DI Latgalē. Projekta stāsti. Ziemassvētki

Ir pienācis gada skaistākais un pasakainākais laiks. Kopā ar sadarbības partneriem Latgales pašvaldībās Latgales plānošanas reģiona projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā (DI Latgalē)” (Nr.9.2.2.1./15/I/005) komanda sūta vissiltākos sveicienus katram Latvijas iedzīvotājam un novēl gaišus, prieka un mīlestības pilnus Ziemassvētkus un veselības bagātu Jauno gadu.


Daugavpils pilsēta

Gatavojoties gadu mijai, Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes “Sociālais dienests” Grupu dzīvokļu, Specializēto darbnīcu un Dienas aprūpes centra personām ar garīgā rakstura traucējumiem klienti rada svētku noskaņu rotājot telpas un pakalpojumu sniegšanas vietu apkārtējo teritoriju ar krāšņiem rotājumiem, daudzus no kuriem taisa paši, gatavo tematiskus gardumus, izstādes un labdarības tirdziņus.

Tā 20.decembrī Daugavpils pilsētas domes foajē notika Ziemassvētku labdarības tirdziņš, kurā Domes darbiniekiem un apmeklētājiem tika piedāvāti Sociālā dienesta Dienas aprūpes centra personām ar garīga rakstura traucējumiem, DI projekta Specializēto darbnīcu, Dienas centra “Saskarsme”  klientu un darbinieku rokdarbi.

Tirdziņa apmeklētājiem patika skaistie rokdarbi, suvenīri, adījumi un tekstila izstrādājumi, mājas piederumi un rotaļlietas no koka un citiem materiāliem. Lielu popularitāti ieguva suvenīri no krellēm, izgatavoti ar Dienas centra personām ar garīga rakstura traucējumiem klientu rokām un rotaļlietas no koka un tekstila, kurus izgatavo Specializēto darbnīcu klienti.

 

Novēlam visiem skaistus, klusus, mierpilnus Ziemassvētkus un veselīgu, darbīgu un panākumiem bagātu 2022.gadu!


Rēzeknes pilsēta

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir īpašs ikvienam – tas ir laiks, kad katrā sirsniņā iedegas cerība un gaidas pēc Ziemassvētku brīnuma.

Rēzeknes valstspilsētas domes pārvaldes “Sociālais dienests” Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centra telpās virmo brīnumu laiks, kurš iedvesmo ideju realizēšanai, labo darbu veikšanai un Ziemassvētku brīnuma sagaidīšanai.

Lielā egle ir izrotāta, bet priekšā vēl gaidāma piparkūku cepšana, kā arī dāvanu saņemšana!

 

Lai katram sirdī ielīst mazs mīlestības stariņš, baudot brīnišķīgo Ziemassvētku gaidīšanas laiku!


Augšdaugavas novads

Višķi

Visi klienti gaida šo pirmssvētku laiku – pilnu ar dāvanām un pārsteigumiem, ne tikai saņemt, bet arī citiem darīt labu.

Daugavpils novada Sociālā dienesta Dienas aprūpes centrā Višķos klienti par dāvanām domājuši jau sen. Jau no vasaras mēnešiem kopīgi viņi veltījuši laiku tam, lai sašūtu spilvenus Višķu Sociālās aprūpes centra klientiem – gados vecākiem cilvēkiem.

Maziem solīšiem, pārdomājot katru darbiņu kopumā tika sašūti 74 spilveni. Divu vienādu spilvenu nav, katrs no tiem ir individuāls, jo tas ir personu ar garīga rakstura traucējumiem (projekta 9.2.2.1./15/I/005 “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā” ietvaros) roku darbs.

Paši klienti arī aktīvi piedalās atmosfēras radīšanā. Neparasta rosība notiek ap virtuvi, visi gaida piparkūku gatavošanu.

 

Lai jauks šis pirmssvētku gaidīšanas laiks arī Jums!


Ilūkste

Ir pienācis Ziemassvētku brīnuma gaidīšanas laiks. Gaidot brīnumus, Ilūkstes novada Sociālā dienesta struktūrvienībās Dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakstura traucējumiem “Fēnikss” un specializētajās darbnīcās notiek pirmssvētku rosība.

Īpaša uzmanība un darbība šajā laikā tiek vērsta Ziemassvētku tematikai. Šeit tiek gatavotas dāvaniņas, telpu rotājumi, veidojot gaidīto svētku noskaņojumu. Katrā telpā noris sava darbība, kur top dažādi svētku darinājumi. Katrs dara, ko prot un spēj, kā ari iemācās kaut ko jaunu  radošajos darbos – izšuj, ada, līmē, izgriež, izkrāso zīmējumus,  tin un pin, lej un izrotā sveces, auž, krāso un pucē koka darbnīcā veidotos darinājumus…

 

Arī grupu dzīvokļu klienti svētku gaidās izrotā savas dzīvojamās istabas, plāno svētku pavadīšanu un svētku mielastu pagatavošanu.


