Plecs aicina piedalīties publiskā diskusijā

Šogad labdarības maratona DOD PIECI! mērķis ir aicināt vecākus pavadīt vairāk kvalitatīva laika kopā ar bērniem. Saziedotie līdzekļi ar labdarības organizācijas “Ziedot.lv” starpniecību tiks novirzīti jaunas mācību programmas izveidei, kura bez maksas būs pieejama jaunajiem vecākiem visā Latvijā. Programmas pamatā būs mūsdienīga, uz zinātniskiem pierādījumiem balstīta izpratne par bērna attīstību.

Lai runātu par šī gada labdarības maratona DOD PIECI! mērķi, ceturtdien, 2018. gada 6. decembrī, plkst. 14:00 atbalsta programmas “Plecs” telpās, Senču ielā 4, Rīgā, notiks EKSPERTU DISKUSIJA, kuru vadīs labdarības portāla “Ziedot.lv” un rehabilitācijas centra “Poga” dibinātāja un vadītāja Rūta Dimanta. Aicinām Jūs tajā piedalīties! Tikšanās ietvaros stāstīsim par paveikto programmas izveidē un turpmākajiem soļiem programmas īstenošanā. Galvenie jautājumi, par kuriem runāsim: Kāpēc Latvijā ir nepieciešama vispusīga vecāku izglītība. Ko varam darīt, lai veicinātu izpratni par to, ka par vecāku nepiedzimst – tā ir prasme, ko apgūst. Kā nodrošināt programmas pieejamību visā Latvijā, jo īpaši attālākajos reģionos. Kādas metodes un resursus izmantot, lai programmu īstenotu pēc iespējas mērķtiecīgāk.

Diskusijā piedalīsies: Andrija Likova, psiholoģe un ģimenes psihoterapeite, kuras drosmes rezultātā 2017. gada pavasarī sabiedrība uzzināja par Jelgavas bērnunamā notiekošo, un radās gan sabiedrisko mediju projekts „Sistēmas bērni”, gan „Dod Pieci” iniciatīva un atbalsta programma „Plecs”; Jānis Erts, stratēģiskais vadītājs atbalsta programmā „Plecs”, kuras mērķis – panākt, lai katram bērnam Latvijā būtu ģimene; Laila Balode, nodibinājuma „Centrs Dardedze” valdes locekle, konsultāciju daļas vadītāja ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi sociālajā sfērā; Andrejs Mediņš, Romas baznīcas priesteris, kurš izveidojis un vada “Kalna svētību kopienu” un dibinājis Bārbeles Zēnu pamatskolu, kuras ikdienā aktīvi iesaistās zēnu tēvi; Elīna Kļaviņa, biedrības „Tēvi” vadītāja un PEP mamma; Ņikita Bezborodovs, bērnu psihiatrs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs un Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras asistents.

Īsumā par mācību programmu Mācību programmas mērķis ir pilnveidot vecāku izpratni par nozīmīgākajiem posmiem bērna attīstībā, drošās piesaistes nozīmi un trenēt prasmes, kas palīdzētu iegūtās zināšanas pielietot ikdienas saskarsmē, tādējādi audzinot emocionāli veselu, pilnvērtīgu un laimīgu cilvēku. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Zinātniskie pētījumi liecina, ka pirmie četri dzīves gadi ir visnozīmīgākie, jo atstāj paliekošas pēdas uz visu mūžu, un šajā periodā mazo cilvēku visvairāk ietekmē tieši viņa vecāki. Ir būtiski VISIEM jaunajiem vecākiem apgūt audzināšanai nepieciešamās zināšanas un prasmes, radot iespēju bērniem uzaugt ne tikai mīlošā, bet arī izglītotā ģimenē, kura apzinās savu neizmērojamo ietekmi uz
bērna dzīvi. Kā nekā tā turpināsies vēl vairākās paaudzēs! Cik prasmīgi šodien ir vecāki, tik emocionāli vesela būs Latvijas sabiedrība nākotnē.

Mācību programmas izveidē ir iesaistījušies nozīmīgākie jomas eksperti; viņu vidū psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Andrija Likova, ģimenes psiholoģijas centra “Līna” vadītāja Vita Kalniņa, centra “Dardedze” valdes locekle Laila Balode, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, PEP mamma un biedrības „Tēvi” vadītāja Elīna Kļaviņa un atbalsta programmas „Plecs” stratēģiskais vadītājs Jānis Erts.

Uz tikšanos diskusijā!

Papildu informācija: Zita Vēvere, tālrunis 26471087, e-pasts: zita@plecs.lv.