Līvānu novadā pērn vislielākais jaundzimušo skaits pēdējo gadu laikā

Ilustratīvs foto FOTO: Tatyana Aksenova/shutterstock.com

2021.gadā Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 95 jaundzimušie, kas ir par 19 mazuļiem vairāk nekā gadu iepriekš. Piedzimuši 54 zēni un 41 meitene. “Mūsu novadam tā ir laba statistika, jo, pārskatot pēdējos gadus, pēdējo reizi 96 jaundzimušie tika reģistrēti 2015.gadā,” stāsta Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Velga Švirkste. “Vairākus gadus bija jaundzimušo skaita samazinājums.”

Pērn jaundzimušo skaita ziņā Līvānu novadā ir sasniegts augstākais rādītājs pēdējo sešu gadu laikā. “Populārākie vārdi pagājušajā gadā meitenēm bija Agate, Elza un Līva, zēniem – Leonards, Adrians un Matvejs. Vecāki deva saviem bērniem arī retāk sastopamus vārdus, piemēram, meitenēm – Naira, zēniem – Kamīls, Arūns, Magnuss un Noels,” stāsta Velga Švirkste.

Sešas ģimenes bija izvēlējušās saviem mazuļiem dot divus vārdus. Dzimtsarakstu nodaļa jau reģistrējusi pirmo jaundzimušo arī šajā – 2022.gadā. “Šā gada pirmajā darba dienā pirmais reģistrs, kas tika noformēts, bija dzimšanas reģistrs,” saka Velga. “Tika reģistrēts meitenītes piedzimšanas fakts. Mamma meitiņai deva skaistu vārdu – Marija.”

Līvānu novadā tiek īstenoti dažādi pasākumi daudzbērnu ģimeņu atbalstam. Pērn pašvaldība ieviesa progresīvo pabalstu jaundzimušā aprūpei – par katru bērnu 200 eiro, bet, sākot ar trešo bērnu, pabalsta apmērs ir 300 eiro. Tāpat pašvaldība nodrošina brīvpusdienas visiem izglītības iestāžu audzēkņiem. Līvānu novadā ir bezmaksas interešu izglītība un mācības Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolā. Pašvaldība arī simtprocentīgi apmaksā transporta izdevumus skolēnu nokļūšanai uz un no mācību iestādēm, sporta skolu un mūzikas un mākslas skolu. Tiek īstenoti arī citi atbalsta pasākumi ģimenēm ar bērniem.

Sandra Paegļkalne