Latgales plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji iedvesmojas ilgtspējīgas skolu ēdināšanas pieredzē Karlštatē, Zviedrijā

No 2025. gada 2. līdz 5. jūnijam Latgales plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā uz Karlštati Zviedrijā, projekta “SchoolFood WasteSolutions” ietvaros, lai mācītos par ilgtspējīgu skolu ēdināšanu un pārtikas atkritumu samazināšanu. Brauciena aktivitātes tika īstenotas ciešā sadarbībā ar Tartu reģiona delegāciju no Igaunijas, nodrošinot vērtīgu pārrobežu pieredzes apmaiņu un dažādu reģionu labāko prakses piemēru iepazīšanu.

Vizītes laikā delegācija apmeklēja vietējās skolas, pārtikas ražotājus un vairumtirgotājus, iepazīstoties ar Zviedrijas labās prakses piemēriem pārtikas apritē un izglītībā. Karlštatē uzsvars tiek likts uz cieņpilnu attieksmi pret ēdienu, kas veidojas caur izglītību, iesaisti un sadarbību starp skolām, pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem.

Viena no inovatīvām Zviedrijas pieejām ir skolu šefpavāru sistēma, kurā darbojas deviņi “vēstnieki” – katrs atbild par konkrētu produktu grupu, piemēram, piena produktiem, bakaleju vai dārzeņiem. Šie vēstnieki apkopo tirgus jaunākās tendences un kopīgi izstrādā receptes, kas veicina kvalitatīvu un ilgtspējīgu ēdienu gatavošanu.

Liela uzmanība tiek pievērsta arī skolu ēdnīcu iekārtojumam, lai radītu ērtu un patīkamu vidi ēdiena baudīšanai. Īpaši novērtētas ir “klusuma saliņas” — mazākas telpas, kur intraverti bērni un jaunieši var atpūsties un justies komfortabli bez liekas kņadas.

Skolēni tiek aktīvi iesaistīti pārtikas apritē arī caur mācību ekskursijām pie vietējiem pārtikas ražotājiem, piemēram, dzirnavās, kur viņi redz, kā no miltiem top produkti, ko pēc tam lieto skolas virtuvē. Šāda prakse veicina izpratni par pārtikas ražošanas smago darbu un mudina bērnus apēst visu pasniegto maltīti, samazinot pārtikas atkritumus. Zviedrijas panākumu atslēga ir līdzsvars starp motivētu personālu un kvalitatīvu ēdiena gatavošanu skolu ēdnīcās. Gatavojot ēdienu, tiek ņemts vērā gan bērnu gaumes, gan veselīgas uztura pamatprincipi, vienlaikus dodot iespēju atklāt jaunas garšas.

Bufetes tipa sistēma palīdz bērniem attīstīt atbildību par savu izvēli – viņi var pašiem izlemt, ko un cik daudz apēst, sākotnēji pagaršot dažādus ēdienus un pēc tam nākt pakaļ vēlreiz. Šī pieeja būtiski samazina pārtikas atkritumu daudzumu.

Skolu ēdnīcu personāls regulāri tiekas ar skolēniem, uzklausa viņu viedokļus un vēlmes, lai uzlabotu ēdienkarti, taču ne visas idejas tiek īstenotas. Izņēmuma kārtā, sadarbojoties ar dažādu priekšmetu skolotājiem, tiek rīkotas īpašas starptautisko ēdienu dienas – piemēram, vācu valodas stundās skolēni apgūst ēdienu nosaukumus, un skolas ēdnīcā tiek pasniegti daži tradicionālie vācu ēdieni.

Pārtikas atkritumi arī Karlštatē ir nozīmīgs izaicinājums, tāpēc ir izstrādāta īpaša recepšu sistēma, kas ļauj vakardienas ēdienu radoši pārveidot un izmantot nākamajā dienā. Piemēram, no tomātu krēmzupas pagatavoto sastāvdaļu izmanto boloņas mērces gatavošanā, ko pēc tam pasniedz kopā ar spageti, tā samazinot pārtikas izšķērdēšanu un vienlaikus radot jaunas garšas kombinācijas.

Vēl viens rīks atkritumu samazināšanai – neapēstais ēdiens no bufetes galda tiek sapakots kastītēs, kuras pēcpusdienā par simbolisku samaksu var iegādāties gan skolas personāls, gan skolēni, lai paņemtu līdzi uz mājām – piemēram, vakariņām ģimenei. Šādi tiek samazināta pārtikas izšķērdēšana. Skolās ir izvietoti speciāli ledusskapji, kuros ēdienu var uzglabāt līdz darba dienas beigām.

Pārtikas veikali bez maksas piegādā skolām augļus un dārzeņus, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas. Skolu pavāri no tiem pagatavo veselīgas uzkodas – piemēram, smūtijus vai dārzeņu standziņas ar mērcēm –, kas skolēniem tiek piedāvātas nākamajos starpbrīžos pēc pusdienām. Pārtikas veikali ir gandarīti, ka var izvairīties no izdevumiem par pārtikas atkritumu izvešanu, savukārt skolēniem tiek nodrošinātas papildu veselīgas uzkodas.

Lai nodrošinātu gan vecāku, gan skolēnu informētību par ēdienkarti, SundstaAlvkulle ģimnāzijā katru dienu tiek filmēti īsi video, kas tiek publicēti sociālajos tīklos. Šī caurspīdīgā pieeja ir ievērojami palielinājusi vecāku apmierinātību, jo viņi ir pārliecināti par ēdiena kvalitāti un skolas ēdināšanas standartu. (www.instagram.com/sundsta_chefs/)

Sirsnīgi pateicamies projekta sadarbības partnerim Alain Grenard (Karlštates pašvaldības Augstākās izglītības un pieaugušo izglītības pārvaldes uztura vadītājs) par rūpīgi izstrādāto un iedvesmojošo brauciena programmu, kas ļāva gūt vērtīgu pieredzi, praktiskas atziņas un jaunas idejas ilgtspējīgas skolu ēdināšanas attīstībai!

Izsakām pateicību arī Ziemeļvalstu Ministru padomes birojam Latvijā par atbalstu tulkošanas nodrošināšanai, lai rastos maksimāli iekļaujoša vide brauciena laikā ik vienam delegācijas dalībniekam.

Projektu SchoolFood WasteSolutions līdzfinansē Eiropas Savienība. Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programma 2021.–2027. gadam ir vērsta uz pārrobežu sadarbības veicināšanu, lai risinātu kopīgas problēmas un veidotu ilgtspējīgāku, inovatīvāku un iekļaujošāku Centrālās Baltijas reģionu. 

#SchoolFoodWasteSolutions #EUfunded #CohesionPolicy #Interreg #centralbaltic #CentralBalticProgramme