Daugavpils Reģionālā slimnīca ir pirmā Latvijā, kas pacientiem rentgenu diagnostikā sākusi izmantot mākslīgā intelekta palīdzību

Vienā no Latvijas lielākajām slimnīcām jau teju 400 pacientiem rentgenu diagnostika veikta ar mākslīgā intelekta palīdzību

Daugavpils Reģionālā Slimnīca (DRS) ir pirmā Latvijā, kas sākusi izmantot rentgena attēlu nolasīšanas palīgu – GLEAMER BoneView programmatūru. Ieviestais risinājums darbojas kā sekundāra pārbaude līdzās radiologu darbam, un speciālisti atzīst, ka tas ievērojami palīdz samazināt kļūdu risku diagnostikā un ekonomē ārstu un pacientu laiku.

DRS mēnesī vidēji 71 pacientam nepieciešams sniegt rentgena pakalpojumus. Labi izprotams, ka laiks šajos gadījumos ir ļoti nozīmīgs, jo pacienti ar sāpēm nevar gaidīt garās rindās neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās. Ieviestā BoneView programmatūra būtiski paātrina šo pacientu aprūpes iespējas, palīdzot ārstiem uzstādīt diagnozi daudz precīzāk un ātrāk. DRS dati liecina, ka ar programmatūras palīdzību mediķiem mēnesī izdevies ietaupīt aptuveni 3,5 stundas laika, ko iespējams veltīt citu pacientu aprūpei, jo viena rentgena apstrādes laiks samazinājies vidēji par 3 minūtēm. Tādejādi pusgada laikā 400 pacientu aprūpē ietaupītais laiks bijis 21 stunda jeb divas ar pusi darba dienas.

“Slimnīcā šobrīd aptuveni 90 % gadījumu no radioloģijas nodrošināto pakalpojumu īpatsvara paralēli izmantojam arī BoneView programmatūru. Pārsvarā tā tiek lietota traumpunktā un traumatoloģijas nodaļas rentgenogrāfijā pacientu traumu gadījumos. Pusgada rezultāti liecina, ka šīs programmatūras izmantošana ievērojami samazina speciālistu veltīto laiku attēlu aprakstiem, un kas vēl būtiskāk – arī kļūdu daudzumu, jo nereti palīdz ievērot vairākus lūzumus,” skaidro DRS Radioloģijas nodaļas vadītāja Nataļja Gončārova, uzsverot, ka ārsta acis un cilvēka intelekts nav aizstājams, taču mākslīgā intelekta asistēšana speciālistiem ir neaizvietojama nākotnes medicīnas sastāvdaļa.

BoneView sistēma ir droša un uzticama. Tā ir apstiprināta klīniskai lietošanai gan pieaugušo, gan bērnu izmeklējumiem, un palīdz samazināt diagnostikā garām palaistu lūzumu skaitu par 30 %. Tādējādi ar tās palīdzību veselības aprūpes speciālisti var būt pārliecināti, ka sasniedz gandrīz ideālu rezultātu diagnostikas interpretācijā.

Kaspars Grosu, DATAMED klientu attiecību daļas vadītājs skaidro: “Esot vieniem no lielākajiem medicīniskās diagnostikas informācijas sistēmas nodrošinātājiem Latvijā, mums ir būtiski nodrošināt saviem klientiem iespēju strādāt ar jaunākajām tehnoloģijām. Globālajā veselības aprūpes tirgū patlaban kvalitatīvu mākslīgā intelekta risinājumu ir maz – lielākoties pieejamās tehnoloģijas vai nu nav sertificētas kā medicīnas ierīces, vai ir orientētas uz kādu specifisku kaulu vai lūzumu grupu. Dati liecina, ka kopš 2015. gada Eiropas komisija ir apstiprinājusi vien 240 mākslīgā intelekta ierīces izmantošanai klīniskajā vidē. Tādējādi mūsu pērn noslēgtā partnerība ar Francijas uzņēmumu GLEAMER par BoneView mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanu radioloģijā mums sniedz iespēju saviem partneriem piedāvāt pirmo sertificēto šāda veida programmatūru Baltijā. Tā ilgtermiņā medicīnas iestādēm radīs nozīmīgu resursu ietaupījumu laika un naudas ziņā, ko apliecina arī DRS speciālistu atsauksmes un piemērs.”

