Atklāj nacionālo partizānu nometnes baznīcas bunkuru Stompaku purvā

2. martā, piedaloties zemkopības ministram Kasparam Gerhardam, Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem, patriotiskā gaisotnē ar ziedu nolikšanu svinīgi tika atklāts nacionālo partizānu nometne–bunkurs dabas liegumā “Stompaku purvi” .

“Partizānu nometne atrodas uz purva salas, apmēram kilometra attālumā no ceļa, līdz ar to piekļuve būvobjektam bija ļoti apgrūtināta. Baļķi un cementa maisi baznīcas bunkura atjaunošanai tika nesti ar rokām, vilkti ar nelieliem ratiem, jo dabas lieguma teritorijā ir aizliegts pārvietoties ar transportlīdzekļiem. Būvniecības gaitā sastapāmies ar vairākiem izaicinājumiem – rudenī nokrišņu dēļ bija īpaši sarežģīta materiālu piegāde objektam, taču ziemā zemā gaisa temperatūra apgrūtināja darbu veikšanu uz vietas strādājošajiem. Toties agrais sals nāca par labu būvdarbu veicējam – bija vieglāk nogādāt materiālus līdz objektam,” par partizānu nometnes baznīcas bunkura atjaunošanas gaitu stāsta LVM Būvniecības vadītājs Uģis Perševics.

stompakupurvs2

AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajā teritorijā daudzi no kultūrvēsturiskajiem objektiem tapuši pēc sabiedrības ierosinājuma, piemēram, Ložmetējkalns, Īles un pērn atjaunotais Pētera Čevera nacionālo partizānu bunkurs. Arī jauno piemiņas vietu Balvu novadā atjaunota, uzklausot vēsturnieku un laikabiedru atmiņu stāstus.

Stompaku purva apkārtnē Otrā pasaules kara laikā bija ierīkota viena no lielākajām nacionālo partizānu apmetnēm Baltijā ar 24 bunkuriem un vairākām virszemes būvēm, kurā sev patvērumu un kaujas nometni bija raduši ap 400 Latvijas brīvības cīnītāju. Šī nometne Eiropas mērogā ir īpaša tieši ar baznīcu – vairāk nekā divus metrus augstu guļbūvi.

stompakupurvs 3

1945. gada 2. martā notika slavenā Stompaku kauja, kad partizānu nometnei uzbruka čekas karaspēks. Kaujas notika visu dienu, partizāni sīksti pretojās, un uzbrucēji cieta lielus zaudējumus. Nākamajā naktī partizāni ar kauju pārrāva nometnes aplenkumu un aizgāja neuzvarēti. Līdz bunkura atjaunošanai par tā laika notikumiem Stompaku purvā vēstīja pāris ierakumi un balts krusts baznīcas vietā.