Pirmais jauno uzņēmēju biznesa ideju konkurss “STEP UP!” notika 2014. gadā un līdz šim ir organizēti 8 projektu konkursi. Jāpiebilst, ka Kārsavas novads bija viens no pirmajiem Latgalē, kas uzsāka šāda veida atbalsta sniegšanu topošajiem un esošajiem mazajiem uzņēmējiem. Biznesa ideju konkursa mērķis ir bijis nemainīgs- motivēt ne tikai jauniešus, bet visus aktīvos Kārsavas novada iedzīvotājus realizēt savas idejas jaunu produktu vai pakalpojumu radīšanai un sniegt pašvaldības atbalstu fizisku personu biznesa ideju realizācijai, kā arī sekmēt jaunu saimnieciskās darbības veicēju veidošanos Kārsavas novadā.

Astoņu gadu laikā tika atbalstītas un tika piešķirts finansējums 35 biznesa idejām. Divos gadījumos projekti netika realizēti un piešķirtais grants tika atgriezts. No pārējiem 33 projektiem 7 šī gada laureāti šobrīd slēdz līgumus ar Kārsavas novada pašvaldību par līdzfinansējuma saņemšanu un četri  2020. gada izskaņas konkursa uzvarētāji ir finiša taisnē savu projektu realizācijā. Visus aizvadīto gadu līdzfinansējuma saņēmējus un publikācijas par jauno uzņēmēju biznesa ideju konkursu “STEP UP!” var atrast Kārsavas novada mājaslapā zem sadaļas uzņēmējdarbība.

Kopējais finansējuma apjoms, kas ir piešķirts biznesa ideju realizācijai caur jauno uzņēmēju biznesa ideju konkursu ir 52 401,89 eiro. Zemāk ir redzams grantu sadalījums pa Kārsavas novada apdzīvotajām teritorijām.

2021. gada biznesa ideju konkursā tika iesniegti septiņi pieteikumi. Pēc to izvērtēšanas un iesniedzēju prezentācijas, komisijas lēmums bija virzīt visus septiņus pieteikumus uz Kārsavas novada domes sēdi, lai lūgtu papildus finansējumu līdzfinansējuma piešķiršanai visām septiņām idejām. Domes deputātu lēmums bija vienbalsīgs un šogad grants tika piešķirts sekojošiem projektiem un to īstenotājiem:

Sandra Daņilova un Aleksandrs Aleksejevs (Trenažieru zāle Kārsavas novada iedzīvotājiem)- 2 000,00 eiro;Mārtiņš Dzierkals(Aprīkojuma nodrošinājums sportisko aktivitāšu veicināšanai bērnu un jauniešu vidū)- 2 000,00 eiro;Zigmārs Silickis (Velo nomas izveide Kārsavas novadā)- 2 000,00 eiro; IK “Jauneglaine” (Vītolu atpūtas bāzes pirts modernizācija)- 2 000,00 eiro; Svetlana Kononova(Manikīra un pedikīra pakalpojumi “Beauty Shop”)- 1 979,09 eiro;Sintija Nagle (Jaunas apsildāmās siltumnīcas izveide puķkopības nozares attīstīšanai)- 1 980,00 eiro; Angelika Jacenko(Atpūtas vietas “Pasaka” pilnveidošana- melnās pirts izbūve)- 2 000,00 eiro.

            Astoņu gadu laikā biznesa idejas ir realizējušās dažādi- daudzas ir veiksmīgi nodzīvojušas pāris gadus, bet dažādu apstākļu pēc šobrīd nedarbojas, bet citas turpretī ir pierādījušas sevi kā stabilus konkurentus nozarē tuvākajā reģionā un Latgalē kopumā. Kā veiksmīgākos var atzīmēt 2014. gada laureātes Maritas Joņinas biznesa ideju par zemeņu audzēšanu, kas šobrīd jau ir pārvērtusies stabilā saimniecībā, kas audzē ne tikai zemenes, bet arī citas ogas un augļus un piedāvā iegādei stādus. Kā arī Maritas Joņinas 2017. gada projekts par fizioterapijas centra izveidi Kārsavas pilsētā ir palīdzējis daudziem cilvēkiem uzlabot savu veselību tepat Kārsavas novadā. 2017. gada biznesa ideju no Kristīnes Kroičes sapņa ir pārvērtusies par plaukstošu stādaudzētavu “Pārkalnes” Salnavas pagastā. Angelikas Jacenko projekts par atpūtas vietas “Pasaka” izveidi Kārsavas pilsētā, ar neparastajām naktsmītnēm ir piesaistījis daudzu Latvijas iedzīvotāju uzmanību. Linda Pastare ar savu uzņēmumu SIA “LaserTag LATGALE” nodrošina izbraukuma spēļu organizēšanu nu jau arī ārpus Latgales reģiona. Arī Kārsavas pilsētā esošais zobārstniecības uzņēmums SIA “Dental Plus” ir paplašinājis savu pakalpojumu klāstu ar Kārsavas novada pašvaldības granta palīdzību.

Novēlu, lai arī topošā Ludzas novada ietvaros Kārsavas iedzīvotāji ir tikpat aktīvi un drosmīgi savu sapņu realizēšanā.

Inga Zagorska, Kārsavas novada tūrisma organizatore