Notiks diskusija “Sociālā darba praksē ienestās domāšanas kļūdas – kurš un ko zaudē?”

Labklājības ministrija (LM), projekta “Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās” ietvaros īsteno tematisko diskusiju ciklu veltītu dažādiem aspektiem, kam ir būtiska ietekme uz sociālo dienestu darba efektivitāti un sociālā darba speciālistu profesionalitāti.

Šis pandēmijas laiks ir būtiski samazinājis sociālo darbinieku resursus, tāpēc, vēl jo svarīgāk šobrīd ir gudra savas enerģijas un laika izmantošana. Viens no resursu zagļiem ir domāšanas kļūdas, kuras mūsu ikdienā ienāk nemanot, tās atņem mums enerģiju, kuru varētu ieguldīt lietu virzībā, un uzliek papildus emocionālo slodzi. Ļaujoties domāšanas kļūdu mehānismiem samazinās darba efektivitāte, lietas sākam skatīt neobjektīvi, un tas ierobežo mūs nodrošināt cilvēkiem tiem tik nepieciešamo, individuālajās vajadzībās balstītu atbalstu.

Domāšanas kļūdas laupa apstākļu un notikumu objektivitāti, tās neļauj skaidri saskatīt esošas attiecības un situācijas,” pauž Līga Redliha, klīniskā psiholoģe.

14. decembrī, pirmssvētku diskusijā, aicinām runāt un analizēt savu rīcību, cenšoties atpazīt domāšanas kļūdas, kuras esam ienesuši savā ikdienā. Klīniskā psiholoģe un kognitīvi biheiviorālās terapijas speciāliste – Līga Redliha, diskusijas dalībniekus iepazīstinās ar visbiežāk sastopamajām domāšanas kļūdām un to rašanās iemesliem. Kopā ar Latvijas sociālo darbinieku biedrības valdes locekli, ilggadējo sociālo darbinieci darbā ar ģimenēm ar bērniem Sandru Darkēvicu, diskutēsim par to, ko domāšanas kļūdas nodara mums pašiem un cilvēkiem, kuri vēršas pēc atbalsta pie sociālā darbinieka.

Diskusiju vadīs Juris Baltačs, zinātnes popularizēšanas projekta SkeptiCafe aktīvists.

Diskusija skatāma Labklājības ministrijas Facebook lapā, un tās videoieraksts būs pieejams Labklājības ministrijas mājaslapā.