Sēlija aicina uz Mājas kafejnīcu dienām 11.-12.septembrī

Tik skaista sakritība, ka 11.un 12.septembrī, tieši tautas dzejnieka Raiņa dzimšanas dienā, abi Daugavas krasti gaidīs viesus ar klātiem galdiem, kur durvis ceļotājiem uz laiku ver “Mājas kafejnīcas”! Gan kreisais krasts, kur Rainis dzimis, gan labais, kur dzīvojis spēka gados. Meklējot atšķirīgo, atradīsiet kopīgo – cilvēkus, kas atver savas mājas un sirdis ceļotājam!

Salas ir visur Sēlijā, bet kur tad pati Sēlija? Ja skatās no Rīgas puses, tad tā ir zeme, kas no Jaunjelgavas vai, pa citu ceļu – no Mazzalves, līdz pat Kaplavai, starp Daugavas kreiso krastu un divu kaimiņu – Lietuvas un Baltkrievijas robežām. Senās sēļu cilts vēsturiskā zeme. Dzīve salās sēļus veidojusi par cilvēkiem, kuri prot paši par sevi pastāvēt, un mierā būt ar dzīves kārtību. Katrā salā savus likumus, ieradumus un svētkus paturēt. Viesmīlīgi atvērt durvis ceļiniekiem. Un klusējot aizdarīt melnus purvozola vārtus tiem, kuri dzīvošanu Salās vēlējušies ar varu vai slidenu viltību pārmainīt. Savu bagātību apsegt ar balto purva sūnu, lai ienācēju kārās acis to neatzīst par laupījuma vērtu…

Izvēlies savu brīvdienu ēdienkarti!
Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” 11. un 12. septembrī aicina garšu ceļojumā uz “Mājas kafejnīcu dienām”. Šajās dienās savas durvis un dārzus visā Sēlijā ver 13 saimniecības, kas tieši šai reizei sagatavojušas īpašu ēdienkarti un kultūras programmu. Papildus informācija: www.facebook.com/selijassalas un majaskafejnicas.lv
Savukārt ar īpašu viesmīlību viesus gaidīs 4 Mājas kafejnīcas Augšdaugavas novadā, piedāvājot brīnumaini gardus mājas mielastus:
11.septembrī 12.00 – 16.00
Ēdienkartē:
Īpaši ēdieni ar un ap sīpoliem – sīpolu zupa, cepelīni ar sīpolu mērci, pelēkie zirņi ar speķīti un sīpoliem, ķirbju biezzupa, slavenās Kalkūnu skursteņkūkas, siļķe kažokā un īpašā Augustplatz atmosfēra.

Piedāvājuma cena: 2 – 3,5 EUR
Mājas kafejnīcas darba laiks: 12:00-16:00
Apmeklētāji, kas atvedīs savu mīļāko recepti ēdienam ar sīpoliem, saņems mazu piemiņas velti-īpašas ģimenes sīpolu sēklas! Fotosesija, Kalkūnos ražoto ķieģeļu izstāde, viesu sacensība- sipolu bizes pīšanas un zupas gatavošanas procesa vērošana. Varēs nopirkt zāļu tējas dāvanai un suvenīrus, vietējo gaļas, zivju, spirta rūpnīcas ražotāju produkciju.
“Augustplatz”, Jubilejas iela 2, Kalkūni, smirnovaja@inbox.lv, t.29164268
11.septembrī 10.00 – 19.00
Ēdienkartē:
Dabīgi daudzkrāsaini un daudzgaršīgi mājas saldējumi no īsta piena un produktiem, kas ievākti Dvietes pagastā, burbuļvafeles, saldās un sāļās franču pankūkas, sāļā tarte un kafija.
“Ozolāji”, Dvietes pagasts, dvietessaldejums@gmail.com, t.27871930
“Grāfienes stāsts” Bebrenē
11.septembrī no 12.00 līdz 18.00
Ēdienkartē:
Miežu putraimu biezputra un grāfienes stāsts.
Miežu putraimu biezputra ar saldā krējuma un bekona mērci.
Grauzdiņi. Uz ugunskura vārīta tēja, smalkmaizītes.
Radošā darbnīca “Rudens krāsas” un skats uz muižas parku zirga karietē vai mugurā.
ORGANIZĒTĀM GRUPĀM LŪDZAM IEPRIEKŠ PIETEIKTIES!
Piedāvājuma cena: 5 EUR/porcija
Tēja, kafija un smalkmaizīte – 1.50 EUR
Vizināšanās zirga karietē/ mugurā – 1 EUR/pers.
Radošā darbnīca – 1 EUR/pers.
“Bebrenes muiža”, Bebrene, Bebrenes pagasts, skola@bebrene.lv, t. 20205948
“Raibais tirgus Subatē”
11.septembrī 12.00 – 16.00
PALDIES, JA IEPRIEKŠ PIETEIKSIETIES!
Ēdienkartē:
Sēļu, ebreju un citu tautu ēdieni, tikpat raibi kā paši pilsētas iedzīvotāji – zupas, cepta siļķe burkānos, gandrīz gruzīnu hačapuri un gandrīz uzbeku plovs, štovēti kāposti ar desiņām, mājās brūvēts alus, “Krūmu šalku” degustācija. Kartupeļu gredzeni un vistu aknu pastēte, “Ebreju cepure”, speķa rauši.
Desertā – “Ugunspuķe pūdercukurā”, “Ubagu pirkstiņi” un māju torte.
Varēs iepirkties krāmu tirgū un izstaigāt skaisto Subati gida pavadībā.
Piedāvājuma cena: 1 – 7 EUR
Baznīcas iela 30, Subate, t.29184640
Informācijas avots: Celotajs.lv un Sēlijas Salas