Tikšanās ar ASV publicistu un žurnālistu Gordonu F. Sanderu

2022.gada nogalē nāca klajā grāmata “Latvia rising: a Personal Portrait”, kuras autors ir ASV publicists un žurnālists Gordons F. Sanders (Gordon F. Sander). 

Grāmata  vēsta par autora personisko pieredzi Latvijā, tajā ir atspoguļotas atmiņas, intervijas un fotogrāfijas. Autors norāda, ka šis ir stāsts par “kādreizējās paverdzinātās Latvijas izkļūšanu no PSR un par to, kā Latvijas valsts kļuva par vienu no dinamiskākajiem un interesantākajiem Eiropas kopienas locekļiem. Tas ir vesels process, kuru esmu redzējis un par kuru zināmā mērā esmu rakstījis kopš pārcelšanās uz Latviju”.

Autora darbs sastāv 10 nodaļām, kur atspoguļotas dažādas Latvijas vēstures un kultūras šķautnes. Grāmatas lappusēs tiek apskatīta arī  emigrācija un imigrācija Latvijā.

6.nodaļā ar nosaukumu “Cita Latvija” ir stāsts par latviešu diasporu (aptuveni 400 000 tautiešu dzīvo ārpus dzimtenes). Latvijas lielākais izaicinājums ir strauji sarūkošais iedzīvotāju skaits – depopulācija apdraud Latvijas nākotni un drošību. Tomēr pēdējos gados demogrāfiskā situācija uzlabojas, pateicoties valdības veiksmīgajai remigrācijas programmai un ieviestajiem reģionālajiem remigrācijas koordinatoriem. Grāmatā atspoguļota informācija par Latgales plānošanas reģiona remigrācijas krustmāti Astrīdu Leščinsku, kā arī iekļauti remigrantu atgriešanās stāsti.

Izlasot darbu, lasītājam ir iespēja tuvāk iepazīt Latviju, tās cilvēkus un vēsturi. Tā ir autora dāvana un liecība Latvijai.

Gordons Sanders ir fotogrāfs un viens no anglofonajiem rakstniekiem un vēsturniekiem, kas kopš 2017. gada uzturas Rīgā. Viņš ir septiņu grāmatu autors, starp kurām ir nesen izdotā publikācija “Citizen Kekkonen” – visilgāk amatā bijušā Somijas prezidenta Urho Kekonena vēsturiska biogrāfija. Sandera raksti ir publicēti “The New York Times”, “Financial Times” un daudzos citos ASV un Lielbritānijas izdevumos.

Sazināties ar grāmatas “Latvia rising: a Personal Portrait” autoru var pa e-pastu: gorsander@aol.com.