Latgali Īstajās Latvijas saimniecēs pārstāvēs poliete un tatāriete

Šogad projektam ir mainīts nosaukums – tās vairs nav latvju saimnieces, bet «Īstās Latvijas saimnieces». Neviena no dāmām nav latviete, viņas visas ir cittautietes, katra ar savu stāstu par to, kā šeit nokļuvusi – kāda dzīvo jau paaudzēm ilgi, cita atbraukusi pati, cita ieprecējusies utt. Visas saimnieces runā lieliskā latviešu valodā, un tas bija viens no nosacījumiem, izvēloties šīs sezonas dalībnieces. 

Otrs nosacījums – lai šīs tautības būtu interesantas. Dalībnieču starpā ir gan krievietes, gan poliete, lietuviete, baltkrieviete, gan arī lībiete un tatāriete. Dāmas savā ziņā nav tik tradicionālas saimnieces kā pierasts iepriekšējās sezonās, taču visas saistītas ar saimniekošanu, un arī kulinārija viņām nav sveša.

Salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, šogad saimnieču temperaments projektam dod citu uzrāvienu vispozitīvākajā šo vārdu nozīmē.

Latvijas simtgades kontekstā projekta veidotāji vēlas uzsvērt, ka šeit Latvijā dzīvojam ne tikai mēs – latvieši, bet kopā ar mums brīnišķīgi saimnieko integrējušies cittautieši, kuri tajā pašā laikā tur godā un turpina kopt savu tautu tradīcijas.

Latgali Īstajās Latvijas saimniecēs pārstāvēs poliete un tatāriete:

FAIMJA TURLAJA – TATĀRIETE

Faimja ir tatāriete, kura bērnību pavadījusi Krievijā, Sibīrijā, bet, esot augstskolas praksē Latvijā, viņu noskatīja latgaļu puisis Arvīds. Tā Faimja pārcēlās uz dzīvi Latvijā, bet pirms 17 gadiem, kad bērni bija izaudzināti un palaisti savā dzīvē, uzņēmīgais pāris sāka atjaunot Arendoles muižu Latgalē. Tagad tur iekārtots omulīgs viesu nams, taču atjaunošanas darbu pietiks vēl mazmazbērniem. Ikdienā Faimja rūpējas ne tikai par vīra, bet arī muižas viesu vēderiem, un gatavo viņa lieliski. Arendoles muiža noteikti ir viena no labākajām vietām Latvijā, kur nobaudīt īstu, autentisku tatāru virtuvi no ekoloģiskiem produktiem.

VANDA BAULINA – POLIETE

Vanda ir šīs sezonas “saimnieču kompānijas” motors un dzinējspēks. Viņai ir viedoklis par visu, un viņa zina, kā lietām jānotiek ! Vanda ir aktīva poļu kultūras un tradīciju kopēja Daugavpilī, un par savu darbu poļu tautas labā saņēmusi pat atzinību no Polijas valsts prezidenta. Vanda ir cilvēks, kurš ļoti dziļi pazīst un izprot poļu mentalitāti un, protams, arī kulināro mantojumu. Viņa galdā cels tādus ēdienus, par kuriem ne visas saimnieces būs dzirdējušas… Un kā nu bez poļu mūzikas – tā viesošanās laikā pie Vanda skanēs daudz un skaļi!

Latgales pārstāvēm  šovā vēlam veiksmi un izdošanos!