Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienās aicina iepazīt dabas un kultūras vērtības

Lai iepazīstinātu ar dabas un kultūrvēstures vērtībām, kā arī seno amatu prasmēm, 9. un 10. jūlijā jau sesto reizi notiks Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas. Pirmo reizi visi interesenti varēs baudīt divu dienu programmu, plašāk iepazīstot Rāznas Nacionālā parka ūdeņus. Pilna pasākumu programma skatāma www.daba.gov.lv/lv/raznas-nacionala-parka-celotaju-dienas, kur pieejama arī izsmeļoša informācija par visām aktivitātēm un pieteikšanās kārtību.

Ikviens varēs sajust ezera vēju matos, dodoties izbraucienā pa Rāznas ezeru ar buru laivu “Sea Esta” vai airu laivām Ežezerā. Tūrisma pakalpojumu sniedzēji piedāvās izbaudīt braucienu arī ar  motorlaivu Rāznā un Ežezerā, SUP dēli un ūdens velosipēdu.

Garo maršrutu gājējiem piedāvā iziet divus Ezertakas posmus kopā ar tūrisma un vides ekspertu Juri Smaļinski – 9. jūlijā 21 km garo taku no Andrupenes līdz Lipuškiem un 10. jūlijā 15 km garo posmu no Lipuškiem līdz Lūznavai. 10. jūlijā plkst. 5.00 no rīta Rāznas ezera piekrastes putnu balsīs Zosnā aicina ieklausīties putnu vērotājs Dagnis Vasiļevskis. Ceļotājdienas neiztiks arī bez kulinārā matojuma baudīšanas – daudzveidīgu ēdienu klāstu piedāvās atpūtas vieta “Skaistā Rāzna”, zemnieku saimniecība “Itkaču mājas” un viesu māja “Rāznas Pērle”. Andrupenes lauku sētā varēs izgaršot pašceptu maizi ar medu, bet Ezerniekos pie Saietu nama – zivju zupu.

Rāznas Nacionālā parka dabas centrā laipni gaidīs ģimenes ar bērniem, lai, apmeklējot ekspozīciju un izziņas darbnīcas, iepazītu Rāznas ezeru un tā apkārtnē esošās dabas vērtības. Jaundomes muižas vides izglītības centrs gaidīs apmeklētājus ekspozīcijā un dabas takā.

Rāznas māla pārvērtības abas dienas aicina vērot “Pūdnīku skūla” prasmes Akminīšu kalnā, piedāvājot keramikas izstrādājumu veidošanu, 9. jūlija vakarā cepļa kurināšanu un 10. jūlijā izgatavoto izstrādājumu izņemšanu. Koka izstrādājumu meistars Ēriks Ruhmans rādīs, kādus izstrādājumus var izveidot no mežā atrastiem šķietami parastiem sprunguļiem. Copes gids Jānis Kupra stāstīs par makšķerēšanas knifiem Rāznā, kā arī piedāvās ekskluzīvos pludiņus no Rāznas ezera niedrēm. Latgales zirgu audzēšanas tradīcijas varēs iepazīt “Rudo kumeļu pauguros”, bet Latvijā lielāko zvaniņu privātkolekciju varēs apskatīt Lipuškos. Tāpat Latgales senatni varēs ieelpot Kroma kolna broulistes pilskalnā, bet latgaliešu sadzīvi iepazīt – Andrupenes lauku sētā.

Rāznas Nacionālais parks lepojas arī ar muižām un baznīcām, tādēļ Lūznavas muiža piedāvās ekskursiju muižkundzes pavadībā un 9. jūlijā atvērta apskatei būs arī Bukmuižas baznīca Ezerniekos, bet 10. jūlijā ikviens varēs apmeklēt baznīcas Svēto misi. Pēc Svētās mises pie Saietu nama notiks koncerts ar Džeinas Gavares, Arņa Slobožaņina un tautas deju ansambļa “Bukmuiža” piedalīšanos.

Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas rīko Dabas aizsardzības pārvalde un pašvaldību tūrisma informācijas centri sadarbībā ar tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Ceļotāju dienu tradīcija Rāznas Nacionālajā parkā aizsākta 2017. gadā, svinot teritorijas desmitgadi.

Rāznas Nacionālais parks izveidots 2007. gadā, lai saglabātu dabas vērtības, kā arī raksturīgo Latgales kultūrainavas vidi plašā Latgales teritorijā. Šī ir vieta, kur iepazīt Latgales – Zilo ezeru zemes – dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izbaudīt ainavas skaistumu, novērtēt latgaliešu viesmīlību, izzināt paaudzēs izlolotu amatu prasmes un tradīcijas.

Plašāka informācija: Diāna Selecka, Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālas administrācijas Dabas izglītības darba speciāliste, Tālrunis 25708126, E-pasts diana.selecka@daba.gov.lv ; www.daba.gov.lv