DI Latgalē. Lieldienas

Lieldienu gaidīšanas laiks Latgales reģiona sociālo pakalpojumu iestādēs, kuras sniedz pakalpojumus DI plāna ietvaros, ir rosības un krāsu pilns.

Neskatoties uz ziemīgiem laikapstākļiem, centros valda silts un saulains pavasaris. Tiek krāsotas olas un darinātas svētku dekorācijas, gaisā virmo pašlietu sveču un pašceptu cepumu smarža. Aicinām apskatīties, cik silti un krāšņi tiek sagaidīti svētki.

Sadarbības partneri no Latgales reģiona pašvaldībām kopā ar Latgales plānošanas reģiona projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā (DI Latgalē)” (Nr.9.2.2.1./15/I/005) kolektīvu novēl spriganas un saulainas Lieldienas, kas iešūpo veiksmīgai un piepildītajai ikdienai!


Daugavpils pilsēta

Daugavpils valstspilsētas sociālo pakalpojumu iestādēs notiek aizrautīga gatavošanās Lieldienām!

Pēc tradīcijas, Daugavpils domes foajē notika Lieldienu labdarības tirdziņš, kurā varēja iegādāties Dienas aprūpes centra personām ar garīga rakstura traucējumiem un Specializēto darbnīcu apmeklētāju darinājumus un suvenīrus. Šī skaistā un vajadzīgā tradīcija aizsākās pirms vairākiem gadiem un kopš tā laika ir kļuvusi par daudzu pilsētnieku iecienītu pasākumu.

 

Lai saulainās krāsās
Labās domas dvēselē zied!


Rēzeknes pilsēta

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldes “Sociālais dienests” Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā norit aktīva gatavošanās Lieldienu svinēšanai!

 

Es dāvinu Tev pirmās vizbulītes,
Lai pavasari spētu sirdī jaust,
Lai visi rīti, arī miglā tītie,
Ar gaismu dvēselē un sirdī aust,
Lai palo prieks kā bērziem sulas,
Kas zaļošanas prieku dod.
Un arī tev šais zilos ziedos,
Savs ziedēšanas spēks ir jāatrod,
No vizbulītēm, pūpoliem un zālēm,
No bērzu pumpuriem šis laiks,
Ko Lieldienas mums atnes plaukstās,
Mūs aicinot gan priecāties, gan mīlēt,
Liek pašiem mīlestību paust.

Ai, zaķīti, garausīti
Kā es Tevi sen gaidīju!
Ar raibām oliņām,
Ar kadiķu ziediņiem.

Ar lielu gaidīšanas prieku centra “Spārīte” bērni gatavojas Lieldienu svinēšanai – rotā telpas, veido radošus darbiņus no dažādiem materiāliem, iepazistās ar Lieldienu tradīcijām, lai kopā lustīgi un jestri nosvinētu Lieldienas!

Priecīgas un saulainas Lieldienas maziem un lieliem!

Lai kopā būšanas prieks un svētku noskaņa ikvienā ģimenē!

DAC “Spārīte” kolektīvs


Augšdaugavas novads

Ilūkstes apkārtne

Atkal nāk gadskārtas svētki – Lieldienas. Dienas aprūpes centrā rit tematiskā rosība, darinot dažādus rotājumus un kompozīcijas. Specializētajās darbnīcās top olveidīgas un citas svētku sveces. Lieldienu noskaņojums tiek ieausts sedziņās, šallītēs un grīdceliņos aušanas darbnīcā. Kokapstrādes darbnīcā top koka detaļas Lieldienu kompozīcijām. Čakli strādājot, nevar iztikt arī bez kārumiem un tējas pēc labi padarīta darba, tādēļ klienti rosījās arī virtuvē – bija cepumu cepšana. Pēcpusdienā, baudot zāļu tēju ar pašu gatavotiem cepumiem grimām atmiņās par iepriekšējos gados svinētajām Lieldienām.

Arī grupu dzīvokļos Pašulienē iedzīvotāji gatavojas svētkiem – kārto savus dzīvokļus, plāno, ko likt svētku galdā un kā pavadīt svētkus?

Atliek tikai sagaidīt to Lielo dienu un jautri pavadīt to.

 

Skrudaliena

Centra apmeklētāji un speciālisti aizrautīgi gatavojas Lieldienām. Vispirms tika izrunāts par Lieldienu nozīmi un tradīcijām visām kristīgām konfesijām. Arī mūsu centra apmeklētāji ar nepacietību gaida šos pavasarīgus un cerības pilnus svētkus.

