Daugavpilī uzlabos vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti

Daugavpilī dzīvo vairāki simti cilvēku ar kustību traucējumiem un cita veida nopietnajām fiziskajām kaitēm. Lai padarītu viņiem pieejamāku apkārtējo vidi, pašvaldībā tiek īstenoti vairāki projekti un sociālā atbalsta programmas. 2020. gadā ieplānots veikt pilsētas  infrastruktūras uzlabojumus, kā arī palielināt materiālo atbalstu individuālo pandusu ierīkošanai un mājokļu iekārtošanai.

Šī gada budžetā ir paredzēti līdzekļi specializētas peldvietas ierīkošanai Stropu pludmalē. Projekts tiks izstrādāts tādā veidā, lai infrastruktūra maksimāli atbilstu cilvēku ar dažādiem invaliditātes veidiem prasībām.

Tiek domāts arī par sabiedrisko ēku pieejamības uzlabošanu. Tā, piemēram, šogad izbūvēs liftu Latviešu Kultūras centra telpās. Lifts paredzēts arī Novadpētniecības muzeja rekonstrukcijas projektā. Tā ir obligāta prasība arī visos pārējos sabiedrisko ēku būvniecības vai pārbūves projektos.

Šogad ievērojami pieaugs arī pašvaldības materiālais atbalsts vides pieejamības nodrošināšanai. Aizvadītajā nedēļā Domes sēdē deputāti apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos, kas nosaka, ka turpmāk cilvēki, kas spēj pārvietoties tikai ar ratiņkrēsla palīdzību, varēs saņemt krietni lielāku atbalstu mājokļa pielāgošanai un pandusa ierīkošanai. Šāds atbalsts tiek sniegts, lai dotu cilvēkiem ar nopietniem kustību traucējumiem iespēju vismaz netraucēti tikt ārā no mājām. Ir iespējams arī pilnīgi bez maksas saņemt Sociālajā dienestā portatīvo pacēlāju.

Atbalsta apmērs nav mainījies kopš 2011.gada. Kopš tā laika ir būtiski augušas gan projektēšanas, gan darbu veikšanas izmaksas. Tāpēc bija nolemts atbalstu mājokļa pielāgošanai palielināt no 2 135 euro līdz 3 000 eur, bet pandusa ierīkošanai piešķirt līdz 6 000 euro līdzšinējo 2846 euro vietā. Tas ļaus saņemt pakalpojumu arī tiem cilvēkiem, kas līdz šim nevarēja atļauties līdzmaksājumu, kas pandusa ierīkošanas gadījumos reizēm sasniedza vairākus tūkstošus eiro.

Pakalpojums ir paredzēts cilvēkiem ar 1. un 2.grupas invaliditāti, kas pārvietojas ratiņkrēslā, ir deklarēti Daugavpilī vismaz vienu gadu un kuru mājoklis atbilst noteikumos atrunātajiem kritērijiem.

Lai pieteiktos pakalpojumu saņemšanai, Sociālajā dienestā ir jāiesniedz arī ergoterapeita atzinums un ģimenes ārsta izraksts no medicīniskās kartes ar rekomendācijām.

Sīkāka informācija ir pieejama Sociālā dienesta mājas lapā www.socd.lv sadaļā ,,Sociālā palīdzība”, individuāli griežoties Sociālajā dienestā Vienības ielā 8, 11. kabinetā, vai zvanot pa tālr. 654 40921.