Patlaban inovatīvās GLEAMER BoneView mākslīgā intelekta sistēmas testa periodu uzsākušas arī Jēkabpils reģionālā slimnīca un Ziemeļkurzemes slimnīca, un interesi par sistēmas ieviešanu praksē izrāda Vidzemes un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas.
BoneView ir medicīniska programmatūra, kas paredzēta asistēšanai radiologiem un neatliekamās palīdzības ārstiem, interpretējot traumu rentgena attēlus, izmantojot mākslīgā intelekta tehnoloģiju. Risinājums tiek integrēts esošajos diagnostikas procesos un darbojas kā sekundārā pārbaude, lai izvairītos no kļūdām diagnostikā un rādījumu prioritizēšanā.

Par DATAMED

Datamed ir Latvijas valsts mēroga medicīniskās diagnostikas informācijas sistēmas nodrošinātājs un piedāvā radioloģijas, laboratorijas, telemedicīnas, mākslīgā intelekta, pirmsoperāciju novērtēšanas un pacientu plūsmas risinājumus. DATAMED un partneru risinājumi atbalsta ārstniecības iestāžu personālu, automatizējot tā ikdienas darbu, nodrošinot pilnu kontroli par procesu, kā arī uzlabo pacienta veselības aprūpes pieredzi sākot no vizītes pieteikuma līdz atlabšanai.

Par BoneView®

GLEAMER programmatūra BoneView® atklāj bojājumus rentgenogrāfiskajos attēlos un iesniedz tos radiologiem galīgajai validācijai, tādējādi sniedzot veselības aprūpes speciālistiem drošu, uzticamu, laiku taupošu un lietotājdraudzīgu rīku. Radiologiem katru dienu jāanalizē arvien vairāk attēlu, un viņiem piedāvātajai palīdzībai jābūt ļoti uzticamai. Turklāt BoneView™ ļauj kāpināt produktivitāti, palīdzot neatliekamās palīdzības ārstiem un radiologiem tādu pacientu aprūpes ceļu racionalizēšanā, kuri tiek ārstēti fizisku traumu gadījumā. 2020. gada martā BoneView® saņēma CE marķējuma 2a klases sertifikātu. Patlaban BoneView™ ir izanalizējusi gandrīz 2 miljonus attēlu, un šo programmatūru lieto vairāk nekā 150 ārstniecības iestādēs, kas atbilst gandrīz 1500 lietotāju.

Par GLEAMER

Uzņēmumu GLEAMER 2017. gadā Parīzē līdzdibināja Kristjans Alušs /Christian Allouche/, Aleksis Dikarūžs /Alexis Ducarouge/ un MD Noredins Renjārs /Nor-eddine Regnard/ ar nolūku izstrādāt mākslīgā intelekta risinājumus radioloģijā. Uzņēmuma mērķis ir revolucionizēt šo jomu ar MI risinājumu komplektu, kas nodrošina pilnīgu un daļēji automatizētu diagnosticēšanu, pamatojoties uz medicīniskiem attēliem, sākot ar standarta rentgenogrāfiju. GLEAMER šobrīd strādā 40 darbinieku, kuri pārstāv 10 dažādas tautības, un uzņēmums savus risinājumus piedāvā vairāk nekā 20 valstīs.

Assessment of an AI Aid in Detection of Adult Appendicular Skeletal Fractures by Emergency Physicians and Radiologists: A Multicenter Cross-sectional Diagnostic Study. Duron et. Al, Radiology 2021 pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2021203886

Papildu informācija: Kaspars Gros, DATAMED SIA, Klientu attiecību vadītājs, T:26808988, Kaspars.grosu@datamed.lv