Kolorīti prezentējot reģiona sniegtās iespējas, tika aizvadīta “Latgales diena 2022”

2022.gada 9.novembrī Latgales plānošanas reģiona (LPR) rīkotais pasākums “Latgales diena 2022” pulcēja vairāk kā 29  tūkstošus skatītāju, kuri tiešraidē Delfi Live un LPR Facebook lapā vēroja vērienīgu un kolorītu programmu, kas tika veltīta Latgales reģiona uzņēmējdarbības aktivizēšanai un attīstībai, apbalvojot Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) konkursa “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022” laureātus, kā arī uzņēmēju piedāvāto iespēju un Latgales kā tūrisma galamērķa prezentēšanai Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” ietvaros.

Novembra mēnesis katram Latvijas iedzīvotājam ir īpašs svētku mēnesis un tieši tāpēc jau devīto gadu pēc kārtas šajā laikā godinām Latgales plānošanas reģiona teritorijā strādājošos uzņēmējus, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas savā nozarē, sekmējot uzņēmējdarbības vides attīstību Latgalē.

Iepriekšējo gadu garumā “Latgales dienas” dalībnieki devās uz Rīgas pilsētas svētkiem, lai ar Latgales Tematisko ciemu programmām, ceļojošo tirgu, amatnieku darbošanos, latgaliešu mūziku un jautrām dejām priecētu mūsu valsts galvaspilsētas viesus, taču pagājušajā gadā aizsākām tradīciju pasākumu piedāvāt skatītājiem visā pasaulē, latgalisko kolorītu dažādās uzņēmējdarbības nozarēs aicinot piedzīvot ne tikai klātienē, bet arī tiešraidēs ar videostāstiem, meistarklasēm un paraugdemonstrējumiem, kuros satikās vairāk nekā 25 vietējie uzņēmēji, mājražotāji un amatnieki.

Svinīgā ceremonijā atrisinājās intriga par Latgales uzņēmējdarbības centra rīkotā konkursa “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022” laureātiem: notika sirsnīga uzvarētāju godināšana. Papildus informācija par laureātiem pieejama šeit.

 

Pasākuma laikā ar savu klātbūtni pagodināja un apsveikuma vārdus veltīja, kā arī konkursa laureātiem balvas pasniedza bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis,  Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, 14. Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis, LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Artūrs Toms Plešs, Norvēģijas karalistes Latvijā vēstnieces vietniece Jannicke Bain (Jannike Baina), bijušais VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs, Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, pašreizējās Saeimas deputāti Anna Rancāne un Juris Viļums. Jaunizveidotajā nominācijā “Gada speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē” laureātu sumināja Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

“Latgales dienas 2022” norises laikā Latgales Plānošanas reģions īpaši sumināja cilvēku, kas savu mūžu nesavtīgi veltījusi Latgales attīstībai. Par ilggadēju, godprātīgu, pašaizliedzīgu un augsti profesionālu darbu Latgales labā ar Latgales Plānošanas reģiona  augstāko apbalvojumu  – atzinības rakstu “ Par mūža ieguldījumu” tika apbalvota Vanda Kezika.

Vanda Kezika bijusi 7.Saeimas deputāte, fizikas skolotāja, daudzus gadus veltījusi izglītības sistēmai. Vanda Kezika vairāk nekā piecdesmit gadus veltījusi Daugavpilij un Daugavpils novadam, strādājot dažādos amatos pašvaldības struktūrās. Ilgus gadus viņa strādājusi par izpilddirektori, vispirms Daugavpils novada domē, bet pēc tam Augšdaugavas novada domē.

Šo nozīmīgo apbalvojumu pasniedza bijušais Latvijas Valsts prezidents – Raimonds Vējonis, veltot Kezikas kundzei sirsnīgus vārdus: “Katrā mājā ir sava dvēsele, un Augšdaugavas novada pašvaldības dvēsele ir Vanda Kezika, kas saņem Latgales plānošanas reģiona augstāko apbalvojumu – atzinības rakstu “Par mūža ieguldījumu”. Lai kvalitatīvi veiktu savu darbu, darbu ir jāmīl, svarīgi lai šī mīlestība starotu ik uz soļa, kurš šis cilvēks parādās.”

