“Stunde Latgolys laivā” viesos Jurita mini zoo īpašnieks Juris Šadurskis

15. aprīlī vietnes Facebook lapā Es atgriežos Latgalē notika jau kārtējais raidījums “Stunde Latgolys laivā”. Šoreiz mūsu viesis bija vienmēr pozitīvais un enerģiskais remigrants, “JuRita mini zoo” īpašnieks Juris Šadurskis.

Juris, vairākus gadus dzīvojis ārzemēs, atgriezies atpakaļ Latgalē, kopā ar dzīvesbiedri Ritu Kočmarjovu, ir uzsācis savu biznesu – atvēris mini zoo, kur šobrīd ir jau vairāk kā 200 iemītnieki. Viņš ir piekritis būt par atgriešanās vēstnesi, piedalījies gan festivālā LAMPA, gan sarunu sola projektā Lavkā, iedvesmojis citus ar savu stāstu par atgriešanos un pašreizējo nodarbošanos.
Uz jautājumu, kāpēc bija devies uz ārzemēm, atbild – „biju devies nopelnīt miljonu, meklēt laimi, bet miljons kabatā kā nav tā nav!” Ārzemēs guvis lielu dzīves pieredzi, iemācījies valodu, bet piecus gadus atpakaļ nonācis pie apziņas – nekur nav tik labi kā mājās!
Mini zoo JuRita atrodas Daugavpils novadā, Naujenes pagasta Eglītē – apmēram 10 kilometru no Daugavpils. 2018.gadā, kad bija Daugavpils pilsētas svētki, pirmo reizi mini zoo tika atvērts apmeklētājiem. Sākumā tie bija kādi 30 dzīvnieki – daži zirgi, poniji, alpakas, bet šobrīd zoo ir audzis, piedāvā apskatīt aptuveni 200 dzīvniekus – ponijus, zirgus, lamas, alpakas, ēzeļus,
ķenguru, kazas, aitas, pāvus u.c. Dzīvnieki nāk no dažādām vietām gan Latvijā, gan ārzemēs; reiz pundurtrusim braukuši pakaļ uz Kauņu Lietuvā, pēc Indijas govs – uz Polijas dienvidiem.
Juris stāsta par zoo darbību – uzturēt dzīvniekus, tas nav lēts un viegls prieks. Gan siens, gan barība, gan zāles, ja kāds dzīvnieks saslimis – viss maksā labu naudu un prasa smagu darbu, bet paldies atsaucīgiem cilvēkiem, kas palīdz. Reiz kaimiņš ir palīdzējis ar siena pļaušanu, par to neprasot naudu. Ir cilvēki, kas atved, piemēram, sev nevajadzīgus ābolus. Kāpēc tos sapūdēt, ja var atdot dzīvniekiem, kas tos apēdīs? Tāpat Ziemassvētkos bija akcija – atved savu eglīti uz mini zoo –
tika atvestas vairāk kā 200 pēcsvētku eglītes – dzīvniekiem ļoti garšoja, it īpaši ēzeļiem.
Par darbu sadali – pats Juris darot visus smagos darbus, bet Rita atbild par sociālajiem tīkliem, protams, katru rītu apskata visus dzīvniekus, tos pabaro, apmīļo. Darbi sadalīti harmoniski, tā lai pašiem ir prieks. Pāris dar to, ko mīl. Mini zoo ir hobijs, sirdslieta un darbs, tāpēc īsti nesanāk izdegt un nogurt. Juris ir ļoti atsaucīgs un draudzīgs, ļoti rūpējas par saviem apmeklētājiem – lietus laikā iedos lietussargu, vienmēr pastāstīs viesiem par savu zoo, par dzīvniekiem.
2020. gada septembrī Latgales centrālajā bibliotēkā bija JuRitas mini zoo iemītnieku fotoizstāde Dzīvniekiem ir dvēsele. Tajā tika rādītas Ritas uzņemtās bildes ar dzīvnieku fotogrāfijām. Uz izstādes atklāšanu bija līdzi devies alpaka Tomass, kurš no mazotnes ir socializēts, ļoti labi prot uzvesties sabiedriskās vietās, būtībā ir kā pieradināts suns – brauc mašīnā, iet telpās,
nebaidās no cilvēkiem.
JuRita piedāvā ne tikai apskatīt zoo, bet ir iespējams rīkot fotosesijas ar dzīvniekiem. Tas gan nav atļauts nedēļas nogalēs, jo tad ir visvairāk apmeklētāju. JuRita mini zoo Daugavpils novada konkursā Saimnieks 2019 saņēma balvu kā labākie aktīvāko tūrisma uzņēmēju vidū. Mini zoo ir kļuvis populārs un piesaista tūristus ne tikai no Daugavpils puses, bet arī no tālākiem reģioniem.
Sīkāku informāciju par mini zoo var iegūt gan Facebook, gan Instagram vietnēs, Google meklētājā ierakstot JuRita mini zoo, var atrast precīzu atrašanās vietu.

Raidījums ir pieejams šeit: www.youtube.com/watch?v=HRkDmOOH5Mg

Tālrunis: +371 20 269 999

Informāciju sagatavoja:  Māra Paukšte