Daži jau piekārtoja savas mājas, pagalmus, nosvētīja pūpolus. Bet Dienas centrā ka lielā darbnīcā top Lieldienu dekori un dāvaniņas. Šoreiz sakām apgūt filcēšanas tehniku no vilnas, veidojot gan cālīšus, gan krāsainus putnus, ziedus un pat krelles, apguva arī groziņu pīšanu no papīra strēmelēm, piepildot tās ar krāsainām olām un zaķiem. Ar prieku  izveidoja  no papīra glaunus vistiņu  un gailīti ar pilnu ligzdiņu. Pie tam tika konstatēts, ka daudziem apmeklētajiem ir labas prasmes un talanti šajās nodarbēs. Domājam, ka kāds šīs prasmes pielietos arī vēlāk savā ikdienas dzīvē.

Pirms pašiem svētkiem plānojam  nokrāsot īstas olas un doties ciemos uz VSAC Latgales filiāli “Kalupe”, lai piedalītos Lieldienu pasākuma.

 

Višķi

Višķu Dienas aprūpes centrā darbinieki un klienti aktīvi rosās, lai radītu svētku noskaņu. Svētku galds, rotaļas, konkursi, mazas teātra izrādītes un radošās darbnīcas ļauj izjust ģimenisku atmosfēru.

Klāt ir pavasaris, ieskanoties putnu balsīm ir atnākusi Pūpolsvētdiena, tieši pēc nedēļas būs skaistie pavasara svētki – Lieldienas. Lieldienas senlatviešiem bija viens no četriem punktiem gadalaiku maiņas ciklā. Lieldienas ir laiks, kad diena ir kļuvusi garāka par nakti. Pavasarīgās noskaņās arī Višķu Dienas aprūpes centra klienti gatavojas šiem skaistajiem svētkiem.

Lai acis priecētu un būtu svētku noskaņa, centra ieejas un centra telpas noformēšanā izmantojam dabas materiālus:

  • tiek šūtas vistiņas no auduma;
  • šogad tika darināts lielais Lieldienu zaķis;
  • tika šūti un aplīmēti mazāki zaķi;
  • Aplīmēti zaķi no kartona;
  • Lai tiktu piepildīti klientu sapņi, viņi veidoja sapņu ķērājus ar papīra putniņiem un taurenīšiem;
  • Pītas Lieldienu olas no dzijas pavediena;
  • Krāsotas olas, izmantojot dabas materiālus, kā sīpolu mizas, vilnas dzijas dzīpari, bērzu lapas, alkšņu pumpuri, kumelītes, u.t.t.

Svētki tiek svinēti ievērojot visas Latviešu tradīcijas:

  • Klienti izšūpoti Lieldienu šūpolēs;
  • Svinot svētkus organizēti konkursi, par skaistāko pašu rokām krāsoto olu;
  • olu ripināšana;
  • Pašas jautrākās ir olu sišanās sacensības.

 

Lai gads būtu ražens, vadoties no visiem Latviešu tautas tradīcijām, visi cenšamies būt pozitīvās emocijās, palīdzēt un atbalstīt viens otru.

Novēlām ikvienam izbaudīt Lieldienu priekus kopā ar saviem tuvākajiem – lai top skaisti krāsotas olas, lai lustīga kaulēšanās un šūpošanās! Priecīgas Lieldienas!


Balvu novads

Balvu novada Sociālās pārvaldes struktūrvienībās Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Balvos, Dienas aprūpes centrā Benislavā un Dienas aprūpes centrā Viļakā svētku gaidīšanas laiks vienmēr ir piepildīts ar radošām idejām, čakliem darbiem un svētku gaidām.

Balvi

Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Balvos šogad Lieldienu svētku sajūta klientiem ir īpaša – viņu darbu var aplūkot gan pilsētas iedzīvotāji, gan viesi. Sadarbībā ar Balvu pilsētas pārvaldi un centra atbalstītājiem ir tapis Balvu pilsētas Lieldienu svētku noformējums.  Svētku prieks un rosība ir jūtams arī centra telpās un ārpus tām. Svētki tiek gaidīti krāsojot olas, rotājot telpas, gatavojoties Lieldienu rotaļām un kopīgai svētku svinēšanai.

