Grupu māja Rēzeknē – nopietns atbalsts patstāvīgai dzīvei

Deinstitucionalizācijas projekta (DI) realizācijas rezultātā Rēzeknē izveidots ­jauns «grupu mājas (dzīvokļu)» pakalpojums cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Divstāvu ēkas Atbrīvošanas alejā 147A, kā arī Atbrīvošanas alejā 151-3A kapitālajā pārbūvē ieguldīts vairāk nekā 1 milj. eiro. Atgādinām, ka viss sākās 2016. gadā, kad Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība iesaistījās DI projektā un apzināja mūsu pilsētā dzīvojošos cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un nepieciešamo pakalpojumu klāstu. Lielākajai daļai cilvēku, kuri piedalījās projektā, bija vēlme dzīvot patstāvīgi, lai integrētos sabiedrībā. Pirms gada, 2022. gada 1. augustā, lielākais DI infrastruktūras objekts tika atvērts tā iemītniekiem.

Lai noskaidrotu, kā pagāja pirmais gads šīs mājas darbiniekiem un iedzīvotājiem, «Rēzeknes Vēstnesis» tikās ar Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra vadītāju Guntu Petrovu. Viņas vadībā darbojas ir arī grupu māja – šī centra struktūrvienība.

Vispirms notika ekskursija pa visu māju, kurā smalki pārdomāts plānojums un ir viss nepieciešamais tās iemītnieku vajadzībām. Katrā stāvā ir atsevišķa telpa ar mūsdienīgu veļas mašīnu un žāvētāju. Kāds ar veļas mazgāšanu tiek galā patstāvīgi, citam palīdz darbinieki. Mums parādīja gaišas un ļoti mājīgas atpūtas telpas gan pirmajā, gan otrajā stāvā. Tur var spēlēt galda spēles, pieejams liel­ekrāna televizors. Brīvajā laikā iemītnieki var kopīgi skatīties sporta spēles, iecienītākās filmas vai klausīties mūziku. Turklāt šajās telpās ir regulējams apgaismojums. Mājā apmeklētākās vietas ir divas virtuves (pa vienai katrā stāvā), kur arī viss ir saprātīgi izvietots, ir liels galds, pie kura visiem pietiek vietas, indukcijas plīts, skapīši, kur katram ir savs plaukts, un liels energoefektīvs ledusskapis. Mājas iemītnieki paši pērk pārtikas produktus, seko līdzi to derīguma termiņam, kad nepieciešams, gatavo sev ēdienu ar aprūpētāja palīdzību.

Visur ir telpaugi, daudz puķu arī pie ieejas ēkā. Kā paskaidroja Gunta, šīs neparastās mājas iemītnieki kopā ar tās darbiniekiem paši iestādīja puķes un rūpējas par tām. Mājas pirmajā stāvā ir astoņi dzīvokļi, tikpat ir otrajā stāvā. Katrā ir telpa ar visu nepieciešamo: ērtu gultu, nelielu galdu, krēslu, naktsgaldiņu, regulējamu apgaismojumu un galvenais – sanitāro mezglu (dušu, izlietni un tualetes podu). Otrajā stāvā var tikt ar liftu, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Ir arī atsevišķs pacēlājs cilvēkiem ratiņkrēslos gadījumam, ja lifts nedarbojas. Apkārt mājai ir plaša apzaļumota teritorija, izvietoti soliņi.

Gunta parādīja arī mazdārziņu, kuru izdevās iekārtot par līdzekļiem, kas tika saziedoti labdarības hokeja mačā Olimpiskajā centrā. Nelielās dobēs izvietotas dārza kastes, kuras izgatavojis šīs mājas specializētās darbnīcas meistars. Mājas iemītnieki paši laista un kopj stādījumus, cerot savākt nelielu tomātu, gurķu, kabaču un ķirbju ražu, mazdārziņā aug pat arbūzs. Ir arī jauns ķiršu koks, stādus uzdāvinājusi viena mājas iemītnieka mamma. Iekārtota arī vieta zemenēm, ir plāni nākamsezon audzēt avenes un kazenes. Apkārt ēkai izvietoti sensoru gaismekļi, kas vakarā ieslēdzas automātiski.