“Esam šeit, jo gribam godināt savus uzņēmējus, gribam pateikt “paldies” uzņēmīgiem cilvēkiem un arī parādīt, ko mēs varam. Šī brīža situācija, kurā mēs dzīvojam, ir tāda, ka mums visiem ir jāsadodas rokās – valdībai, uzņēmējiem, pašvaldībai, iedzīvotājiem un ir svarīgi, lai mēs to izdarām laicīgi. Tā ir tā situācija, kad mums jābūt vienotiem un tie cilvēki, kurus mēs godinām, ir spējuši to pierādīt. Mēs esam šeit, lai dotu saviem bērniem, jauniešiem labu izglītību un iespējas veidot stipru Latgali, stipru Latviju” atklājot pasākumu, minēja Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Pasākuma laikā gan klātienē – Fantadroma mājīgajās telpās Rīgā – gan tiešraidē Delfi Live un LPR Facebook mājas lapā visi bija aicināti iepazīt Latgali no jauna – sekojot līdzi Latgales čaklo mājražotāju un talantīgo amatnieku piedāvājumam, kā arī izbaudīt populāru mākslinieku – Dināras Rudānes, grupas “Baritoni” un Vinetas Elksnes priekšnesumus, kā arī lielisko pasākuma vadītāju – pazīstamā latgaliešu influencera Laura Zalāna un vienmēr atraktīvās saimnieces Vijas Kudiņas uzburto atmosfēru un sagādātos pārsteigumus!

Strādāt komandā, kurā ir veiksmīga savstarpējā sadarbība, atklāta komunikācija, atbalstošs klimats, skaidri mērķi, prioritātes, ir gan iedvesmojoši, gan produktīvi. Patiesi priecājamies, ka ilggadēji esam vienā komandā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Uzrunu pasākuma dalībniekiem veltīja ministrs Artūrs Toms Plešs – “Mēs zinām to, ka vēsturiski Latgalei bija ļoti nozīmīga loma – mūsu valstiskuma veidošanā, mūsu valsts veidošanā un arī šobrīd Latvija sākas ar Latgali un arī Eiropas Savienība sakas ar Latgali. Ja mēs paraugāmies uz to, ko dara gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji, kuru svētkus mēs šodien svinam, mēs redzam, ka ja ir viena lieta, kas raksturo cilvēkus, kas dzīvo Latgalē, tā ir uzņēmība un nerimstošs darba spars, bez tā būtu ļoti grūti gan godināt tos rezultātus, kas ir sasniegti daudzu gadu garumā uzņēmumiem kopīgi sadarbojoties ar pašvaldību, ar valsti, un bez tā būtu ļoti grūti Latgales vārdu nest ne tikai visā Latvijā, bet visā plašajā pasaulē. Kā mēs zinām ir ļoti daudz spēcīgu uzņēmumu tieši Latgalē par kuriem zina daudzviet, un ja man ir jāsaka par plānošanas reģionu starpā, kas ir Latvijā, ja ir kāds reģions, kas ar zobiem un nagiem cīnās par iedzīvotāju interesēm, par uzņēmēju interesēm, lai uzņēmējdarbība plauktu un attīstītos, tad tas ir Latgales reģions un par to ir ļoti liels prieks, ka uzņēmēji ir gādīgās rokās. Tādēļ es gribu novēlēt, tik pat stingru un nerimstošu enerģiju, dzīvessparu un  idejas, lai šādās Latgales dienās, šādos svētkos, mēs varētu sanākt daudz kuplākā skaitā un godināt uzņēmējus arī vēl kuplākā skaitā, lai Latgale aug un attīstās ne tikai Latvijā, bet arī visā plašajā pasaulē!”.

“Latgales dienā 2022” visā krāšņumā tika atklātas vēl neizzinātās Latgales iespējas, ko rada zināšanu un apņēmības kopums, kā pie mums patiešām netrūkst! Latgales uzņēmumi ar savu darbību jau šobrīd ir apliecinājuši spēju izveidot unikālus produktu un pakalpojumu piedāvājumus, nostiprinoties pārstāvētajā tirgus nišā un aizvien turpinot attīstīties!

Pasākuma “Latgales diena 2022” video ieraksts ir pieejams ŠEIT!

Īpašu paldies vēlamies teikt uzņēmējiem, kas ar savām prezentācijām un degustāciju piedāvājumu bagātināja pasākumu “Latgales diena 2022”: SIA “Bencha Muude”; SIA “Sweeco”; SIA Kazanova; SIA Nester Custom; SIA Amati Print; “Dāvanas ar garšu” mājražotāja Anita Zagorska; SIA “RigaBBQ”; “Lavandas sēta”; IK OBELISK FARM; z/s Kurmīši; SIA “Tommarej”; IK “Kolnasāta”; SIA KUUP COFFEE; Z/S Vilkači; Z/S “Kotiņi”.

Pasākums tika rīkots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” ietvaros. Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai! #EEANorwayGrants #EEANorwayGrantsLatvia

Papildus informācija:

uap.latgale@lpr.gov.lv

Tālr. +371 29118992