18.augustā Latgales diena Rīgā – jaudīgāka kā jebkad

Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Latgales pašvaldībām un biedrību “Latgales Tematiskie ciemi” 2018. gada 18.augustā no plkst. 10.00 līdz 19.00 Jēkaba laukumā Rīgā jau piekto gadu rīko Latgales dienu Rīgā, kuras ietvaros rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iepazīties ar ceļojošo tirgu, vērot amatnieku darbošanos, priecāties par latgaliešu tautas mūziku, dejām un dzīvesprieku.

Pasākums notiek “Rīgas svētku 2018” laikā un ir iekļauts Rīgas pilsētas svētku oficiālajā programmā, nodrošinot kopējo publicitāti un atpazīstamību Rīgas iedzīvotāju un viesu vidū.

Latgales amatnieku tirgū Rīgas svētku apmeklētāji varēs iegādāties labumus no Latgales tematiskajiem ciemiem – smaržīgu, uz kļavu lapām un klona ceptu rupjmaizi, lauku sievu sietu mājas sieru, kūpinātu gaļu, mājas desas un speķi, aveņu un upeņu mājas vīnu, īstu lauku miestiņu, marmelādes no ogu sulām, medus un vaska izstrādājumus, zāļu tējas, tradicionālo Latgales keramiku, pinumus, izšuvumus, zupu no lielā saimes katla un papildu tam visam baudīt viesmīlīgu un omulīgu gaisotni – kā Latgalē!

Jēkaba laukumā varēs vērot gan podnieku darbošanos ar māliem un audēju aušanu, gan kalēja kalšanu kalvē. Svētku gaisotni, mūziķa Ērika Zepa vadībā, ik pa miklim spilgtinās latgaļu sarunvalodas, etnogrāfiskās dziesmas un dejas, tradicionālās latgaliešu kadriļas un mūzikas klātbūtne. Bez sabiedrībā tik pazīstamām grupām kā postfolkloras grupa RIKŠI un Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopas SVĀTRA, pasākuma skatītājus ar savām dejām priecēs Lūznavas muižas kadriļu draugu klubs, kā arī ar Latgales bagāto dziesmu etnogrāfisko materiālu iepazīstinās folkloras kopas no Baltinavas, Kārsavas un Līvānu novadiem.

Šī pasākuma laikā no plkst.: 10.00 līdz 19.00 ikvienam skatītājam būs iespēja uzzināt par vairāk kā 40 lielākiem un mazākiem svētkiem, kas ik gadu kuplina Latgales bagāto kultūras pasākumu skaitu. Rīgas svētku apmeklētāji varēs iepazīties ar plašajām tūrisma iespējām Latgalē, par ko būs iespēja konsultēties pie tūrisma un informācijas centru speciālistiem no visas Latgales.

Pasākuma rīkotāji ir pateicīgi Daugavpils pilsētas domei par Latgales svētku Rīgā īpašo atbalstu.

Pat īsa ielūkošanās Latgales ikdienas un svētku dzīvē katram klātesošajam palīdzēs izprast mūsu novada burvību.

Nāc, un sajūti Latgali savā sirdī!