Latgales SEZ dalībniekiem paplašinās iespējas saņemt nodokļu atlaides

14. maijā Saeimas trešajā lasījumā bija izskatīti un atbalstīti divi likumprojekti, kas paredz jaunus risinājumus Latgales speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) darbības uzlabošanai. Grozījumiem stājoties spēkā, uzņēmumiem paplašināsies iespējas saņemt nodokļu atlaides, kļūs brīvāki nosacījumi ražotņu izvietošanai, bet Daugavpils, kur darbojas vairums LSEZ dalībnieku, iegūs iespēju īstenot jaunus projektus un piesaistīt investorus, radot arvien jaunas darba vietas.

Latgales speciālās ekonomiskās zonas likums un likums Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās paredz, ka, veicot investīcijas LSEZ teritorijā esošajos uzņēmumos, var saņemt 80% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodokļa atmaksai un līdz pat 100% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. Līdz šim par attiecināmām investīcijām bija uzskatāmi ieguldījumi ēku, ražotņu, tehnikas un iekārtu iegādei, kā arī izmaksas patentu iegūšanai un tehnoloģiju apgūšanai.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā, par pamatu nodokļu atvieglojumu saņemšanai kļūs arī izmaksas darba spēka atalgojumā jaunām darba vietām par 2 gadu periodu. Svarīgs nosacījums: darbiniekiem jābūt deklarētiem Latgalē.

Otra grozījumu daļa paredz, ka turpmāk pretendēt uz LSEZ dalībnieka statusa iegūšanu varēs arī uzņēmumi, kas neatrodas Latgalē. Savukārt Latgalē esošie varēs veidot filiāles ārpus LSEZ teritorijas.

LSEZ uz doto brīdi ir apstiprināti 26 projekti ar kopīgu investīciju summu gandrīz 20 milj.eiro un 165 jaunām darba vietām. Daugavpils uzņēmēji  ir vieni no aktīvākajiem LSEZ dalībniekiem un veido lielāko daļu no visām iesaistītajām kapitālsabiedrībām. Ir pārstāvēti metālapstrādes, kokapstrādes, pārtikas produktu ražošanas un citu nozaru uzņēmumi. 19. maijā LSEZ dalībnieku rindas papildināja vēl divi Daugavpils pārstāvji: SIA „Stars Met” un SIA „Regula Baltija”. Jauno noteikumu stāšanās spēkā pavērs vietējiem uzņēmumiem vēl plašākas attīstības iespējas.

Detalizētu informāciju par Latgales SEZ iespējām var iegūt Latgales plānošanas reģiona vietnē www.lpr.gov.lv, vai vēršoties personīgi Saules ielā 15, kā arī filiālēs Rīgā, Rēzeknē un Balvos.

 

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.