Uzņēmēji dalās pieredzē par dalību Latgales SEZ!

Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) Latgales plānošanas reģionā darbojas kopš 2017.gada. Tātad jau 6.gadu uzņēmumi, kas plāno attīstīt savu saimniecisko darbību Latgales reģionā, var pieteikties un saņemt nodokļu atlaides Latgales SEZ teritorijā.

Šo gadu laikā LSEZ teritorijā strādājošie uzņēmēji ir noslēguši 48 investīciju līgumus par 35.4 milj. eiro ieguldījumu veikšanu.  Šobrīd LSEZ darbojas 23 uzņēmumi, investīciju projektu rezultātā radītas 246 jaunas darba vietas, bet līdz 2025. gadam, saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, tiks izveidotas vēl 177; kopumā radot 423 jaunas darba vietas. Taču šiem rādītājiem laika gaitā ir tendence arvien pieaugt!

Lai sniegtu informāciju par Latgales SEZ iespējām, šī gada vasarā tika uzsākts jauns informatīvais projekts “Latgales speciālā ekonomiskā zona biznesam”, kas veltīts vienam no mūsu reģiona galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem –  Latgales speciālās ekonomiskās zonas (Latgales SEZ) darbam. Raidījumi “Latgales SEZ biznesam” ir dzirdami arī visā Latgalē – radiostacijās “Alise Plus”“Divu krastu radio” un radio “Ef-Ei” ēterā.

Līdz šim raidījumos “Latgales SEZ biznesam” jau ir viesojušies vairāku Latgales SEZ kapitālsabiedrību pārstāvji, stāstot gan par savu darbošanos speciālās ekonomiskās zonas ietvaros, gan par pieredzi pieteikumu iesniegšanā, investīciju projektu realizēšanā un nodokļu atlaižu izmantošanā.

Piedāvājam ieskatu “Latgales SEZ biznesam” radio raidījumos, kur uzņēmēji atklāj gan sadarbības nianses ar Latgales SEZ pārvaldi, gan izklāsta savu redzējumu par šī brīža ekonomiski – ģeopolitisko situāciju un tās ietekmi uz ikdienas darbu kapitālsabiedrībās!


“Latgales SEZ” biznesam 18.07.2022. raidījumā Alise Plus ēterā piedalījās LSEZ kapitālsabiedrības PapaWood vadītājs Oļģerts Fjodorovs.

Oļģerts ir viens no jaunākajiem Latgales SEZ sastāvā esošo uzņēmumu vadītājiem, kurš vēl salīdzinoši nesen sāka piedalīties Krāslavas novada pašvaldība organizētajos jauniešu biznesa ideju konkursos un nu vada veiksmīgu uzņēmumu, kur top inovatīvi produkti – dekoratīvie akustiskie sienas paneļi, tiek ražotas arī pirts mucas, kempinga mājas, kubuli un zāģmateriāli. SIA “Papa Wood” ir Latgales speciālā ekonomiskā zona dalībnieks kopš 2021.gada. Uzņēmuma saražotā produkcija tiek eksportēta pārsvarā uz Skandināvijas valstīm, ASV. Uzņēmums “Papa Wood” Krāslavā attīsta arī industriālo zonu. Tiek atjaunota degradēta teritorija un remontētas kādreizējās kokapstrādes rūpnīcas ēkas!

Pieejama arī audio intervija “Divu krastu radio” ēterā, kas notika 03.08.2022:

 


“Latgales SEZ” biznesam  20. 08.2022. raidījumā Divu Krastu Radio ēterā piedalījās LSEZ kapitālsabiedrības SIA “Light Guide Optics Internetional” vadītājs Daumants Pfafrods.

SIA “Light Guide Optics International” darbojas Latgales speciālā ekonomiskā zona kopš 2018.gada un šobrīd realizē divus ieguldījumu projektus ap 12 milj.eur apmērā! Kā radio raidījumā atzīmē SIA “Light Guide Optics International” vadītājs: “Pašlaik atrodamies fantastiskā attīstības posmā! Pēdējos gados esam būtiski kāpinājuši uzņēmuma ražošanas izaugsmi un dalība Latgales SEZ sniedz iespēju iegūt arī ievērojamas nodokļu atlaides! Gadu gaitā esam pārliecinājušies, ka šī sistēma strādā!”
Pēdējo gadu laikā uzņēmums ir radījis vairāk kā simts jaunas darba vietas Līvānu novads Jāpiemin, ka pavisam nesen Valsts ieņēmumu dienests godināja @Lightguide kā labāko nodokļu maksātāju vidējo nodokļu maksātāju grupā Latgales reģionā.
Esam lepni, ka uzņēmums šobrīd ir kļuvis par līderi pasaules mērogā optisko šķiedru, optisko šķiedru izstrādājumu un mehānisko detaļu ražošanā un projektēšanā!

