Latgales jaunieši piedalījās pasākumā “Karjeras labākās un individuālās perspektīvas un izvēles”

2022. gada 8. decembrī Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs Rēzeknē un Daugavpilī rīkoja pasākumu “Karjeras labākās un individuālās perspektīvas un izvēles” 12. klašu skolēniem, kurus aizrauj fizikas un ķīmijas pasaule. Pasākumā tika pārstāvēti visi Latgales plānošanas reģiona novadi. Ar jauniešiem diskutēja un tos uzrunāja sabiedrībā pazīstamais mācību treneris un uzņēmējs Zuarguss.

Aizrautīgais lektors ieskicēja, ka tikai 15% no sabiedrības pasaulē dara to, kas viņiem patiešām patīk, bet 85% ir pielāgojušies situācijai un dara vienkārši to, kas ir jādara. Pat ja viņiem tas ne visai patīk un pat ja darbs nesaskan ar šī konkrētā cilvēka vērtībām un aicinājumu. Tā ir vērā ņemama statistika, jo ir izpētīts, ka cilvēka organismu, pat fiziloģiskā līmenī, ietekmē tas, ar kādām emocijām viņš kaut ko dara. Un profesionālā dzīve aizņem būtisku daļu no mūsu dzīves laika. 

Cik svarīgi ir nepakļauties sabiedrības jeb pūļa efektam un domu gājienam, bet palikt pie sava aicinājuma. Ja mēs daram to, kas mums patīk, mēs pēc kāda laika apsteigsim tos, kam vienkārši kaut kas padodas, jo mēs ieguldīsimies konkrētā nodarbē.

Pasākuma laikā izskanēja arī doma, ka mums katram ir jāattīsta tāda prasme, kā spēja sevi pazīt. Un tā ir emocionālās inteliģences pazīme. Jaunieši atkal un atkal dažādos griezumos sev uzdeva jautājumus, diskutēja savā starpā un pierakstīja to, kas viņus aizrauj kā personības. Mācījās domāt “ārpus kastes” jeb bez robežām un sterotipiem, domājot par savu personību un patieso aizraušanos.

Tāpat viņš iezīmēja to, ka šo jauno cilvēku dzīvēs, lai cik viņi būtu spējīgi un prasmīgi, lielu lomu viņu karjeras dzīvē un dzīvē kopumā nospēlēs tieši komunikācijas prasmes. Kā viņi spēs runāt, pārrunāt, paust savu viedokli. Tā ir izšķirošā prasme veiksmīgas dzīves veidošanai.   

Zuarguss pastāstīja arī kādu epizodi no savas dzīves, kad viņu uzrunāja skolotāja: “Viesturiņ, Tev jākļūst par skolotāju!” Tajā brīdī viņš tikai pie sevis nodomāja: “Kā tā var nolādēt cilvēku? Bet ir pagājis laiks un te nu es esmu! Tā ir viena no lietām, kas man gan patīk, gan padodas”,  tā ar savu pieredzi dalījās lektors. 

Tāpat šiem erudītajiem jauniešiem tika piedāvāta iespēja piedalīties ekskursijā Rēzeknē uzņēmumā SIA “Leax Rezekne” RSEZ, kurš darbojas metālapstrādes jomā. Tā sadarbības partneru vidū ir tādi uzņēmumi kā Volvo, MAN, Scania, Meritor US, Atlas Copco, Sandvik Mining u.c. Paldies tās vadītājam Gintam Jačukam par stāstījumu, viesmīlību un veltīto laiku.

Savukārt, Daugavpilī jaunieši apmeklēja uzņēmuma “Regula Baltija” ražotni. Tas ražo unikālas un specifiskas augsti tehnoloģiskas iekārtas, kuras izmanto daudzās pasaules valstīs (155). Latvijā uzņēmuma ražotās iekārtas un programmnodrošinājumu izmanto: Valsts robežsardze, Ārlietu ministrija, Valsts tiesu ekspertīžu birojs, CSDD, komercbankas, zvērināti notāri.

Abi apmeklētie uzņēmumi regulāri tiek nominēti Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra rīkotajā konkursā “Latgales reģiona uzņēmēju balva”. Uzņēmums SIA “Regula Baltija” 2021. gadā kļuva par laureātu un ieguva “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2021” nomināciju “Sociāli atbildīgs uzņēmums”, bet 2020. gadā uzņēmums SIA “LEAX Rēzekne” RSEZ saņēma balvu nominācijā „Gada inovācija” 

Ziņu sagatavoja: Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs