Ģimenes akcija “Izbaudi ziemu Ziemeļlatgalē”

Februāra trešajā nedēļas nogalē – 19. un 20. februārī,  Ziemeļlatgalē – Balvu, Viļakas, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas apkārtnē septīto gadu noritēs akcija visai ģimenei – “Izbaudi ziemu Ziemeļlatgalē”. Divu dienu garumā dažādos Ziemeļlatgales tūrisma objektos – kultūrvietās un dabā, tiks piedāvāta aktivitāšu programma, lai vietējiem iedzīvotājiem un reģiona viesiem piedāvātu apmeklēt Ziemeļlatgali arī ziemas sezonā.

Sestdien, 19. februārī no 11.00 līdz 15.00 Balvu Novada muzejs aicina sasildīties un atpūtināt kājas pēc ziemas pastaigas, kā arī uzminēt, izzināt vai atrast atbildes par muzeja ekspozīciju. Tradicionāli  Arnitas Labsajūtu darbnīcā būs gaidīts ikviens labā kompānijā baudīt siltu tēju un ziemas priekus, kā arī vakarpusē baudīt pirti. Savu apmeklējumu lūgums pieteikt savlaicīgi. Brīvdienās Rančo “Ozolmājas” būs iespēja kārtīgi izstaigāties svaigā gaisā, samīļot, paglāstīt un pabarot spalvainos rančo iemītniekus. Savukārt Briežuciema tautas namā sestdien no 10.00 līdz 13.00 noritēs sveču gatavošanas darbnīca, kur īpaši aicinātas ģimenes kopā radīšanas priekam. Aktīvajai atpūtai un emocijām 19. februārī visas dienas garumā Kubulos notiks atvērtās lāzertaga spēles. Spēļu pārtraukumos varēs baudīt karsto upeņu dzērienu, kakao un svaigi ceptas pankūkas.

Rugāju pusē gan sestdien, gan svētdien z/s “Mežaines” piedāvā vizināšanos zirga kamanās, izjādes zirga vai ponija mugurā.

Svētdien 20. februārī,  lai labāk iepazītu Baltinavas pagasta kultūrvēstures un dabas vietas, Baltinavas muzejs piedāvā doties vēsturiskā ceļojumā pa Baltinavas pagasta ziemeļrietumu daļu. Aptuveni 17,5 km garais maršruts tiks mērots ar automašīnām un nelielu posmu pārvietojoties ar kājām.

19. un 20. februārī Viļakas pusē senlietu kolekcijas “Cīrulīši” saimnieks aicina doties 6 km pārgājienā – ekskursijā pa Tepenīcas valni un pauguriem, kur katram kalniņam ir savs nosaukums un stāsts. Rekovas dzirnavas jau tradicionāli akcijas norises laikā piedāvā nobaudīt gardumus, kas tapuši no z/s “Kotiņi” plašā produkcijas klāsta – pērļu grūbu ēdieni, pupu un zirņu kotletes, vegānās pankūkas, zirņu humosu ar pašceptu maizīti, pupu miltu plātsmaizi un citus ēdienus, kas gatavoti no vietējiem produktiem. Upītē uz vienīgo izlaušanās istabu latgaliešu valodā aicina izlaušanās spēle “Pīci panti”.

Neparastākais šī gada notikums būs 20. februārī Stompaku purvā, kur “Purvu bridēji” aicina doties iepazīt purva kaujas vietas ar purvu kurpēm. Stompaku purvi ir unikāla teritorija gan ar bagātībām, gan kultūrvēsturisko mantojumu.  Vairāk informācijas par pargājienu www.purvubrideji.lv.

Kārsavas apkārtnē šogad ir plaša programma abām akcijas dienām. Dabas saimniecībā “Ošumājas” sestdien un svētdien varēs baudīt pļavu tēju kopā ar Lordu un Grāfu un uzzināt, kā ziemā klājas savvaļas zirgiem un spalvainajiem liellopiem. Sestdien no plkst. 10.00 līdz 16.00 kultūrvēstures centrs “Līču mājas” aicina apmeklēt pastāvīgo ekspozīciju, kas sniedz ieskatu Kārsavas un apkārtnes vēsturē, un uzspēlēt orientēšanās spēli “Izstaigā Kārsavu”. Mājas restorānā “Dzīles” savukārt būs sagatavotas gardas pusdienas līdzņemšanai. Saimniece Aina cienās ar kūpinātām cūkas ribiņām ar svaigiem kāpostu salātiem, baltmaizes ķieģelīti un desertā iebiezinātā piena kūku. Pusdienas jāpiesaka laicīgi, jo porciju skaits ir ierobežots. Atbildi uz jautājumu, kāpēc Malnavā sanāk tik laba šmakovka jāmeklē “Latgolys šmakovkys” dedzinātavā gan sestdien, gan svētdien. Aicinām arī apmeklēt dabas vietas Kārsavas pusē- dabas parku “Numernes valnis” un aktīvās atpūtas parku “Zīdūņs”.

Pilna brīvdienu programma Ziemeļlatgalei ir apskatāma šeit, kā arī ērtākai brīvdienu plānošanai šeit ir atrodama karte ar aktivitāšu norises vietām. Brīvdienas aicinām plānot laicīgi un savu apmeklējumu visās norises vietās pieteikt laicīgi!

Aicinām jūs savas brīvdienas iemūžināt un publicējot kādā no sociālajiem tīkliem (Facebook, Instagram) savas fotogrāfijas pievienot mirkļbirku #Ziemeļlatgale2022. Tiem, kuri būs radoši, sirsnīgi vai kā citādi interesanti izstāstījuši savu Ziemeļlatgales stāstu, mēs sarūpēsim dāvanas.

Inga Zagorska, Ludzas novada tūrisma centrs