Lauksaimniecības nozares pārstāvju pieredzes apmaiņas vizīte uz Roskildi Dānijā

No 2023. gada 31. maija līdz 3. jūnijam projekta “UAP Latgale” aktivitāšu ietvaros notika uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju vizīte uz Roskildes pilsētu Dānijā, kuras laikā bija iespēja iepazīties ar Dānijas uzņēmējdarbības vides specifiku, lauksaimniecības nozares attīstības tendencēm, kā arī dalīties ar Latgales pieredzi šajā jomā, popularizēt reģiona iespējas un būvēt sadarbības tiltu lauksaimniecības, agrokultūras, lopkopības un mājražošanas nozarēs.

Vīzīte tika uzsākta ar Vækstfabrikkerne Roskilde (“Izaugsmes fabrika”) apmeklējumu – šī ir privātīpašnieka uzbūvēta ēka, kurā var izīrēt telpas dažādu biznesu attīstīšanai, jāatzīmē, ka nomas maksā jau ir iekļautas arī speciālistu konsultācijas un ofisa aprīkojuma izmantošana – tā darbojas līdzīgi kā inkubators. Vækstfabrikkerne Roskilde biznesa attīstības koordinatore Mette Ostergaard izstāstīja, ka iestādei ir pat gaidīšanas saraksts, kurā uzņēmumi stāv rindā un gaida, kad atbrīvosies viņiem piemērotākās telpas. Parasti jaunie uzņēmumi te darbojas kopš paša sākuma un līdz aptuveni 5 gadiem – īstenībā ierobežojuma laika ziņā – vienkārši bizness tiek attīstīts tādos apjomos, ka šajās telpās kļūst par šauru. Arī ēkas ārpusē ir ļoti radoša atmosfēra – tiek piedāvāti konteinertipa telpas pop-up kafejnīcām, darbnīcām, mākslinieku telpām. Interesanti, ka Vækstfabrikkerne interjers ir papildināts ar veco šķūņu sienu apdares fragmentiem, kas ir gan kā vēstures liecība, gan stāsts par ilgtspēju un aprites ekonomiku.

Vizītes laikā arī tika prezentētas uzņēmējdarbības iespējas Latgales reģionā, kā arī Latgales speciālās ekonomiskās zonas (Latgales SEZ) mārketinga projektu vadītāja Anna Jaudzema izklāstīja informāciju par Latgales SEZ priekšrocībām un ieguvumiem! Brauciena dalībnieki iepazīstināja katrs ar savu pārstāvēto nozari un nodarbošanos, tādējādi iezīmējot sev interesējošos akcentus.

Par Dānijas lauksaimniecības nozares attīstības tendencēm un stratēģiju stāstīja prezentācijā VKST Agricultural Consultancy finanšu direktore Mie Nohr Andersen. Stāstījumā atklāja, ka Dānijā ir aptuveni 9000 saimniecības, 12% no tām ir bioloģiskās. Nozīmīgākie pārtikas ražotāji ir fermeru kooperatīvi. Dānijai ir diezgan liels eksporta procents, jo ar valstī saražoto pārtiku viņi spētu to pabarot 3 reizes gadā. Pasaulē 75% spinātu sēklas nāk no Dānijas, Pasaules Futbola čempionāta norises vietas zālieni ir dāņu produkts, saimniecībās ir aptuveni 550 tūkstoši piena govju, savukārt gadā tiek izaudzēts 30 miljoni cūku – un vēl citi interesanti fakti tika atklāti. Veiksmīgas saimniekošanas noslēpums ir sadarbība – fermeri organizē savstarpējus pieredzes apmaiņas braucienus reģionā. Protams, ir arī nozares izaicinājumi, kā, piemēram, zemes cena, ko paaugstina atjaunojošās enerģijas resursu parku būvētāji, palielinās nozarē strādājošā darba spēka vecums, aizvien biežāk tiek saimniecības piedāvātas īrei, grūti ir paredzēt saražotās produkcijas pārdošanas cenas, kas ir atkarīgas no pasaulē notiekošajiem procesiem.

Vizītes laikā tika apmeklēti vairāki uzņēmumi. Kafejnīca/veikals “Danish Beer Café”, kur tiek piedāvāta tikai vietējā saražotā prece un gatavots tikai no vietējiem produktiem – saimniece uzcienāja ar tradicionālo dāņu kūku, ko pasniedz ar sviestu. Kafejnīcas īpašniece teica, ka šis bija viņas sapnis jau ilgu laiku un nu jau kafejnīca/veikals ar pievienoto vērtību veiksmīgi darbojas kopš 2021. gada.

