Remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska intervijā Latvijas Radio 4 atzīst: “Daudziem atgriešanās mājās ir izaicinājums”

Latvijas Radio 4 ēterā 2021.gada 9.oktobrī tika diskutēts par remigrācijas situāciju Latgalē. Sniegt eksperta viedokli par remigrācijas tēmu Latgalē tika aicināta Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska.

Piedāvājam ieskatu LSM.LV publicētajā Latgales studijas sagatavotajā raidījuma audio sižetā un īsā tēmas izklāstā:

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pirms 3 gadiem izveidoja reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu, kas palīdz cilvēkiem, kuri nolemj atgriezties Latvijā no ārvalstīm.

Programma turpina darbu, un šogad tai tika atvēlēti nedaudz vairāk kā 640 tūkstoši eiro.

“Latgalē nepilnu četru gadu laikā atgriezušās aptuveni divi simti ģimeņu. Visbiežāk cilvēki konsultējas par nodarbinātību un mājokļa atrašanu. Daudzi ir noraizējušies arī par to, kā bērnus iekārtot skolā un kā atrisināt latviešu valodas uzlabošanas vai pat nezināšanas problēmu. Visu var atrisināt, bet nepieciešama pacietība, ” stāsta Astrīda Leščinska.

No 2018. gada marta līdz šī gada jūnijam Latvijā atgriezās 914 ģimenes, un vēl gandrīz 600 to plāno darīt tuvākajā nākotnē.

Kas satrauc cilvēkus pārcelšanās brīdī un ko viņi gaida pēc atgriešanās, uzzinājām sarunā ar remigrācijas koordinatori Latgalē Astrīdu Leščinsku.

Lai uzzinātu, kā tas darbojas dzīvē, “Latgales studija” devās uz Balviem. Tur šobrīd dzīvo un attīsta savu biznesu Jeļena Golovņeva, kura iepriekš devās uz ārzemēm nevis vieglas dzīves dēļ, bet gan naudas un dzīves pieredzes dēļ. Tagad Jeļena audzina dēlu savā dzimtajā pusē, kur pēc atgriešanās no ārzemēm viņa atvēra nelielu biznesu, kas darbojas dekorēšanas un lielformāta ziedu/spārnu darināšanas jomā.

Informācijas avots: LSM.LV

Foto un raidījuma autors: Sergejs Kuzņecovs