoja: Projekta ”DI Latgalē” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Čimbaraite, t.: 654 40862, e-pasts: kristina.cimbaraite@lpr.gov.lv 
Latgales plānošanas reģions
“Deinstitucionalizācija Latgalē”
Latgales plānošanas reģiona vietne: @DILatgale
Facebook: @DILatgale
Youtube: @DILatgale