Brīvdienās latgalieši pieskandināja Kalnciema kvartālu

Šī gada 17. oktobrī Rīgā, Kalnciema kvartālā notika Latgales plānošanas reģiona sadarbībā ar biedrību “Latgales Tematiskie ciemi”, Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta LV-RU-018 “Amatniecība bez robežām” ietvaros rīkotais pasākums “Tiergs Latgalīši Reigā brauc”. Tirgus apmeklētājiem bija iespēja baudīt tematisko ciemu tirgus programmu ar Latgaliešu mūziku, kura izskanēja kapelas “Augusti” izpildījumā, klausīties latgaliešu valodu un piedalīties konkursos, kuru vadīja dzīvespriecīgais Oskars Bērziņš un kā jau tirgū pieklājas- tirgoties, pirkt un nogaršot.

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.

Tirgū bija iespējams satikties ar dažādu amatniecības nozaru Latgales amatniekiem – keramiķiem, audējām,, maizes cepējiem, pinējiem – un iegādāties amatniecības izstrādājumus.  Tāpat tika prezentēti Pleskavas apgabala amatnieku darbi caur video stāstiem. Pasākumā “Tiergs Latgalīši Reigā brauc” piedalījās vairāk nekā 20 amatu meistari no Latgales. Biedrība “Latgolys Golds” apmeklētājiem piedāvāja uz ugunskura pagatavotus pelēkos zirņus ar speķi, kuri bija ļoti iecienīti, kā arī asins desas, savukārt bērniem ļoti patika SIA “Rimora” plānās pankūkas ar šokolādes krēmu. Vēl bija iespēja iegādāties ZS “Lieknas” mājas sieru, Līvānu ķiplokus un dažādus izstrādājumus no tiem, pat ķiploku karameles. Īstu rudzu maizi un maizes kraukšķīšus ar dažādām garšām piedāvāja SIA “Bez-e”. Gita Usāne tirgus apmeklētājiem piedāvāja iespēju meistardarbnīcā pagatavot pirts skrubīšus un tirgoja zāļu tējas un sīrupus.

Tradicionālos keramikas izstrādājumus tirgoja Anatolijs Vitušķins, savukārt jaunos keramiķus pārstāvēja Sintija Logina ar smalkiem porcelāna izstrādājumiem un Nellija Dzalba, kura papildus skaistām krūzēm un bļodām piedāvāja arī iemēģināt darbošanos ar mālu meistardarbnīcā. Latgales pinējus ar saviem izstrādājumiem un meistardarbnīcu tirgū pārstāvēja Vera Mitrofanova, bet koka karotes, paplātes un dēlīšus piedāvāja SIA “Eco Pinus”. Tekstila jomu šoreiz pārstāvēja Ilga Driksne ar austām segām un paklājiem. Šūtas rotaļlietas – peles, kaķus, zirgus un vēršus, kuras ļoti priecēja mazos un lielos apmeklētājus, piedāvāja Tatjana Sorokina no Daugavpils.

Ādas izstrādājumus – jostas, siksnas, pastalas, maciņus, piedāvāja SIA “Kristāla kurpīte”, savukārt sava dizaina somas prezentēja SIA “Zelma Kraft”. Krāsainus stikla traukus, greznumlietas un rotaslietas piedāvāja Inga Salmiņa no Līvāniem, bet smaržīgas vaska sveces uz tirgu bija atvedis Fjodors Mihailovs.

Kā neatņemama un ļoti pieprasīta Latgales plānošanas reģiona rīkoto pasākumu sastāvdaļa ir latgaliešu literatūra un mūzikas ieraksti, kuru kā ierasts piedāvā biedrība “Latgolys studentu centrs”. Daudzi apmeklētāji ar interesi klausījās Aleksandra Mejera svilpaunieku skanējumā un labprāt iegādājās šo skaisto, skanīgo suvenīru. Tāpat tirgus apmeklētājiem un viesiem Latgales plānošanas reģiona pārstāvji nodrošināja iespēju iepazīties ar tūrisma piedāvājumu Latgalē un Latgales tematiskajos ciemos, iegūt ceļošanai noderīgu informāciju par visiem Latgales novadiem.

Latgales plānošanas reģiona tematiskais tirgus pirmo reizi norisinājās Kalnciema kvartālā, un, ņemot vērā apmeklētāju un dalībnieku pozitīvās atsauksmes, šāda sadarbība varētu notikt arī turpmāk. Paldies ikvienam, kas piedalījās un prezentēja mūsu reģiona bagātībās tradīcijas, paldies ikvienam apmeklētājam, ka atnāca, iepirkās un baudīja šo skaisto rudens sestdienu!

 

 

Fotoreportāža no pasākuma: