Šonedēļ Balviem, Kārsavai, Preiļiem, Varakļāniem un Viļāniem – 93

1928. gada 11. februārī Latvijā kļuva par 16 pilsētām vairāk. Pirms 93 gadiem Latvijas Valsts prezidents Gustavs Zemgals izsludināja Saeimas pieņemto likumu “Par pilsētu tiesību piešķiršanu 16 miestiem”. Līdz ar to pilsētas tiesības tika piešķirtas Apei, Balviem, Kārsavai, Ķemeriem, Lejasciemam, Mazsalacai, Ogrei, Preiļiem, Priekulei, Salacgrīvai, Siguldai, Strenčiem, Varakļāniem, Vecgulbenei, Viesītei un Viļāniem.

Visām jaunajām pilsētām atstāja agrākos nosaukumus, izņemot Vecgulbeni, kas pārtapa par Gulbeni. Pārmaiņas administratīvajā iekārtojumā tika pieskaņotas gaidāmajai Latvijas valsts desmitgadei. Līdz ar to miestu pašvaldības Latvijā pārstāja eksistēt, bet jaunajām pilsētām pavērās plašākas attīstības iespējas, savukārt jaundibinātajām pilsētu domēm uzgūla lielāka atbildības nasta par finansiālo, sociālo un citām komunālās sadzīves jomām. Nevienai no jaunajām pilsētām nebija sava ģerboņa.

To sarūpēšana kļuva par vienu no pirmajām lietām. Jau oktobrī Valsts prezidenta Heraldiskā komisija atzina, ka iesūtītie vēlamo ģerboņu projekti ir “visai raibi”. Piemēram, Balvi lūdza, “lai uz ģerboņa apakšējās daļas, gaiši zilā fonā, uz tuksnešaina Latgales lauka būtu attēlots partizāņu pulka karavīrs atbrīvošanas gaitās, bet ģerboņa augšējā daļā – ezera malā uzplaukstoša pilsēta austošas saules staru apspīdēta”. Dzīvē piepildījās tikai daļa no pilsētu vēlmēm.

Balvi 11.februārī – dienā, kad Balviem tika piešķirtas pilsētas tiesībasBalvu Kultūras un atpūtas centra ēkas galveno fasādi rotās video vizualizācijas veltītas Balvu pilsētas 93.dzimšanas dienai, kuras varēs baudīt vakara pastaigas laikā, bet virtuālus sveicienus pilsētai svētkos nodos gan Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs, gan Latvijā zināmi balvenieši – video rulllītī “Viņi nāk no Balviem!” To būs iespējams redzēt gan Balvu novada pašvaldības mājas lapā www.balvi.lv, gan www.facebook.com/BalvuKAC!

Balvu Centrālā bibliotēka piedāvā spēli bērniem kopā ar viņu vecākiem “Mana pilsēta – Balvi”. Piedalies un pārbaudi savas zināšanas! Pirmos 3 pareizo atbilžu iesniedzējus gaida pārsteiguma balva! Atbildes gaidīs līdz 22. februārim! Spēlē un atbildes iesniedz – ej.uz/tcc4!

Balvu Centrālā bibliotēka arī aicina svinēt Balvu pilsētas 93.dzimšanas dienu kopā un saturīgi pavadīt mājsēdes laiku! Ieskaties  Balvu Centrālās bibliotēkas novadpētniecības speciālistes Sarmītes Vorzas sagatavotajā informācijā!

Balvu Novada muzejs ikdienu sniedz ieskatu Balvu vēstures faktos dažādu foto veidā un aicina lietot tēmtures #Balviem93 #Balvi, lai dalītos ar savām fotogrāfijām, vai sūtīt fotogrāfijas uz muzejs@balvi.lv! Ieskaties ŠEIT!

Latgales plānošanas reģions un tā attīstības padome sveic Balvu, Kārsavas, Preiļu, Varakļānu un Viļānu pilsētas un to iedzīvotājus svētkos!