Ar EEZ grantu atbalstu programmas 2.kārtā uzsākta jaunu produktu un pakalpojumu attīstība Latgalē

Uzņēmēji ir izvēlējušies savu tirgus nišu un vasaras izskaņā noslēgti 6 līgumi par līdzfinansējuma piešķiršanu jaunu biznesa ideju īstenošanai Latgales reģionā, kopumā piešķirot atbalstu gandrīz 60 tūkstošu eiro apmērā  Latgales plānošanas reģiona (LPR) EEZ FI 2014. – 2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbībā” neliela apjoma grantu programmas atklātā projektu iesniegumu konkursa “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē” 2. kārtā.

“Iepriekšējās grantu programmas kārtās esam saņēmuši labas biznesa idejas no Latgales reģiona uzņēmējiem. Tomēr viss pieejamais finansējums nav izlietots, līdz ar to rosinājām veikt regulējošās likumdošanas izmaiņas, paredzot gan lielāku pieteicēju loku pieejamajam atbalstam, gan arī paredzot lielāku finansiālu atbalstu. Līdz ar to ceram, ka šie grozījumi būs labvēlīgi, lai reģionā tiek īstenotas vēl daudz jaunas biznesa idejas grantu programmas 3. (noslēdzošajā) kārtā”, stāsta Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins.

Savukārt, grantu programmas koordinatore Elīna Ģipsle papildina – “Jāatzīst, ka mūs kā Grantu programmas apsaimniekotājus īpaši priecē tas, ka konkursa 2.kārtā līdzfinansējums tiks piešķirts patiešām jaunām un sabiedrībā pieprasītām uzņēmējdarbības jomu biznesa idejām”.

Noslēgtie līgumi apliecina to, ka Latgalē ar šī konkursa palīdzību ir sniegts impulss jaunu ideju realizācijai – piemēram, Preiļu novadā EEZ grantu 2.kārtas atbalsta saņēmēji ir iecerējuši celt uzņēmuma konkurētspēju, papildinot esošo piedāvājumu ar pēdējos gados tik aktuālās izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu, savukārt Daugavpilī ar grantu atbalstu tiks attīstīts veterinārmedicīnas kabinets, iegādājoties pilnībā integrētu digitālā rentgena sistēmu. Daugavpils uzņēmēji ir bijuši īpaši aktīvi projekta 2.kārtā, jo vēl viens otrās lielākās Latvijas valstspilsētas uzņēmums uzsācis paplašināt savu produktu klāstu, ražojot ne tikai kvalitatīvas koka attīstošās rotaļlietas bērniem, bet arī uzsākot jaunu virzienu – kvalitatīvu dārza dizaina  koka mēbeļu ražošanu.

“Savā pakalpojumu klāstā gribējām ieviest precīzāku vizuālo diagnostiku, kura nepieciešama, lai sniegtu kvalitatīvākus pakalpojumus mūsu četrkājainajiem draugiem. Plāni iegādāties aprīkojumu bija jau sen, taču nebija finansiālas iespējas tos realizēt. Kad uzzinājām par grantu programmu, uzreiz sapratām, ka tā ir laba iespēja jau šobrīd realizēt sen lolotos plānus” stāsta SIA “PetVet” vadītājs Stepans Demidenko.

Kopumā EEZ grantu konkursā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē” (1. un 2.kārtā), uzņēmējdarbības attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai plānots atbalstīt ar EEZ grantu līdzfinansējumu 141 585,74 eiro apmērā. Ar piešķirto atbalstu tiks radītas vismaz piecpadsmit jaunas darbavietas un dažādots preču klāsts, veidoti jauni un uzlaboti jau esošie pakalpojumi tūrisma, informācijas tehnoloģiju, ēdināšanas, kokapstrādes, veselības aprūpes, veterinārmedicīnas u.c. nozarēs.

EEZ grantu programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” ietvaros apstiprinātie projekti tiks īstenoti līdz 2024.gada 30.aprīlim.

Atgādinām, ka pieteikšanās atbalsta saņemšanai grantu programmas 3.kārtā (noslēdzošajā) ir atvērta līdz 2022.gada 24. oktobrim (ieskaitot). Papildus informācija un pieteikšanās dokumenti ir pieejami šeit. Aicinām ieskatīties arī septembrī notikušā informatīvā semināra ierakstā, kas ir pieejams šeit. Tiek plānots, ka tuvākajā laikā notiks arī grantu programmas 3.kārtas otrais informatīvais seminārs, kurā vairāk tiks informēts par projektu īstenošanas niansēm. Aicinām sekot līdzi informācijai LPR mājas lapā lpr.gov.lv vai sociālo tīklu kontos: Uzņēmējdarbība Latgalē un Latgales plānošanas reģiona oficiālajā FB kontā.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja
Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs; luc@lpr.gov.lv