Deinstitucionalizācijas projekta iespējas un rezultāti Viļakas novadā

Foto: Loreta Šakina

2017.gadā Viļakas novada Šķilbēnu pagasta iedzīvotāja Inese Martinova, saņemot informāciju Sociālajā dienestā, labprāt iesaistījās Deinstitucionalizācijas (turpmāk – DI) projektā un ir gandarīta par iegūto.

Latgales plānošanas reģiona projekta ietvaros piedāvātās iespējas ir pavērušas iespējas saņemt sociālos pakalpojumus ģimenēm, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām.

Inese dalās pārdomās:”Projekta „Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā” 2017.gadā izziņotais pieteikšanās laiks par piedalīšanos DI projektā, sākotnēji radīja šaubas, bet patreiz, izvērtējot visus ieguvumus, priecājamies par paveikto un iegūto.  Patīkami, ka daļu pakalpojumu varēja izmantot Viļakas pilsētā, Veselības aprūpes centrā (fizioterapija, masāža), taču arī reitterapijas pakalpojums Tilžā nešķita apgrūtinošs. Tā kā meitai zirgi ir īpaši mīļi, tad pēc reitterapijas nodarbībām bērnam uzlabojās ne tikai veselības stāvoklis, bet arī psihoemocionālais stāvoklis. Viennozīmīgi, DI pakalpojumi bērna veselības stāvokli ir uzlabojuši, tikai žēl, ka tas jau drīz noslēgsies.”

I.Martinova atzīst, ka vecākiem piešķirtās masāžas un fizioterapijas nodarbības, lika aizdomāties un paanalizēt savu veselības stāvokli. Ikdienas darbos tiek aizmirstas rūpes par sevi, toties projekta ietvaros, izmantojot rehabilitācijas pakalpojumus, bija iespēja atlicināt laiku sev. Saņemot pakalpojumu un uzklausot speciālistu konsultācijas, bija atskārsme, ka arī paša veselība nav mazsvarīga. Patīkamas bija speciālista  ieteiktās rekomendācijas sev turpmākam savas veselības uzlabošanas procesam.

Inese priecīga par to, ka DI projekta ietvaros, ir paplašinājies paziņu un draugu loks, jo mammas un bērni ir satuvinājušies, ar nepacietību tiek gaidīta katra nākamā tikšanās. Viņus vieno īpaša sirsnība, jo saproti, ka neesi viens pats ar savu problēmu, var uzklausīt citu pieredzes un dalīties arī savā. Dalīšanās prieks un neveiksmes vieno, rada kopības sajūtu un atvērtību.

Meitas – Loretas Šakinas šīs vasaras lielākais piedzīvojums ir Daugavpils Universitātes studiju un pētniecības centrā “Ilgas” nometnē pavadītais laiks. Nometne ilga 5 dienas – augusta sākumā. Tajā piedalījās bērni vecumā no 13 līdz 16 gadiem. Inesi pirms tam nedaudz mulsinājis attālums, bet aprunājoties ar Loretu, redzot bērna degsmi, šaubas izgaisa. Pēc meitas stāstītā, nometnē bija spraigi izplānota programma:

  • piedzīvojumi – dienas un nakts pārgājieni, pārgājiens ar zirgiem, pikniki, sacensības;
  • izzinošais – sevis un savstarpējo attiecību izzināšana; iepazīšanās ar cilvēku labākiem draugiem- suņiem;
  • sports -vingrošana, sporta spēles;
  • radošais – mākslas darbu veidošana;
  • ekskursijas pa Daugavpils cietoksni, Zinātnes centra apmeklējums, Silenes parkā vizināšanās ar laivu.

Loreta atzīst, ka ieguvusi jaukus draugus, guvusi jaunas zināšanas, piedzīvojusi neaizmirstamas emocijas un uzlabojusi savu fizisko veselības stāvokli.

Loretas mamma Inese Martinova ne mirkli nenožēlo, ka ir iesaistījusies DI projektā un ar tā starpniecību uzlabojies meitas un savs veselības stāvoklis.

Vecākiem iesaku:”Nebaidieties no jauniem izaicinājumiem, jo tie paver iespējas labāk un kvalitatīvāk rūpēties par bērna labsajūtu un veselību.

Pateicamies Inesei Martinovai par uzdrīkstēšanos un atbalstu, par pozitīvu attieksmi un iedvesmojošu interviju.

Informāciju sagatavoja: Viļakas novada Sociālā dienesta sociālā darbiniece ģimenēm ar bērniem Vita Prancāne