Audio ieraksts:

Foto: Lightguide un S.Smagare, Latvijas radio


“Latgales SEZ” biznesam 15.08.2022. raidījumā Alise Plus ēterā piedalījās LSEZ kapitālsabiedrības “Landors L” vadītājs Sergejs Plisko.
Raidījuma viesis pastāstīja par IT biznesa paplašināšanu un jaunu darba vietu radīšanu Daugavpils pilsēta ar Latgales speciālā ekonomiskā zona atbalstu! Tikai pagājušajā gadā Latgales SEZ pārvalde parakstīja līgumu par paredzamo algu izmaksu veikšanu ar SIA “Landors L”, kas darbojas zem Scandiweb zīmola un kura galvenā darbības joma ir integrētu vietņu izstrāde, ieviešana un uzturēšana, informācijas sistēmas organizācija darbībai attiecīgajā jomā e-komercijā.
Scandiweb klientu lokā ir tādi pazīstami zīmoli kā Puma, Jysk, JimBeam, airBaltic, Rockar, Novatours, Sportland u.c. Scandiweb darbojas vairāk kā 33 pasaules valstīs, Latvijā galvenais ofiss atrodas Rīgā. Uzņēmums ieguldījumu projekta ietvaros aizvien turpina paplašināt nodarbinātību, nodrošinot mūsdienīgas darba telpas, projekta rezultātā plānojot izveidot 20 jaunas darba vietas. Tādejādi Latgales speciālistiem tiek nodrošināta iespēja iesaistīties un iegūt jaunu pieredzi attīstītā un ilgtspējīgā uzņēmumā!
Foto: Scandiweb

Savukārt 17. augustā Latgales reģionālajā programmā “Divu krastu radio” izskanēja 5. radio raidījums “Latgales speciālā ekonomiskā zona biznesam”. Raidījuma izbraukuma reportāža notika Līvānos, Latgales SEZ ražošanas uzņēmumā SIA “Zelta Zeme”.

Par savu pieredzi un pievienošanos Latgales SEZ stāsta uzņēmuma vadītājs Pēteris Romanovskis.

SIA “Zelta Zeme” pamatdarbības jomas ir neapstrādātas kūdras ieguve, kūdras izejvielu ražošana, kā arī lietošanai gatavu audzēšanas substrātu izstrāde, ražošana un pārdošana. Uzņēmums ir viens no lielākajiem darba devējiem reģionā, kūdras attīstības mēnešos nodarbinot aptuveni 100 cilvēkus un papildus 50-60 cilvēkus.
LSEZ SIA “Zelta Zeme” (iepriekš “Līvānu Kūdra” (vēl iepriekš kādreizējās “Līvānu kūdras fabrika”)) nodarbojas ar kūdras ieguvi un attīstību kopš 1933.gada. Uzņēmums jau vairāk nekā 80 gadus turpina attīstīt kūdras pārstrādes tehnoloģijas, praksē ieviešot augstākās kategorijas kvalitātes kontroli visos kūdras izejvielu un gatavās kūdras ražošanas posmos.

“Latgales SEZ” biznesam 12.09.2022. raidījumā Alise Plus ēterā piedalījās LSEZ kapitālsabiedrības SIA “Metmatus” vadītājs Ēriks Dekterevs.

SIA Metmatus darbojas kā LSEZ kapitālsabiedrība kopš 2021.gada un ir Hofmann Group pilnvarotais pārstāvis Latvijā. Uzņēmums galvenokārt nodarbojas ar darbarīku ražošanu, mehānisko apstrādi un iekārtu remontu. Tā produkcija ir orientēta uz ražošanas uzņēmumiem, kuri nodarbojas tādās jomās kā mašīnbūve, enerģētika, aviācija un medicīna.
Izmantojot novatoriskos digitālos risinājumus, uzņēmums piedāvā rūpniecisko ražošanu padarīt pārskatāmāku un efektīvāku – piedāvā pilnu pakalpojumu klāstu ražošanas uzņēmumiem, konsultē par piemērotāko instrumentu izvēli, izgatavo un piegādā tos.

Detalizēta informācija par Latgales SEZ darbu atrodama  Latgales plānošanas reģiona mājaslapas lpr.gov.lv sadaļā “Latgales speciālā ekonomiskā zona”.

Par likumā noteiktajām prasībām, kādām ir jāatbilst veiktajiem ieguldījumiem pretendējot uz SEZ tiešo nodokļu atvieglojumiem, kā arī plašāku informāciju par Latgales SEZ darbības noteikumiem un iesniedzamo dokumentāciju iespējams uzzināt, sazinoties ar Latgales SEZ pārvaldi: e-pasts: lsez@lpr.gov.lv, tālr.: +371 26511047, www.lpr.gov.lv/lsez.

Sekojiet Latgales SEZ arī Facebook: www.facebook.com/LatgalesSEZ un Instagram: www.instagram.com/latgalessez/