Balvu novads

Balvi

Balvu novada pašvaldības Sociālās pārvaldes struktūrvienība Daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs (Centrs) un tā klienti, projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”, Nr. 9.2.2.1/15/I/005 ietvaros, svētku gaidīšanas laikā ir aizvadījuši aktīvi darbojoties un radot svētku sajūtas sev un apkārtējiem, piepildot to ar prieku par saviem paveiktajiem darbiem.

Svētku prieks ir jūtams ik uz soļa – jau nākot uz Centru, ieejas durvju noformējums rada svētku sajūtas. Ar Centra klientu čaklajām rokām ir tapušas dažādas telpu dekorācijas – niedru puzuri, adventes vainagi un citi telpu rotājumi.

Specializētās darbnīcās pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem (GRT) jau no rudens ir darinājuši svečturus, grīdsedziņas un šuvuši iepirkumu un dāvanu maisiņus. Tā, ar darbinieku atbalstu un pakalpojumu sadarbību, ir tapuši īpaši iepirkumu maisiņi ar apdruku. To radīšanas procesā piedalījās Dienas aprūpes centra pilngadīgām personām ar GRT klients, kurš veidoja dizaina zīmējumus, un Specializētās darbnīcas klienti – kuri šuva iepirkuma maisiņus.

Specializētās darbnīcas klienti ir sarūpējuši arī īpašus Ziemassvētku apsveikumus, kuri ir darināti izmantojot aušanas tehniku.

Gaidot Ziemassvētkus, tika lietas sveces no eko sojas vaska, kas ir drošs cilvēkiem ar alerģijām, jo nesatur smaržvielas. Savukārt, lai radītu prieku smaržīgo sveču cienītājiem, dažām svecēm tika pievienotas lavandas, apelsīnu vai cipreses smaržvielas.

Centrā pirms Ziemassvētkiem var par ziedojumiem iegādāties pilngadīgo personu ar GRT radītos darbiņus – tā radot prieku un gandarījumu par padarīto vēl lielāku.

 

Kad saules ir nedaudz par maz

un diena drusku par īsu,

es lūdzu sveci dot gaismu

rāmu… gaišu… siltu…

Lai visiem gaiši un silti Ziemassvētki!


Benislava

Šajā pirmssvētku laikā Dienas aprūpes centrā Benislavā notiek aktīvs darbs pie Ziemassvētku noformējumu izveides, sveču liešanas un zeķu, cimdu adīšanas.

Radošajās nodarbībās esam izvēlējušies tēmu “Eglītes” un veidojam egles no dažādiem materiāliem, izmantojot dažādas tehnikas.

Klienti arī apgūst sveču liešanu, tiek darinātas dažādu formu un krāsu sveces.

Lai šajā aukstajā laikā būtu silti, čaklākie klienti ada zeķes un cimdus.

 

Šajos mēnešos DAC klienti ir sākuši apgūt darbu ar šujmašīnu, top skaistas čības, ko dāvināt radiem un draugiem svētkos.


Viļaka

Nemanot un klusi ir pienācis Ziemassvētku gaidīšanas laiks, laiks kurš ienācis arī Dienas aprūpes centrā Viļakā. Šis brīnumskaistais laiks ir ienesis arī Dienas aprūpes centra klientu sarunas, klātbūtni un radošumu.

Pirmās divas nedēļas Dienas aprūpes centrā noritējušas vēja spārniem. Ziemassvētkus gaidot, klienti ir sarūpējuši gan individuāli, gan grupās no dabas materiāliem, piemērām, veidotas eglītes, stilizētas eglītes kā apsveikumi, eglīšu rotājumi – smaidiņš, kas gatavots no auduma un piepildīts ar polistera bumbiņām. Nākošā nedēļā ir paredzēts Ziemassvētku koncerts un piparkūku cepšana.

 

Lai skaists visiem šis Ziemassvētku gaidīšanas laiks!


Ludzas novads

Ludza

Pirms Ziemassvētku laiks ir īpašs, kad gaismā virmo pirmssvētku noskaņa un visi, kā katru gadu, gatavojas šiem mierpilnajiem svētkiem. Katrs gaida brīnumu, kāds tic ziemassvētku vecītim, cits atkal vienkārši cer, ka nākamais gads nebūs sliktās par šo. Bet visi kopā, mēs gatavojamies šiem svētkiem un dienas centra klienti to sāka darīt jau novembrī, kā viena no pirmajām svētku dekorācijām tapa Adventes vainags. Šogad tam tika izvēlēti dabas materiāli – čiekuri, ozolu zīles, kastaņi, bērzu zari un sūnas. Ar darbinieku palīdzību katrs klients izveidoja savu Adventes vainadziņu. Kopā būšanas un radīšanas prieks piepildīja centra klientu sirdis.