 

Benislava

Dienas aprūpes centrā Benislavā ikdienas ritums ir piepildīts ar dažādām  radošām aktivitātēm. Lieldienu gaidīšanas laiks arī ir īpašs arī šeit. Šogad centrā Lieldienu prieku ir atnesuši zaķi, kas tapuši no laukos tik ierastas lietas – malkas pagales! Centra klienti ir parūpējušies gan par telpu, gan par apkārtnes sakopšanu un svētku noskaņu.

 

Viļaka

Dienas aprūpes centrā Viļakā ir jūtamas pavasara un svētku noskaņas. Lieldienu zaķis gaida olu krāsošanu, olu kaujas un aktīvas svētku rotaļas.

 

Šūpoļu kārējam
Oliņu došu;
Auguma sviedējam
Oliņas čaumalu.

Priecīgas Lieldienas!

 


Ludzas novads

Saulīte spīd spožāk un dienas ir kļuvušas garākas, kas liecina par to, ka tuvojas pavasara saulgrieži – Lieldienas. Katrus svētkus gaidām ar īpašu noskaņojumu, lai radītu pavasara, dabas un svētku noskaņu, Ludzas novada daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centru klienti tika aicināti piedalīties dažādās Lieldienu gaidīšanas aktivitātēs.

Ludza

Ludzas centrā pilnā sparā notiek gatavošanās Lieldienu svinēšanai, izmantojot dažādas tehnikas un materiālus, tika izveidota Lieldienu dekorāciju izstāde. Tika zīmētas un krāsotas olas, klienti gatavoja Lieldienu apsveikumus sev un saviem tuviniekiem. Plānots arī Lieldienu pasākums, kura laikā tiks organizēti dažādi konkursi, spēles, iepazīti Lieldienu ticējumi un minētas mīklas, protams, arī olu ripināšana un kaujas.

 

Kārsava

Lieldienu gaidīšanas laiks ir rosīgs arī Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra Kārsavā klientiem un darbiniekiem, jo svētki ir godam jāsagaida, tāpēc klienti centru izrotāja ar pašu rokām gatavotām dekorācijām, savā veidā simboliski palīdzot dabai ātrāk atgūt savas krāšņās, vasarīgās rotas. Centrā svētki tiks svinēti 2023. gada 11. aprīlī, krāsotas un ripinātas olas un sagaidīts Lieldienu zaķis.

 

Nāc nākdama, Lieladiena,
Visi bērni tevi gaida,
Visi bērni tevi gaida
Ar pūpolu zariņiem.
Ar pūpolu zariņiem,
Ar baltām oliņām

Visiem priecīgus svētkus!


Preiļu novads

Jāteic, Preiļu DACā ir gana lieli apgriezieni, tā teikt-  paši sev minam uz papēžiem.

Visu nodarbību vadītāji aktīvi darbojušies, izgatavojuši dažādas dekorācijas, kuras nu rotā gan DACu, gan arī Preiļu novada Labklājības pārvaldes ēku. Esam “sacepuši” porcelāna oliņas, zaķus, taureņus, kas glīti sakarināti priedes zarā, skandina telpu, paejot garām katram gājējam. Dabas materiāli vienmēr atrod lielisku pielietojumu – tapušas žagaru apļveida pamatnes, uz kurām glīti iekārtojušies dzijas cālēni sūnās. Papjē mašē pus olas, gatavotas no kartona olu kastītēm, savos klēpjos aijā kādu putnēnu. Logos virpuļo zaru, krāsainu spalvu Lieldienu vēstneši-košās olas. Šūšanas nodarbībās darinātie cālēni, lepni slej savas grebenes pret pašdarinātiem pūpoliem no ķirbju sēklām un zariem.

Protams, nekad! Nekad nedrīkst aizmirst par svētku gardumu! Šoreiz tapuši Lieldienu cepumi dažādās to izpausmēs- krāsaini bez gala, tā, lai var noķert to pavasarīgi rotaļīgo sajūtu.

 

Mēs, Preiļu novada LP DAC kolektīvs, ik katram uz šīs brīnišķīgās pasaules vēlam radīt, sajust, dāvāt citiem svētīgus, krāsainus, mīlestības pilnus svētkus!


Informāciju sagatavoja: Projekta ”DI Latgalē” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Čimbaraite, t.: 654 40862, e-pasts: kristina.cimbaraite@lpr.gov.lv 
Latgales plānošanas reģions
“Deinstitucionalizācija Latgalē”
Latgales plānošanas reģiona vietne: @DILatgale
Facebook: @DILatgale
Youtube: @DILatgale
Tālr.: 654 40862