Izpilddirektori tiekas sanāksmē Baltinavā

2. oktobrī Baltinavā notika Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme. Šādas sanāksmes notiek katru mēnesi un šoreiz dalībnieki runāja par aprites ekonomiku, zaļo kursu, bioekonomiku, tīru vidi un citiem labas dzīves priekšnosacījumiem.

Sanāksmi apmeklēja gandrīz simts izpilddirektoru un viņu kolēģu no visas Latvijas, LPS (Latvijas Pašvaldību savienības) pārstāvji un pieaicinātie vieslektori.

Pasākumu muzikāli atklāja Baltinavas novada jauktais koris un Baltinavas vidusskolas kora dalībnieki, kopā izdziedot Baltinavas novada himnu. Jauktais koris LPIA biedrus sveica arī ar dziesmu no izrādes “Latgola.lv”. Pēc Baltinavas novada domes priekšsēdētājas Sarmītes Tabores uzrunas, izpilddirektors Jānis Bubnovs ciemiņiem pastāstīja plašāk par mūsu pašvaldību, realizētajiem projektiem, izglītības, kultūras un tūrisma jomu.

“RCG LightHouse” pašvaldību projektu direktors Aivars Draudiņš sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar pašvaldību iespējām elektroenerģijas rēķina samazināšanai, izmantojot ESCO principu.
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības nodaļas vadītāja Anna Vītola-Helviga pastāstīja par priekšnosacījumiem aprites ekonomikai, zaļajam kursam un bioekonomikai Latvijā. LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra direktors Raimonds Bērmanis un Artis Misiņš stāstīja par Baltijā pieejamo kurināmo koksni.

LU pētnieks, biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga uz sanāksmi klātienē ierasties nevarēja, tapēc sagatavoja izsmeļošu videoprezentāciju par bezatkritumu principiem pašvaldībās un atkritumu mazināšanas vispārīgo pamatu. Pieredzē par bezatkritumu pieeju dalījās Cēsu novada pašvaldības administrācijas vadītājs Atis Egliņš-Eglītis un Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle.

Ar bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu vākšanu un pārstrādi, būvniecības atkritumu apsaimniekošanu un pārstrādi iepazīstināja “CleanR” pārstāve, “EkoRija” izpilddirektore Guna Bērziņa, informāciju papildināja “Eco Baltia”, valdes loceklis Jānis Aizbalts. Kaspars Kļavenieks no uzņēmuma “Geo Consultants” pastāstīja par investīcijām atkritumu apsaimniekošanas sektorā.

Noslēdzot asociācijas biedru sanāksmi, viesi tika aicināti apskatīt Valsts robežsardzes inventāru un noskatīties dienesta suņu paraugdemonstrējumus.
Prāvests Staņislavs Prikulis viesus laipni uzņēma Baltinavas katoļu baznīcā, pastāstīja par baznīcas vēsturi un aicināja klātesošos vienoties kopīgā lūgšanā. Uzkāpuši baznīcas zvanu tornī, aplūkojuši Baltinavu no cita skatu punkta, viesi devās iepazīt z.s. “Amatnieki” un z.s. “Riekstiņi”. Pa ceļam pārsteigumu sagādāja “Palādas” kolektīva dalībnieki, kas novada ciemiņus pamatīgi sasmīdināja.

Izpilddirektori tiekas sanāksmē Baltinavā

Iestiprinājušies ar z.s. “Amatnieki” un z.s. “Riekstiņi” kolektīva sagādāto cienastu, viesi ar lielāko prieku aplūkoja saimniecības ēkas un traktortehniku.
Sanāksmes dalībnieki ar pozitīvām emocijām un jauniem iespaidiem devās mājup, lai jau pēc mēneša tiktos atkal, nu jau Lubānā.

Madara Siliņa, Baltinavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Avots: baltinava.lv