Latgales skolas vienas no labākajām 2022. gada Latvijas skolu reitingā

Nodibinājums Ata Kronvalda fonds ir pabeidzis apkopot Latvijas skolu audzēkņu panākumus 2021./2022. mācību gadā rīkotajās valsts mācību priekšmetu olimpiādēs, valsts atklātajās olimpiādēs un skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencē. Rezultāti publicēti vietnē www.skolureitings.lv/. Iegūtā informācija tiek novērtēta ballēs, lai izveidotu Latvijas skolu reitingu darbā ar talantīgajiem skolēniem.

2021./2022. mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 33 ģimnāzijas, 48 lielās skolas, kurās mācās vairāk nekā 100 vidusskolēni, un 103 mazās skolas, kurās mācās mazāk nekā 100 vidusskolēni vai kurās nemācās vidusskolēni. Reitingā ņemti vērā skolēnu sasniegumi valsts olimpiādēs (Latviešu valoda un literatūra, Latviešu valoda (mazākumtautību), Angļu valoda, Franču valoda, Krievu valoda, Vācu valoda, Bioloģija, Ekonomika, Filozofija, Fizika, Ģeogrāfija, Informātika, Ķīmija, Matemātika, Vēsture), atklātajās olimpiādēs (Latgaliešu valoda, Svešvalodas, Fizika, Tehnoloģijas un dizains, Eiropas eksperimentālās zinātnes, Ģeoloģija, Lingvistika, Mākslīgais intelekts, Matemātika, Ģeogrāfija, Astronomija) un skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursā.

2021./2022. mācību gada reitingā lielo skolu grupā augšgalā ir:

  1. Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs
  2. Rīgas 40. vidusskola
  3. Rīgas Franču licejs
  4. Salaspils 1. vidusskola
  5. Rīgas 10. vidusskola

7. Daugavpils 12. vidusskola

10. Daugavpils 3. vidusskola

24. Ludzas 2. vidusskola

33. Daugavpils 10. vidusskola

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs gada laikā ir izcīnījis augstāko rezultātu, pakāpjoties no 4. vietas 2020./2021. mācību gadā uz godpilno 1. vietu šogad. Rīgas 40. vidusskola ir noturējusies augstajā 2. vietā arī šajā mācību gadā. Teicamu darba kvalitāti darbā ar talantīgajiem skolēniem saglabājis arī Rīgas Franču licejs, saglabājot 3. vietu arī 2021./2022. mācību gadā. Labāko lielo skolu pieciniekam 2021./2022. mācību gadā pievienojas Salaspils 1. vidusskola (iepriekšējā gadā 8.vieta). Rīgas 10. vidusskola šogad diemžēl atdod iepriekšējo 1. vietu spēcīgākām skolām un 2021./2022. mācību gadā ierindojas 5. vietā.

Šogad reitingā mazo skolu grupā virsotnē ir:

  1. RTU Inženierzinātņu vidusskola
  2. Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskola
  3. Rēzeknes 5. vidusskola
  4. Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola
  5. Riebiņu vidusskola

7. Daugavpils Saskaņas pamatskola

13. Nautrēnu vidusskola

14. Ludzas pilsētas vidusskola

15. Špoģu vidusskola

18. Maltas vidusskola

19. Rēzeknes 2. vidusskola

22. Daugavpils 13. vidusskola

28. Līvānu 1. vidusskola

30. Ezernieku vidusskola

31. Rēzeknes sākumskola

36. Rēzeknes 6. pamatskola

38. Dagdas vidusskola

39. Kalupes pamatskola

40. Mežvidu pamatskola

40. Sventes vidusskola

40. Eglaines pamatskola

RTU Inženierzinātņu vidusskola ir noturējusi līderpozīcijas un saglabā 1. vietu arī 2021./2022. mācību gadā. Šajā mācību gadā 2. vietu par teicamu darbu ar talantīgajiem skolēniem iegūst Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskola, jaunpienācējs mazo skolu grupā. Trešajā vietā ierindojas Rēzeknes 5. vidusskola – kāpums par 2 vietām salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu. Jaunpienācēji mazo skolu grupā ir Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola, kas 2021./2022. mācību gadā ieņem 4. vietu, kā arī Riebiņu vidusskola 5. vietā.

