Riebiņu novada pašvaldībā ir piemērota vide uzņēmējdarbības uzsākšanai

29.maijā Riebiņu novada domes vadība tikās ar Latgales plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra vadītāju Andri Kucinu un reemigrācijas koordinatori Astrīdu Leščinsku. Tikšanās laikā tika pārrunāti aktuāli jautājumi par aizbraukušo riebiņiešu iespējām atgriezties dzimtajā novadā. Riebiņu novada domes vadība norādīja, ka iespējas var rast mājokļa, darba un nodarbinātības ziņā.

Reemigrantiem ar bērniem ir iespēja iekārtot savas atvases pirmskolas izglītības iestādēs un skolās –  rindu nav. Bērniem tiek nodrošināti bezmaksas pulciņi, aktīvi darbojas jauniešu centrs.

Riebiņu novada dome veiksmīgi īsteno projektu “Proti un dari”, kurā šobrīd aktīvi iesaistīti 10 jaunieši. Neformālas izglītības kursos ir iegūti sertifikāti: “Nagu pieaudzēšana un dizains”, “Klasiskais manikīrs ” un “Uzacu korekcija ”, kā arī B un C kategorijas autovadītāju apliecības.

Pašvaldība jau otro gadu rīko uzņēmēju grantu projektu konkursu “Attīstība Riebiņiem”, kas ir iespēja Riebiņu iedzīvotājiem saņemt pašvaldības finansējumu līdz 1.500 EUR biznesa idejas realizācijai.

Diskusijas laikā speciālisti norādīja, ka pašreiz novadā veiksmīgi attīstās lauksaimniecība, zemkopība, metālapstrādes un metāla izstrādājumu ražošana, u.c. Darba vietas ir pieejamas ceļu būvniecības jomā, skalu ražošanas uzņēmumā SIA “Manco Energy Latgale”, kas atrodas Rušonas pagastā. Strādnieki ir vajadzīgi arī Riebiņu novada zemnieku saimniecībās, it sevišķi tagad, sezonas laikā, tiem trūkst palīgu.

Novadā ir labiekārtota infrastruktūra, sakārtoti ceļi, kas var piesaistīt investorus. Piemēram, Silajāņu pagastā atrodas skolas ēka (bijusī muiža), kur vietējais vai ārvalstu investors var uzsākt uzņēmējdarbību, ēkā ierīkojot veselības aprūpes kompleksu.

Novada vadība ir gatava nākt pretī tiem tautiešiem, kuriem nav, kur atgriezties. Pašreiz ir pieejami pašvaldības dzīvokļi vairākos novada pagastos: Sīļukalnā, Galēnos, Stabulniekos, Silajāņos un Rušonas.

Riebiņu pašvaldības vadība uzskata, ka reemigrācijas procesa veicināšanai un riebiņiešu atgriešanai valstij ir jāveic izmaiņas nodokļu un pensiju sistēmā.

Kā norādīja Latgales plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska, ar viņu ir sazinājušies Riebiņu novada iedzīvotāji, kuri vēlas atgriezties no ārzemēm dzimtajā novadā un uzsākt uzņēmējdarbību. Viņiem, kā reemigrantiem ir iespēja piedalīties VARAM pilotprojektā “Reģionālais koordinators reemigrācijas veicināšanai”, lai pieteiktu savu biznesa ideju “Atgriešanās grantam”. Paredzētais līdzfinansējumu uzņēmējdarbības uzsākšanai ir  9.000 EUR. Vairāk par šo pilotprojektu informācija ir pieejama Latgales plānošanas reģiona mājas lapā www.lpr.gov.lv sadaļā reemigrācija. Facebook vietnē ir izveidota arī lapa “Es atgriežos Latgalē”, kur aktīvi ti

ek izvietota informācija par Latgales pašvaldībās notiekošajiem pasākumiem un aktualitātēm. Reģionālā koordinatora galvenais uzdevums ir uzrunāt potenciālos remigrantus un noskaidrot to vajadzības, sagatavot atbilstošus piedāvājumus par darba un dzīves iespējām Latvijā. Sazināties ar Latgales koordinatori Astrīdu Leščinsku reemigrācijas jautājumos var rakstot uz e-pastu: astrida.lescinskalpr.gov.lv, vai zvanot pa tālr. 65423801, 29122163.