LTV1 raidījums TE! atspoguļo remigrantu atgriešanās stāstus Latgalē

2022.gada 27. janvārī LTV1 tika translēta TE! Latvijas raidījuma 10.sezonas 6.sērija, kura kolorītā komanda viesojās arī Latgalē, tiekoties ar  Latgales plānošanas reģiona atgriešanās vēstnešiem un remigrācijas koordinatori Astrīdu Leščinsku, lai uzklausītu patiesus stāstus un izzinātu, kas ir būtiskākais, lai tautieši atgrieztos.

Kopumā raidījumā TE! tiek izzināts, kā aprēķināt Latvijas realitāti? Viss, kas bijis, jāsareizina ar to, kas būs un rezultātā rodas tas, kas ir tagad. BIJA x BŪS = IR. Šo reizrēķinu Latvijas raidījuma TE! komanda zina no galvas un savās iepriekšējās sezonās devās atrisināt astoņas x astoņas reizes. Ar piedzīvojuma garšu, rotaļīgumu un izteiktu klātbūtnes sajūtu, TE! meklēja atbildi uz vienu galveno jautājumu: kur īsti Latvija dzīvo vairāk – pagātnē, tagadnē vai nākotnē?
Katrā raidījumā, no trijiem skata punktiem –«TE! Bija», «TE! Ir» un «TE! Būs» – TE! komanda ceļo vienas tēmas ietvaros, šķetinot kaimiņu sadzīvošanu, paaudzes un laika ātrumu, dzīves vidi, izglītošanos, personīgo un valstisko, materiālo un futūristisko, vēsturi kā mantojumu un sociālo līdzatbildību. Katra raidījuma aktuālo tēmu piesaka Gustavs Terzens, pagātnes klātbūtnes stāstus veido Marta Selecka un Dace Salnāja, tagadnes svaru uz saviem pleciem iznes Māris Olte un Pauls Timrots, topošo nākotni lejuplādēt steidz Māra Sleja kopā ar Rihardu Sniegu.

Septītā TE! epizodē Dace lūko, cik mājīga dzīve ir Alūksnes ezera laivām. Viņa pētī laivu māju vēsturi un to izmantošanas iespējas mūsdienās. Māris šķetina vietvārdus no Sēlijas dienvidiem līdz pat Malēnijas ziemeļiem un cenšas noskaidrot, kur meklējams to pirmsākums. Māra Daugavpilī atrod cilvēkus, kuru darbs ir atgādināt svešumā esošajiem, cik Latvijā tomēr ir labi. Viņa uzklausa patiesus stāstus un izzina, kas ir būtiskākais, lai atgrieztos: raidījuma laikā viesojas pie atgriešanās vēstneša Latgalē Jura Šadurska, kurš atgriezies no Anglijas un izveidojis nu jau Latvijā atpazīstamu mini zoo “JuRita”, aprunājas ar Daini Ignatānu, zinātņu doktoru, kurš vēl tikai plāno savu atgriešanos Daugavpilī, kā arī tiekas ar Astrīdu Leščinsku, remigrācijas koordinatori Latgalē. Raidījuma noslēgumā Gustavs grābeklīti noslēpj tur, kur kādreiz kāju spert bija bīstami.

Raidījuma ieraksts meklējams šeit: ltv.lsm.lv/lv/raksts/27.01.2022-te-latvijas-raidijums-10-sezona-7-serija.id250870

TE! ir dialogs ar skatītāju, kuru vada TE! pieredzējušie un drosmīgie režisori – Uģis Olte, Dainis Kļava, Oskars Miķelsons un Pauls Ķesteris.

Avots: ltv.lsm.lv