Preiļu novada tūrisma uzņēmēji iedvesmo un dalās savā pieredzē

02.06.2022 Latgales reģiona uzņēmējiem tūrisma jomā notika klātienes seminārs “Tūrisma pakalpojumi un digitālo rīku izmantošana Preiļu partnerības teritorijā”. Tā bija lieliska iespēja iepazīt un gūt pieredzi, iedvesmojoties no Preiļu rajona partnerības teritorijas uzņēmējiem digitālo rīku izmantošanā. Dalībnieki guva iedvesmu savas darbības dažādošanai, dibināja kontaktus un veicināja sadarbību. Prieks par uzņēmīgiem cilvēkiem, ka izvēlas dzīvot un attīstīties Latgalē!

Semināra “Tūrisma pakalpojumi un digitālo rīku izmantošana Preiļu partnerības teritorijā” dalībniekus ar Preiļu galvenās bibliotēkas digitālajiem risinājumiem iepazīstināja Ilona Skorodihina.  Savukārt par Preiļu novada tūrisma attīstības un informācijas centra plāniem par 5D aprīkojumu un projekta “Galēnu muižas vizualizācija” rezultātiem stāstīja Līga Irbe. Tālāk visi devās apmeklēt Preiļu novada uzņēmējus.

Nester Custom Design art gallery kārtējo reizi pārsteidza ar elegantiem un izsmalcinātiem mākslas darbiem, kas izveidoti no veca metāla. Galerija, motocikli un skulptūras ir Aleksandra Nestjeruka radošā darba rezultāts. Viņš ir auto virsbūves remonta meistars, kurš skulptūras rada no darba brīvajā laikā, tāpēc skulptūru tapšanas laiks var ilgt vairākus mēnešus. Interneta veikalā un galerijas veikalā tiek piedāvāti autorinterjera priekšmeti. Apģērba dizainu, kā arī unikālas aproces un rotaslietas radījusi Alina Nesterjuk un radošā darbnīca “NESTER CUSTOM”. Alīnai ir mākslas izglītība, viņa no ārpuses apgleznoja galerijas ēku un iekšpagalmu.  Alīna un Aleksandrs ir dzimuši Preiļos un priecājas, ka var savu pilsētu padarīt skaistāku un piesaistīt tai apmeklētājus. Galerija atrodas A.Upīša ielā 20, Preiļos.
Volmārcentrs  īpašnieks Jānis Sparāns stāstīja par sava uzņēmuma izveidi, darbību un digitāliem risinājumiem. Kā stāsta Jānis: „Tas viss bija vienā mirklī – atvērām uzņēmumu, iegādājāmies iekārtu – frēzi. Apģērbi, koka izstrādājumi, rokdarbi, tātad amatnieku preces, – veidot lielu veikalu, lai tur but atrodams viss, jo vieni paši koka izstrādājumi nebūtu konkurētspējīgi. Un tā mēs attīstāmies. Pavisam nesen sākām piedāvāt printēšanas pakalpojumus – uzrakstījām projektu par iekārtu iegādi, varam veikt T-kreklu, krūzīšu apdruku. Sniedzam griezējplotera pakalpojumus.” SIA „Volmārcentrs” ir uzņēmums, kas piedāvā pilnu pakalpojumu klāstu: dizaina izstrāde, frēzēšana, gravēšana un tālākā apstrāde. Uzņēmumā tiek ražoti dažādi koka izstrādājumi: dēlīši, pakaramie, kastītes, svečturi, pulksteņi, dekoratīvos paneļi, medaļu turētāji, sezonālie un kāzu koka dekori u.c. Uzņēmums sniedz arī printēšanas pakalpojumus Preiļos. Visus izstrādājumus apskatīt, nopirkt un pasūtīt ir iespējams veikalā “Akcents”, Preiļos, Tirgus laukums 2.

Skaidrīte Grigale bioloģiskās saimniecības “Vilkači” saimniece, specializējas bioloģiskās produkcijas ražošanā un realizācijā viesiem parādīja savus ogulāju laukus, iepazīstināja ar produkciju. Galvenās z/s “Vilkači” darbības jomas: augļu un ogu audzēšana, dārzeņu audzēšana, graudu audzēšana, cidoniju augu un upeņu audzētava. Saimniecība atrodas Preiļu novada Stabulnieku pagasta ”Ceperniekos’.

Semināra dalībnieki devās pie Kristīnes Nicmanes uz Preiļu novada Aizkalnes pagastu netālu no nelielās Jašas upes, kurai par godu keramikas darbnīcai dots nosaukums „Jašas podi”. Mājas vecis šķūnis pārveidots par mūsdienīgu vietu, kur Kristīne iekārtojusi darbnīcu un nelielu veikaliņu. Ar keramiku darbojas astoņus gadus, šai jomai pievērsusies ar ģimeni no Rīgas pārvācoties uz laukiem un domājot ko šeit darīt, ne lai pelnītu, bet lai radītu sev prieku. Tā pašmācības ceļā, apmeklējot kursus, meistardarbnīcās un arī ceļojot, ieguvusi zināšanas māla apstrādē. Kristīnes mērķis ir darbnīcu „Jašas podi padarīt par atpazīstamu keramikas izstrādājumu ražotāju Latgalē un visā Latvijā, izstrādājot jaunus, inovatīvus keramikas produktus, izmantojot arī senās metodes.

Latgales uzņēmēji iedvesmo darīt un radīt jaunus produktus un pakalpojumus. Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore pēc semināra apmeklējuma stāsta: “Darbojos remigrācijas jomā jau 5 gadus, tiekoties ar uzņēmējiem, kas ir gan vietējie, gan atgriezušies ar iegūtu pieredzi galvaspilsētā vai ārzemēs apliecina, ka Latgale ir lieliska vieta, kur dzīvot, realizēt idejas un piepildīt sapņus! Neskatoties uz pēdējā laika izaicinājumiem, Latgale attīstās un latgalieši var lepoties ar to, ka šeit paliek un aizvien vairāk atgriežas idejām bagāti tautieši, kuri attīsta savu uzņēmējdarbību. Reģionā tiek piedāvātas jaunas darba vietas, iespējas attīstīties, saņemt atbalstu no valsts, pašvaldības un Eiropas fondu līdzekļiem.

Seminārs “Tūrisma pakalpojumi un digitālo rīku izmantošana Preiļu partnerības teritorijā” noritēja Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākuma „Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros, projekts “Tūristam draudzīgs Latgales uzņēmējs digitalizācijas laikmetā” Projekta Nr. 19-00-A019.332-000007.