2021./2022. mācību gadā reitingā ģimnāziju grupā augšgalā ir:

  1. Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
  2. Rīgas Valsts 2. ģimnāzija
  3. Āgenskalna Valsts ģimnāzija
  4. Daugavpils Valsts ģimnāzija
  5. Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija

12. Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija

15. J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija

18. Krāslavas ģimnāzija

27. Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija

29. Balvu Valsts ģimnāzija

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā 2021./2022. mācību gadā atguva pērn zaudētās līderpozīcijas, šogad atgriežoties 1. vietā. Rīgas Valsts 2. ģimnāzija šogad ierindojas 2. vietā, atkāpjoties no pērn sasniegtās 1. vietas. Āgenskalna Valsts ģimnāzija 2021./2022. mācību gadā ieņem augsto 3. vietu, kas ir kāpums par vienu vietu salīdzinājumā ar 2020./2021. mācību gadu. Daugavpils Valsts ģimnāzija ir pakāpusies par 6 vietām, ieņemot augsto 4. vietu 2021./2022. mācību gada reitingā. Arī Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija ir kāpusi reitingā par 2 vietām, ieņemot 5. vietu.

“Pasaulē arvien lielāku nozīmi turpina noteikt tehnoloģijas un mākslīgais intelekts. Ata Kronvalda fonds vienmēr ir uzsvēris un stingri iestājies par talantīgo skolēnu attīstības atbalstu, kas stiprina Latvijas zinātni. Diemžēl pēdējos divus mācību gadus Izglītības un zinātnes ministrijas prioritātes mainījušās par labu vispārējam eksāmenu reitingam un patiesi nozīmīgu reitingu valsts attīstībai veidošanas bremzēšanai. Tomēr sabiedrība katru gadu arvien lielāku uzmanību pievērš Pūces reitingam, lai varētu pamatotāk izvēlēties skolu, savu jauno talantu attīstības ceļu,” saka Ata Kronvalda fonda prezidents Henriks Danusēvičs.

Jurijs Ivanovs, SIA “Joom” līdzdibinātajs un CEO: “Esam pagodināti, ka spējam atbalstīt Ata Kronvalda fondu šajā svarīgajā uzdevumā: apzināt un uzslavēt skolas, kurās mācībspēki caur savu aicinājumu skolotāja amatā un ar labo piemēru spēj īstenot svarīgāko un grūtāko izglītības uzdevumu – jau no jaunības iemācīt mīlestību pret zinātni un zinībām, kā arī pret tiekšanos uz labākajiem rezultātiem. Izglītība ir pamatakmens, uz kura tiek būvēta skolēnu nākotne. Šodien pasaule attīstās ļoti ātri, tehnoloģijas ļauj strādāt, atrodoties vienā pasaules punktā, kopā ar neskaitāmiem cilvēkiem no dažādām valstīm. Uzņēmumā “Joom” mēs par to esam pārliecinājušies no savas pieredzes. Pirms sešiem gadiem mēs bijām mazs, Rīgā dibināts uzņēmums, taču šobrīd mums ir jau 40 miljoni lietotāju visā pasaulē un esam piegādājuši vairāk nekā 500 miljonus sūtījumu. Tas viss ir bijis iespējams, pateicoties pie mums strādājošajiem ļoti talantīgajiem darbiniekiem. Tieši tāpēc mēs darām visu, lai atbalstītu jaunos talantus.”

Ata Kronvalda fonds ir nodibinājums, kura uzdevums ir Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšana un viņu izglītības sekmēšana. Fonda darbība aizsākās jau 1988. gadā, un tā dibinātāji bija Izglītības ministrija, Jauno zinātnieku un speciālistu padome, jaunatnes uzņēmums „Kontakts,” kā arī virkne jauno zinātnieku un pedagogu – talantīgo skolēnu vasaras nometnes „Alfa” rīkotāju. 1993. gadā Fonds tika oficiāli reģistrēts un tā prezidents ir Henriks Danusēvičs (Latvijas Tirdzniecības institūta padomes priekšsēdētājs). Ata Kronvalda fonda padomes priekšsēdētāja ir Evija Papule, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretāre. Fonda padomē ir iekļauti izcili dažādu nozaru pārstāvji, tai skaitā ķīmiķis Jānis Švirksts, biologs  Jānis Liepiņš, ģeogrāfs Uldis Klepers, matemātiķis Andris Ambainis, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, pedagoģe Iveta Ķestere, muzikoloģe Regīna Gedzjuna, ekonomists Mārtiņš Danusēvičs.

Papildu informācija: Henriks Danusēvičs, Mob.: +371 29548484, E-pasts: atakronvaldafonds@gmail.com