Šīs mājas iedzīvotāji vienmēr ar prieku uzņem viesus, mūsu vizītes dienā turp ieradās Arvīds Deniss, kurš pastāstīja, ka dzimis Ogrē, taču pēc tam viņu aizveda uz sociālo centru «Kalkūni». Arvīds mācījies Daugavpils novada Medumu speciālajā internātskolā.

«Tikai 18 gadu vecumā uzzināju, ka man ir mamma. Kādu laiku dzīvojām kopā, tad man piešķīra mājokli sociālajā mājā. Visu daru pats, strādāju stadionā, palīdzu uzkopšanā, īpaši svētku laikā. Ogrē ir Dienas centrs, kur varu apmeklēt dažādas darbnīcas, esmu daudz iemācījies. Uzzināju, ka jūsu pilsētā ir dažādi sociālie centri, nolēmu atbraukt un visu apskatīt. Īpaši man patika šī grupu māja, un mazdārziņš ir ļoti skaists,» iespaidos dalās Arvīds.

Daudzfunkcionālā centra vadītāja G. Petrova pastāstīja, ka pašlaik grupas mājā ir aizņemti 14 no 16 dzīvokļiem. Turklāt atsevišķi dzīvo pāris – cilvēki, kuriem ir problēmas, taču nav vajadzības atrasties ilgstošas sociālās rehabilitācijas institūcijā. Ir pretendenti, kuri vēl apsver iespēju pārcelties šurp – uzsākt patstāvīgu dzīvi ne vienmēr ir viegli. Grupu mājas uzdevums ir nodrošināt pilngadīgām personām ar I un II grupas invaliditāti ar garīga rakstura traucējumiem ģimeniskai videi tuvu mājokli un sniegt diennakts atbalstu sociālo problēmu risināšanā un sadzīves prasm­ju korekcijā. Pajautāju, kā jūtas tie, kas dzīvo šeit jau kādu laiku.

 

«Ņemot vērā, ka neviens neizteica vēlmi pārtraukt pakalpojumu un pirms tam vēl tika veikta mājas iemītnieku aptauja par pakalpojuma kvalitāti, varam secināt, ka šie cilvēki ir apmierināti ar dzīves apstākļiem. Mūsu klientiem ir dažādi aprūpes līmeņi – viņu vidū ir ar vidēji smagiem garīga rakstura vai ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Konkrētai personai sniegtā atbalsta apjoms ir atkarīgs no traucējumu smaguma pakāpes. Mūsu apgādājamo vidū ir diezgan patstāvīgi cilvēki, kuri var parūpēties par sevi un apmierināt pamatvajadzības, taču ik pa laikam viņiem nepieciešams atbalsts. Viņi var saņemt konsultāciju pie sociālā darbinieka, aprūpētāja. Visi, kas šeit dzīvo, var apmeklēt Daudzfunkcionālo centru – izmantot Dienas aprūpes centra un Specializēto darbnīcu pakalpojumus Viļānu ielā 10. Taču ir arī iemītnieki, kuri aktīvi meklē darbu. Tas ir svarīgs aspekts viņu dzīvē – pelnīt pašiem un būt noderīgiem sabiedrībai. Sniedzam viņiem nepieciešamo palīdzību darba meklējumos. Daļa mūsu klientu ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), viņi ir izgājuši kursus un gatavi darīt to darbu, kas viņiem pa spēkam. Viens cilvēks jau strādā.

Tā kā grupu māja (dzīvokļi) izveidota DI projektā, šis pakalpojums tiek nodrošināts līdz 2023. gada beigām, taču līgums noteikti tiks pagarināts. Tas ir jauns virziens mūsu pilsētas Sociālā dienesta darbā, tas tiešām ir pieprasīts, un šajā pieredzē centra darbinieki dalās ar kolēģiem no citām pašvaldībām.»

Kā atzīmē grupu mājas darbinieki, tās iedzīvotāji ir aktīvi un labprāt apmeklē pilsētas pasākumus – viņiem ļoti svarīgi būt sabiedrībā kopā ar visiem! Vēlam centra un grupu mājas darbiniekiem spēku un veselību, veiksmi sabiedrībai tik nozīmīgā darbā!

Avots: Rēzeknes Vēstnesis