Svētku gaidīšanas laikā mūsu klienti piedalās arī citās aktivitātēs: gatavo apsveikumu kartiņas, veido dāvanas,  piedalās telpu dekorēšanā.

Neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa, protams, ir arī eglītes pušķošana, šogad to rotāja ar pašdarinātām rotaļlietām, tiek gatavots arī Ziemassvētku foto stūrītis.

 

Un vēl… piparkūkas. Kulinārijas nodarbību laikā, kuras ir iecienījuši centra klienti, mācāmies  cept un pagatavot piparkūkas, kā arī tās dekorēt.


Kārsava

Kārsavas Daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centra dalībnieki – noskaņā, kas tikai sirds pārliecībā rodama, gatavojas sagaidīt gaišākos gada svētkus – Ziemassvētkus.

Radošajās darbnīcās izgatavojām noformēšanas elementus telpu dekorēšanai, eglīšu rotājumus, kurus izmantosim  kopīgai eglītes rotāšanai.

“Dalīties ar prieku – tā ir iespēja mums pašiem kļūt labākiem un radīt svētku sajūtu līdzcilvēkiem”, ar tādu domu centra dalībnieki gatavoja apsveikumus, lai dāvātu tos  pašvaldības pansionātā “Mūsmājas” iemītniekiem, vēlot tiem priecīgus, gaišus un mīlestības pilnus Ziemassvētkus!


Preiļu novads

Preiļi

Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centra apmeklētāji (pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem) savu Ziemassvētku noskaņu gaisā sāka burt pirms iesākās adventes laiks. Tik daudzās adventes kompozīcijas nokļuva dažādos novada punktos, priecējot ikkatru, kurš tic svētku brīnumam. Mēs noteikti ticam! Katra sirdī deg prieka liesmiņa, domājot par šo svētīgo laiku.

Kad Ziemassvētki jau klauvē pie durvīm, jārotā eglīti, kas šoreiz mums padevusies varen skaista. Visi rotājumi ir Preiļu DAC apmeklētāju roku darbs. Tās zaros rotājas pašu gatavotās svētku dekorācijas: keramikas zvaigznītes un eņģeļi; šūti debesu spīdekļi, rūķi un eņģeļi; dabas resursu mini kompozīcijas (čiekuri, kadiķu zariņi, žāvētas apelsīnu šķēlītes). Kopskats neaizmirstams!

Jāveic vēl arī mazie uzkopšanas darbi pirms svētkiem, kas DACiešiem varen patīk.

Piparkūku mīklas gatavošanas process bija gana aizraujošs. Mīklu palīdzēja gatavot Labklājības pārvaldes sociālā darbiniece Anita Č., kura par šo cenu bija iegādājusies DACiešu radīto adventes kompozīciju. Viss savstarpēji savīts un saistīts. Pēcāk DACieši cepa piparkūkas, dažādas formas un tēlus. Mākslas terapeites Natālijas R. vadībā katram izvēloties savu piparkūku vajadzēja glazēt. Pirms tam uz baltas papīra lapas uzskicējot un aizpildot ar rakstiem. Tika izmantotas dažādas krāsas un cukurgraudiņi. Skice tika pārnesta uz piparkūkas gleznojot ar krāsaino glazūru. Terapeite skaidroja izvēlēto krāsu nozīmi, zīmējuma līnijas, punktus u.c.

Katrs noglazēja piparkūku vecākiem, vecvecākiem, draugiem. Ziemassvētku dāvanas tika noformētas papīra maisiņos, iepakojot savu piparkūku un kādu no porcelāna pašgatavotu trauciņu.

Salatētis? Jā, mums garām neaizšāvās, ieciemoja arī DACā! Visi bijām ļoti apgaroti no teiksmainās noskaņas, kas valdīja Dienas aprūpes centrā. Salatētis izklaidēja, iztaujāja, ieklausījās, dāvināja dāvanas- bet visvairāk prieku un lielu līksmību.

Esam pateicīgi, ka mums ir tik daudz labu cilvēku apkārt! Esam gandarīti par paveikto! Esam priecīgi, ka zinam un protam dot otram. Ticam, ka pasaule kļūst gaišāka tikai izdarot katram kaut vienu labu darbu.

 

Priecīgus svētkus! Lai daudz gaismas sirdī!

Informāciju apkopoja: Projekta ”DI Latgalē” sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīna Čimbaraite, t.: 654 40862, e-pasts: kristina.cimbaraite@lpr.gov.lv