Vidzemes āres uzņēmējdarbībai un cilvēkiem – reģionu speciālistu pieredzes apmaiņas brauciens


No 11. līdz 13. oktobrim uzņēmējdarbības speciālisti no visiem Latvijas reģioniem tikās projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta vides attīstība reģionos” SMEPRO REG (Nr. LVIII-056) pieredzes apmaiņas braucienā. Šī ir ceturtā reize, kad plānošanas reģionu speciālistiem bija iespēja iepazīt citu reģionu uzņēmējdarbības vidi un atbalsta instrumentus, šoreiz tiekoties Vidzemē.

Pirmā pieturvieta trīs dienu pieredzes apmaiņas vizītē – Alūksnes Bānīša kvartāls, kas straujiem soļiem top par galveno uzņēmējdarbības centru pilsētā. Turpat jaunatklātajā ražošanas ēkā “Biznesa stacija”, kuru uzbūvēja Alūksnes pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Alūksnes Lauku partnerību, mūs sagaida uzņēmu – Amatu alus darītava “Alūksnes alus”, Alūksnes ezera zutis, “Impress Print”, darbnīca-studija “Bottera” – vadītāji, kuri veiksmīgi apsaimnieko šo ēku.

“Biznesa stacijas” projekta vadītāja Sanita Adlere atzīmē, ka prieks skatīties kā pamestā un degradētā pilsētas teritorija izauga jaunā industriālā kvartālā, ar jaunām rūpnieciskām telpām. Būvējot šo ēku jaunu, no pašiem pamatiem, svarīgi bija cieši sadarbība ar būvniekiem, bet vēl nozīmīgāk bija tas, ka ēkas arhitekts sajuta ēkas jauno veidolu un auru, lai ikviens uzņēmums šeit justos ērti un būtu savā vietā.

Savukārt dienas turpinājumā tika iepazīta Alūksnes Bānīša stacija, kas ir ne tikai unikāls sabiedriskais transports, kurā regulāri kursē vienīgais šaursliežu vilciens Baltijā, bet arī nozīmīgs uzņēmējdarbības attīstības un kompleksu pakalpojumu nodrošināšanas kultūrpunkts valsts nozīmes industriālajā piemineklī. Diena noslēdzās Madonā, “Domu pietura”, kur piedzīvojām aizrautīgu un emocionālu ģimenes vīna darītavas stāstu par vīnu, spēku un ģimenes uzņēmējdarbības modeli. Šīs ģimenes vērtības tiek nodotas no paaudzes paaudzē un kalpo kā piemērs citiem.

Otrās dienas aktivitātes norisinājās Madonas apvidū, diena iesākās Madonas Biznesa attīstības centrā, kur Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja iepazīstināja ar novada pašvaldības paveikto uzņēmējdarbībā, investīciju piesaistē un piedāvātajiem atbalsta instrumentiem, norādot, ka Madona ir vieta uzņēmējdarbības veikšanai ar nākotnes perspektīvu. Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Madonas Biznesa inkubatora pārstāvji pastāstīja par savu darbību un skaitliski iezīmēja LIAA paveikto jauno uzņēmēju atbalstā. Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs iepazīstināja ar savu darbību un atbalsta veidiem un galvenajiem pasākumiem uzņēmējdarbības attīstībai reģionā.

Turpinājumā tika apmeklēti trīs uzņēmumi Madonas novadā – kokapstrādes uzņēmumi SIA “Timber ART”, “Baltic Block” un uzkodu uzņēmums SIA “Letari”. SIA “Timber ART” ir uzņēmums, kas apvieno kokapstrādes tradīcijas un inovācijas ražojot mucveida pirtis, karkasa pirtis, mikro mājas un citus produktus. Rūpīgi pievēršot uzmanību kvalitātei un klienta vajadzībām. Uzņēmuma vadītājs parādīja jau gatavos produktus un pastāstīja vairāk par darba specifiku un izaicinājumiem ikdienā. Uzņēmums “Letari” (zīmols – O’BYTE) ražo veselīgas uzkodas – lēcu, rīsu, kartupeļu čipsus, kuri netiek cepti izmantojot eļļu, bet ekstrudēti jeb pagatavoti ar karstuma un spiediena palīdzību. Plānošanas reģionu speciālistiem bija iespēja ne tikai uzzināt par tirgus noietu un ražošanas procesu, bet arī ļauties čipsu degustācijai. Dienas noslēgumā tika apmeklēta SIA “Baltic Block” rūpnīca, kura īsteno efektīvu un ilgtspējīgu bezatlikumu ražošanu, kura tiek darbināta ar pašu saražotu zaļo enerģiju.

Kā norāda uzņēmuma valdes loceklis Gints Radziņš: “Mēs izgatavojam augstākās kvalitātes kompozīt blokus un dēļus prasīgākajiem palešu ražotājiem visā pasaulē. Tāpēc būtiski ir sagatavot savus speciālistus, kuri pārzina visus ražošanas posmus un sistēmu.”

Noslēdzošā pieredzes apmaiņas diena iesākās Līgatnē, ZEIT radošajā kvartālā. Uzņēmuma īpašnieks pastāstīja kā radās ideja par viesnīcas izveidi un apkārtnes teritorijas labiekārtošanu un infrastruktūras attīstību, kā arī uzņēmuma darbību šodien. Norādot, ka būtiski ēkas atjaunošanā bija ne tikai saglabāt vēsturisko elpu, bet arī radīt šo par vietu, kura būtu sasniedzama ikvienam, domājot par vides pieejamību.

Diena noslēdzās Cēsīs, kur tika apmeklēts radošais un digitālais kvartāls “Rainis”. Šo ēku kompleksu par savu iedvesmas un mājvietu ir izvēlējušies vairāk nekā 20 uzņēmumi un radošās personības, ne velti Raiņa kvartāla vadmotīvs ir – vieta, kur satiekas radošā uzņēmējdarbība un cilvēks. Paldies koprades mājais – Skola6 par silto uzņemšanu. Noslēgumā pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki apmeklēja “Pasaules latviešu mākslas centru”, kur kopīgi izspēlēja interaktīvu apmācību spēli par uzņēmējdarbību, daloties pārdomās un dzīves pieredzē par nozares un darba vidi savā reģionā, kā arī kopīgi meklējot veidus kā attīstīt uzņēmējdarbību Latvijā.

Projekts “Uzņēmējdarbības atbalsta vides attīstība reģionos” SMEPRO REG (Nr. LVIII-056) tiek īstenots Pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020. gadam. Projekta kopējais finansējums ir 183 456,87 EUR, Eiropas Savienības līdzfinansējums ir 165 111,18 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions, un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.