Par Inovācijas čempionu kļūst LMT; eksporta čempiona tituls Karavelai

2021. gada 16. decembrī kultūrvietā “Hanzas perons” tika pasniegti apbalvojumi konkursā “Eksporta un inovācijas balva”. Konkursā tradicionāli tiek godināti uzņēmumi, kuri aizvadītajā gadā bijuši izcili eksportā kā arī radījuši jaunus un inovatīvus produktus vai pakalpojumus. Konkursu sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas eksportētāju asociāciju “Red Jackets” un finanšu institūciju “Altum” organizē Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Atklājot ceremoniju “Eksporta un inovācijas balvas” patrons valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka šāda atzinība mudina novērtēt uzņēmumu un biznesa panākumus kā arī ceļ mērķus un ambīcijas, ko Latvijas uzņēmēji var sasniegt starptautiski. “Latvijas lielākā vērtība ir zināšanas un talanti un to spilgti var redzēt arī uzņēmējdarbībā. Paldies, par jūsu līderību un ticību iespējām”.

Balvas tika pasniegtas četrās nominācijās “Eksportspējīgākais komersants”, “Eksporta jaunpienācējs”, “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts” un “Uz zināšanām balstīta inovācija”.

Valsts prezidents Egils Levits apbalvošanas ceremonijā pasniedza speciālbalvu nominācijā “Eksporta čempions”. Šogad par visjaudīgāko eksportētāju atzīts pārtikas ražošanas uzņēmums “Karavela”, kurš gada laikā spējis kāpināt eksporta apjomu par 28% un attīstījis inovatīvu produktu līniju vegānos konservus “Fish peas”. “Karavela” savu produkciju šobrīd eksportē uz 46 valstīm, bet uzņēmuma ieguldījumi izpētē un attīstībā (R&D) šogad sasniegs miljonu eiro. Savukārt Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs pasniedz speciālbalvu nominācijā “Inovācijas čempions” uzņēmumam “Latvijas mobilais telefons”, kurš pēdējā gada laikā veicis nozīmīgus ieguldījumus inovāciju attīstībā viedās mobilitātes un citās nozarēs.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs: “Esmu lepns, ka tieši šogad mūsu uzņēmēji spējuši sasniegt jaunus rekordus un eksporta pieaugums sasniegs 20% gadā. Lai sasniegtu šādu rezultātu ir nepieciešama laba intuīcija un vēlme riskēt. Katrs no šī konkursa dalībniekiem ir pelnījis uzslavas par nozīmīgo ieguldījumu tautsaimniecības izaugsmē”.

Konkursa norises laikā Latvijas eksportētāju asociācija “Red Jackets” prezentēja arī jaunākos “Eksporta barometra” datus, kuri aptver eksporta pienesumu tautsaimniecībā, eksportējošo uzņēmumu finanšu stāvokļa un produktivitātes novērtējumu. “Eksporta barometra” novērtējumā tiek prognozēts, ka Latvijas eksportējošo uzņēmumu izaugsme turpināsies arī nākošajos gados un valsts nospraustais mērķis līdz 2027. gadam kāpināt eksporta apmēru līdz 27 miljardiem eiro ir sasniedzams. “Eksporta barometru” veido Latvijas Eksportētāju asociācija “The Red Jackets” sadarbībā ar Lursoft, LDDK, Ekonomikas ministriju, Latvijas Banku un Zoomcharts. Ar eksporta barometru var iepazīties šeit: www.eksportabarometrs.lv/

Par eksportspējīgāko komersantu lielo un vidējo komercsabiedrību grupā tika atzīts audio risinājumu uzņēmums “Sonarworks”, kuram izdevies gada laikā audzēt eksporta apjomu par 40%. Mazo komersantu grupā šajā nominācijā uzvarēja uzņēmums “Felici”, kurš pazīstams ar zīmolu “Muesli Graci”. Eksporta jaunpienācēju kategorijā uzvarēja videospēļu aprīkojuma ražotājs “Azeron”, bet nominācijā “Uz zināšanām balstīta inovācija” visaugstāko novērtējumu saņēma uzņēmums ”Lightspace technologies”, kurš izstrādājis unikālas papildinātās realitātes brilles.  Savukārt par eksportspējīgāko jauno tūrisma produktu komersantu grupā konkursa žūrija nominēja uzņēmumu “Ragnar distribution”, kurš attīstījis luksus glempingu tipa viesnīcu ķēdi, bet eksportspējīgāko tūrisma produktu biedrību, nodibinājumu, plānošanas reģionu vai pašvaldības iestāžu grupā balvu saņēma Krāslavas amatniecības centrs.

Speciālbalvu “Drošs eksportētājs” no “Altum” saņēma pārtikas ražotājs “Balticovo”, bet “Uzlecošās zvaigznes” titulu eksportētāju asociācija piešķīra koplietošanas transportlīdzekļu programmaparatūras izstrādātājiem uzņēmumam “Atom tech”, kurš savu pakalpojumu jau šobrīd sniedz 25 pasaules valstīs.

Konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2021” laureāti

Eksporta čempions – “Karavela” (pārtika)

Inovācijas čempions – “LMT” (telekomunikāciju un tehnoloģiju uzņēmums)

Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā

  1. Sonarworks (audio risinājumi)
  2. Pharmidea (farmācija)
  3. Light guide optics international (optiskās šķiedras ražošana)

Eksportspējīgākais komersants mazo komersantu grupā

  1. Felici (pārtika)
  2. Norde Plast (medicīniskā aprīkojuma ražošana)
  3. Platte (mēbeles)

Eksporta jaunpienācējs

  1. Azeron (videospēļu aprīkojums)
  2. Hackmotion (izstrādā valkājamas sensoru sistēmas)
  3. Wigiwama (dekora preces)

Uz zināšanām balstīta inovācija

  1. Lightspace technologies (papildinātās realitātes brilles)
  2. Peruza (robotizētu ražošanas iekārtu izgatavošana)
  3. Controlit factory (viedie materiāli)

Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts komersantu grupā

  1. Ragnar distribution (Ragnar glamp – luksus glempinga viesnīcu ķēde)
  2. Duna Brewery (Kaļķu ielas kvartāls Kuldīgā)
  3. Zuzeum (mākslas centrs)

Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts biedrību, nodibinājumu, plānošanas reģionu vai pašvaldības iestāžu grupā

  1. Krāslavas amatniecības centrs
  2. Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks
  3. Kolkas Lībiešu saieta nams

“Altum” specbalva “Drošs eksportētājs”

  • Balticovo (pārtika)

“The Red Jackets” specbalva “Uzlecošā zvaigzne”

  • Atom tech (Koplietošanas transportlīdzekļu programmaparatūras izstrādātājs)

“The Red Jackets” sarkanās žaketes apbalvojums

  • Snores (bērnu mēbeles)
  • Felici (pārtika)
  • Azeron (videospēļu aprīkojums)

Šogad konkursā “Eksporta un inovācijas balva” tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits – 133, bet finālam tika izvirzīti 52 uzņēmumi. Vairāk par konkursu var uzzināt šeit: eib.liaa.gov.lv/konkursanti-2021/

Ziņas avots.