Rēzeknes novadā iegādāts specializētais transportlīdzeklis senioru aprūpei mājās

Rēzeknes novada iedzīvotāji, kam ir vajadzīga sociālā aprūpe, no 20. septembra varēs izmantot sociālo aprūpētāju mobilās brigādes pakalpojumus. Ar specializēto transportlīdzekli – aprīkotu mikroautobusu Wolksvagen Crafter, sociālie darbinieki un aprūpētāji dosies pie veciem, vientuļiem un slimiem attālos laukos dzīvojošajiem cilvēkiem un sniegs nepieciešamos pakalpojumus. Mobilā brigāde palīdzēs uzdevumos, ko seniors nespēj paveikt saviem spēkiem, piemēram, atnest malku, ieskrūvēt spuldzīti, doties uz veikalu, lai iegādātos pārtiku un citas ikdienā nepieciešamās preces. Aprūpētāji varēs aizvest klientu uz pagastu centru, kur pieejami dušas, veļas mazgātuves un friziera pakalpojumi. Transportlīdzeklī ir paredzēta vieta arī diviem ratiņkrēsliem un nestuvēm. Mobilās brigādes komandā darbosies šoferis, sociālais darbinieks un sociālais aprūpētājs.

Rēzeknes novada Sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale skaidro, ka Rēzeknes novadā ir vismaz 60 cilvēki, kam ir nepieciešami šāda veida pakalpojumi: ”Vienā dienā mūsu speciālisti varēs apkalpot piecus līdz septiņus klientus – tas atkarīgs no veicamā attāluma.

Šāda veida pakalpojums ir liels progress mūsu darbībā, jo līdz šim mūsu sociālie aprūpētāji pie klientiem devās kājām, mērojot diezgan lielus attālumus. Lai gulošu senioru nogādātu pie ārsta, pašvaldībai bija jāmeklē īpaši aprīkots transports, kas nozīmēja arī ievērojamus izdevumus. Tagad sociālajam dienestam ir savs specializētais transportlīdzeklis ar nestuvēm un vietu ratiņkrēsliem, lai ar aprūpējamo aizbrauktu, piemēram, pie mediķiem vai pie citiem viņam vajadzīgajiem speciālistiem.”

Pakalpojuma saņemšanai jāsazinās ar Rēzeknes novada Sociālo dienestu pa telefonu +37164607176. Pakalpojums Rēzeknes novada maznodrošinātajiem iedzīvotājiem pieejams bez maksas.

Rēzeknes novada projektu vadītāja Inta Rimšāne pastāstīja, ka ideja par šāda transportlīdzekļa nepieciešamību radusies pēc Norvēģijas un Zviedrijas apmeklējuma: ”Visā Latvijā un arī Rēzeknes novadā strauji pieaug vecu ļaužu skaits, līdz ar to arvien lielākam cilvēku skaitam nepieciešami sociālās aprūpes dienestu pakalpojumi. Sabiedrībā iesakņojies stereotips, ka veco cilvēku aprūpi jānodrošina ģimenes locekļiem. Ja tuvinieku nav vai viņi aizņemti darbā, tad mūža nogale cilvēkam ir jāpavada veco ļaužu pansionātā. Bieži vien cilvēks labprāt pavadītu vecumdienas ierastajā vidē, nevis pansionātā, tāpēc pašvaldības pienākums ir piedāvāt tādus pakalpojumus, kas dotu iespēju senioriem saglabāt cilvēka cienīgu dzīvi, paliekot savā mājvietā. Tas ir iespējams, ja tiek nodrošināta, piemēram, palīdzība mājas darbu veikšanā, aprūpe saslimšanas laikā un tml. Rēzeknes novadā mobilās brigādes ļaus saņemt sociālās aprūpes pakalpojumus daudz īsākā laika posmā.”

Transportlīdzekļa iegādi un sociālo darbinieku apmācības atbalstīja projekts “Senioru sociālā iekļaušana”  jeb Aging in Comfort (tulk.- vecumdienas komfortā), kurā  Rēzeknes novada pašvaldība piedalās kopā ar Biedrību Eiroreģions “Ezeru zeme”, Rēzeknes pilsētas domi, Daugavpils un Ilūkstes novada pašvaldībām, kā arī Utenas un Molētu rajona pašvaldībām no Lietuvas.

Rēzeknes novada pašvaldībai speciālais transporta līdzeklis un sociālo darbinieku apmācības izmaksāja  65 409,07 EUR, jeb 10 %, pārējās izmaksas sedza Eiropas Reģionālā Attīstības fonda finansējums (85%): 55 597,70 EUR un valsts līdzfinansējums (5%): 3270,46 EUR.

Informāciju sagatavoja: Diāna Selecka, Rēzeknes novada pašvaldības Attīstības plānošanas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste, tel.: 64607198, e-pasts: diana.selecka@rezeknesnovads.lv