Sirsnīgi aizvadīta Pasaules Brīvo latviešu apvienības valdes vizīte Daugavpilī

26.septembrī Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valde, gadskārtējās 2023. gada valdes sēdes ietvaros, ieradās vizītē Daugavpilī. Sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu (LPR) un Daugavpils Universitāti (DU) diasporas delegācija tikās ar valsts iestāžu, Daugavpils pašvaldības un nevalstiskā sektora pārstāvjiem, lai iepazītos un izskatītu turpmākās sadarbības iespējas.

PBLA* valde sākotnēji apskatīja Daugavpils pilsētas cietoksni un Marka Rotko mākslas centru, kas ir vieni no Latgales un arī Latvijas populārākajiem apskates objektiem. Vizītes turpinājums  notika Daugavpils Universitātē, uz kurieni ieradās PBLA valde un diasporas organizāciju pārstāvji: Amerikas latviešu apvienība (ALA), Latviešu Nacionālā Apvienība Kanādā (LNAK), Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) un Eiropas latviešu apvienība (ELA).

Uz tikšanos ar PBLA valdi un diasporas organizāciju pārstāvjiem Daugavpils Universitātē ieradās arī Latvijas pārstāvji: Zemgales un Vidzemes plānošanas reģionu remigrācijas koordinatori, Nodarbinātības valsts aģentūras, EURES, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes Attīstības departamenta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes un biedrības “Patvērums “Drošā māja”” speciālisti.

LPR remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska sniedza informāciju par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM)  atbalsta pasākumiem remigrācijas sekmēšanai Latvijas reģionos un dalījās ar Latgales plānošanas reģiona labās prakses piemēriem. LPR kopš 2018.gada nodrošina remigrācijas koordinatora darbību, kas palīdz aizbraukušajiem atgriezties mājās, bet pašvaldībām  atgūt savus iedzīvotājus.

A.Leščinska: “Mums visiem klātesošajiem bija liels pagodinājums PBLA valdi satikt Latgalē, jo ar dažiem diasporas organizāciju pārstāvjiem bijām tikušies Diasporas konsultatīvās padomes darba grupās, Latvijas Republikas vēstniecībās un Ārlietu ministrijas pasākumos. Tas pierāda, ka kontaktu veidošanai, sava reģiona vārda nešanai pasaulē un sadarbības tīklam ir liels spēks. Mēs lepojamies ar Latgales pašvaldībām, cilvēkiem, dabu, amatniecību, tūrisma un vēstures objektiem. Tikšanās notika Daugavpils pilsētā, kas ir viena no populārākajām vietām, uz kurieni atgriežas mūsu tautieši. “

Vizītes dalībniekiem bija lieliska iespēja iepazīties, pastāstīt par savu darbības jomu, tīkloties, kā arī apskatīt Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūtu.

Gadskārtējās 2023. gada valdes sēdes ietvaros PBLA valde 27.septembrī devās arī uz Latvijas pierobežu ar Baltkrieviju, lai iepazītos ar situāciju tur un Daugavpils novadā kopumā.

*Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) ir ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākā pārstāvība. Šobrīd PBLA misija ir vienot latviešus pasaulē, lai kopējā darbā sargātu Latvijas brīvību un valsts neatkarību, stiprinātu demokrātiskos procesus un valsts drošību, palīdzētu Latvijas tautsaimniecības un tautas labklājības uzplaukumam, kā arī gādātu par latviskās izglītības struktūras un kultūras aktivitāšu uzturēšanu pasaulē.

PBLA vizītes Darba kārtība