Pirmās meistarklases projektā Crafts ir veiksmīgi notikušas

7. un 19. novembrī pārrobežu sadarbības projekta “Amatniecība bez robežām” (Crafts) ietvaros notika praktiskās meistarklases “Radošās darbnīcas” Pleskavas apgabala amatniekiem, kuras organizēja projekta Crafts partneris no Krievijas – Pleskavas apgabala uzņēmējdarbības attīstības un garantiju fonds divās pilsētās Pleskavā un Porhovā. Pasākums ilga trīs dienas, kurās nozares speciālisti dalījās savos aroda noslēpumos, palīdzēja pieredzējušiem amatniekiem pilnveidot savu profesionalitāti un iesācējiem atklāt jaunas pievilcīgas šķautnes izvēlētajā mākslas veidā.

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.

Galvenie uzdevumi pasākuma ietvaros bija dalībnieku iepazīšanās ar amatnieku radošiem darbiem, amatniecības tradīciju izzināšana un pieredzes apmaiņa. Meistarklasēs tika prezentēti jauni potenciālie noieta tirgi amatnieku produkcijai, stāstīts par senām amatniecības tehnikām un leģendām par Pleskavas apgabala tradicionālajām amatniecības nozarēm un daudz kas cits. Dalībnieki papildus darbojās praktiskajās nodarbības uz stellēm, kurām ir vairāk nekā 100 gadu un meistarklasēs radīja unikālus produktus no dažādiem dabas materiāliem, tostarp amuletus un saldumus, Jaungada dāvanas. Papildus tika apskatīti interesantākie Pleskavas apgabala tūrisma objekti. Pasākuma trešajā dienā notika izglītojošs forums “Lietas rīki”, kas notika tiešsaitē, pulcējot vairāk nekā 30 dalībniekus. Ieskats amatnieku meistarklašu norisē ir videoreportāžā, kas ir pieejama pēc linka www.youtube.com/watch?v=Y6qy7pnReaY.

Arī Latgales amatniekus projekta ietvaros gaida līdzīga veida koprades darbnīcas, ko organizēs Latgales plānošanas reģions, kā vadošaias projekta Crafts partneris, taču šobrīd COVID ierobežojumu dēļ Latvijā nav iespējams organizēt. Par plānoto laiku un pieteikšanos dalībai meistarklasēs informācija būs pieejama tuvāk zināmiem datumiem.