Saimniecībā “Flid Gods” īpašnieks, sagaidot delegāciju no Latgales, uzreiz aizveda apskatīt ganāmpulku – izstāstīja par saimniecības organizēšanu, par veiksmīgo sadarbību ar Roskildes pašvaldību liellopu ganīšanas jomā – gotiņas kā “zāles pļāvēji” darbojas pat Nacionālo parku teritorijā. Veiksmīga lopkopības saimniekošana tiek papildināta ar tūrisma pakalpojumu – saimniecība organizē ekskursijas skolēniem un brančus pilsētas iedzīvotājiem brīvdienās!

Adamshøj Gods saimniecībā apvieno graudkopību, sēklu audzēšanu ar putnkopību – 7 hektāros zemes mitinās gandrīz 18 tūkstoši vistu. Šī saimniecība ir izteikts ģimenes uzņēmums, jo 2500 ha zemes apsaimnieko vienīgi ģimenes locekļi, kur katram ir savi pienākumi. Lielo saimniecību var tik veiksmīgi pārvaldīt pateicoties tās mehanizācijai un plašajam tehnikas klāstam, kur visi darbi ir pārdomāti organizētu, kur tiek izmantotas lauksaimniecībai domātās programmas, lai notiek operatīva informācijas apmaiņa.

2. jūnijā visa diena tika pavadīta iegūstot jaunas sadarbības iespējas un pieredzi izstādē/gadatirgū “Roskilde Dyrske 2023”. Šajā pasākumā bija lieliska iespēja uzrunāt Dānijas lauksaimniecības aktīvākos pārstāvjus un uzzināt nozarei jaunākos piedāvājumus. Te bija gan dzīvnieku izstādes, gan konkursi, gan izsoles, gan barība un aprīkojums to audzēšanai. Īpaši aizraujoši bija iesaistīties sarunās ar zirgkopjiem, govkopjiem, putnkopjiem – kuri tik aizrautīgi stāstīja un dalījās pieredzē par savu saimniecību un lopkopības īpatnībām. Brauciena dalībniekiem bija iespēja redzēt to liellopu šķirnes, par kurām viņi bija lasījuši vai interesējušies, un pārliecināties, vai viņu saimniecībām tās būs piemērotas un efektīvas. Te bija apskatāmas jaunākās tendences tehnikas jomā gan zemes apstrādāšanai, gan arī pašu fermeru ikdienas vajadzībām – apliecināja Latgales zemkopju saimniecību pārstāvji apskatot agrotehnikas plašo klāstu izstādē. Ir tiešām grūti nosaukt kādu lietu/tēmu, kura te netika pārstāvēta. Arī IT risinājumi saimniecību vajadzībām bija prezentēti, programmas lauksaimniecību veiksmīgai pārvaldīšanai.

Vesels paviljons bija veltīts mājražošanai, kur prezentēja savus produktus mazie ražotāji – siers, medus, kartupeļi, maize, garšaugi, sulas un tradicionālie “stiprinātie” dzērieni, informācija par izejvielām un ražošanas metodoloģiju. Dānija rīkojas tik tālredzīgi, jo turpat angārā bija arī Restorānu un Viesnīcu pakalpojumu speciālistu skolas pavāri, kas no lokālajiem produktiem gatavoja dažādus ēdienus degustācijai apmeklētājiem un arī uzreiz varēja iepazīstināt gan ar recepti, ēdiena sastāvdaļām un tehnoloģisko karti!

Patīkami pārsteidza izstādes/gadatirgus “Roskilde Dyrske 2023” konceptuālais risinājums – tik plašs un profesionāli nopietns pasākums ir noorganizēts tā, ka tajā piedalās visa ģimene – ļoti daudz aktivitāšu bērniem, bet tās nav rotaļlietas vai mākslīgi izveidoti spēļu laukumi. Traktora piekabe, siena ķīpas saliktas rindās, vizināšanās ar ponijiem, aitiņu barošana ar zāli, darbošanās ar mini-ekskavatoriem lielā smilšu laukumā – un bērniem tās visas bija tik aizraujošas nodarbes.

Vizītes dalībnieki apliecināja, ka tik visaptverošu nozares pasākumu, kāda bija šī izstāde apmeklē pirmo reizi un noteikti tuvākajās biedrību tikšanās reizēs iespaidi tiks izklāstīti arī nozaru kolēģiem, jo tas viennozīmīgi ir ieguvums visai Latgales uzņēmējdarbības vides attīstībai.

Pasākums tiek rīkots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” ietvaros.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!
#EEANorwayGrantsLatvia

Papildu informācija:
uap.latgale@lpr.gov.lv
Tālr. +371 29119965

www.facebook.com/UAPLatgale
www.lpr.gov.lv
#EEANorwayGrantsLatvia