Latgalīši Reigā brauc! 24.septembrī tiekamies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā

Jau otro gadu rudens saulgriežu svētkos latgaliešu sirsnība piepildīs Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Latgales ciema pagalmus, kur Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Latgales tematiskie ciemi” 2022. gada 24. septembrī no plkst. 10.00 līdz 17.00 organizē Miķeļdienas svētku tirdziņu, kurā saimniekos amatnieki un mājražotāji no visas Latgales. 

Uz rudens ražas svētkiem Miķeļdienā būs sabraukuši īstenie latgalieši ar devīzi “Latgalīši Reigā brauc!”. Būs gan latgaliešu Miķeļdienas tirgus, gan lustes un danči, kā arī Latgales amatnieku meistarklases – savu amatu prasmi rādīs kokamatnieki un podnieki, tiks demonstrētas senas tehnikas prievīšu pīšanā, vitrāžu izgatavošanā, kā arī sveču liešanā. Visas dienas garumā skanēs latgaliešu mūzika un danči ar kapelu “Dziga” no Rēzeknes (vadītāja D.Baltkāje) un sirsnīgo Ilmāru Dreļu. Apmeklētāji varēs piedalīties konkursos ar iespēju saņemt balvā amatnieku izstrādājumus. Vienvārdsakot – Latgales ciema pagalmos būs tikpat viesmīlīga gaisotne kā Latgalē!

Latgales meistari piedāvās iegādāties skaistas un gardas dāvanas, suvenīrus un sev tīkamos keramikas un kokamatniecības izstrādājumus, dažāda veida tekstila preces, dizaina ādas somas un pastalas, rotas, stikla izstrādājumus un daudz ko citu.

Šogad ceļojošā tirdziņā viesus priecēs kā jaunu dizaineru, tā arī jau atpazīstamu mākslinieku darbi un izstrādājumi- modernas un košas dizaina ādas somas no Zelma Kraft; oriģinālie oša koka virtuves dēlīši, paplātes un citi izstrādājumi no  SIA “Eko pinus”; izsmalcinātas, neatkārtojamas, pašu lolotas stikla pērles vai kausēts stikla dekors no mākslinieces Ingas Salmiņas; unikālās lielās mīkstās rotaļļietas un tekstila suvenīri no Tatjanas Sorokinas.

Amatnieces no TLMS “Dubna” kārtējo reizi priecēs ar krāsainiem austiem grīdceliņiem (Ilga Driksne); adījumiem un apgleznotām zīda šallītēm (Aīda Rotčenkova). SIA “Kristāla kurpīte” piedāvās dažāda veida un krāsas ādas izstrādājumus no jostām līdz tautu deju kurpēm. Kuplā skaitā būs apskatāmi keramikas izstrādājumi, no kuriem varēs izvēlēties gan tradicionālo, gan mūsdienīgā izpildījumā veidoto keramiku no Olgas Pauliņas, Lības Ločmeles, Jašas podiem un Raivo Andersona.

Savukārt Lienas Brūveres dažādie pērļu izstrādājumi priecēs ikvienu daiļā dzimuma pārstāvi. Mājas tekstilu svētkiem un ikdienai piedāvās MiPe un košus vitrāžu dekorus – Elvīra Škutāne. Latgaliešu viesmīlību šogad tirgū baudīs arī amatnieki no Lietuvas un Dobeles novada, kuri piedāvās gan tekstila, gan keramikas izstrādājumus, kā arī smaržīgo lavandu produktus.

Lai kādi laikapstākļi mūs sagaida, Latgales mājražotāji jūs gaidīs! Lauku labumi no Latgales tematisko ciemu saimniecēm un saimniekiem būs pieejami ikviena gaumei – smaržīga rupjmaize, mājas siers, zāļu tējas, sulas un īsts lauku miestiņš, medus un daudz kas cits. Darbosies pankūku cepšanas stends no SIA RIMORA.

Nāc un izbaudi latgaļu sirsnību un viesmīlību 24.septembrī Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā!

Papildus informācija:

Kristīne Smagare, kristine.smagare@lpr.gov.lv