No GORA translēto semināru augstu novērtējuši Latvijas kultūras jomas speciālisti

Latvijas Nacionālais kultūras centrs un biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” ar Kultūras ministrijas un Latgales plānošanas reģiona atbalstu, lai aktualizētu Latgales nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un popularizēšanas iespējas, 14. janvārī Latgales vēstniecībā “Gors”,  rīkoja tiešsaistes seminārs “Tradīciju ilgtspēja: nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un popularizēšanas stratēģijas”. Pasākumā tika aktualizēti tādi aspekti kā tradīcijas atjaunošana, tās pastāvēšana starptautiskajā vidē un pieejamie atbalsta mehānismi. Semināru dalībnieki pārstāvēja dažādas kultūras un amatniecības jomas un piedāvāja saistošu pieredzes apmaiņu ne tikai Latgales un citu reģionu interesentiem, bet arī tautiešiem diasporās. 

Semināru ar uzrunas vārdiem atklāja “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” koordinators Oskars Zuģickis, Kultūras ministra biroja vadītāja Marika Zeimule un Latvijas Nacionālais kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Seminārā piedalījās Viļakas novada Šķilbēnu pagasta nemateriālā kultūras mantojuma centra UPĪTE direktors Andris Slišāns, Līvānu folkloras kopas “Ceiruleits” vadītāja Anna Kārkle, Preiļu novada bibliotēkas direktore Ilona Skorodihina, Līvānu stikla un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne, biedrības “Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs” vadītājs Valentīns Petjko, tautas mūzikas instrumentu un skaņu rīku meistars Aleksandrs Maijers, Latvijas Nacionālā kultūras centra Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, biedrības “Latgales tradicionālās kultūras centrs “Latgaļu sāta”” pārstāvis Dainis Mjartāns un biedrības „Latvijas Mūzikas informācijas centrs” projektu vadītāja Vineta Romāne. Semināru moderēja Daugavpils Vienības nama dziesmu un deju folkloras kopas “Svātra” vadītāja Sarmīte Teivāne un Balvu Centrālās bibliotēkas direktore Ruta Cibule.

Semināru klātienē vēroja un augstu novērtēja vairāk nekā 330 skatītāju, taču diennaks laikā to noskatījušies teju 1400 skatītāju.

Latgales plānošanas reģions aicina arī Jūs noskatīties šo semināru:

 

“Latvijas Nacionālais kultūras centrs organizē šos seminārus, lai pievērstu uzmanību Latgales tradīciju daudzveidībai un krāšņumam un tam, kā nemateriālo kultūras mantojumu iespējams saglabāt un radoši iedzīvināt mūsdienās. Semināru programma atspoguļo ciešo sadarbību starp valsts institūcijām, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, kas ļauj īstenot kopienu aktivitātes tradīciju kopšanā. Turklāt tieši šajā brīdī līdzās pieredzes apmaiņai un zināšanu papildināšanai ne mazāk svarīgs semināra mērķis ir kopības sajūtas stiprināšana, pat ja tikai virtuālajā vidē,” uzsver Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Atgādinām, ka pasākums notika semināru cikla “Latgales tradīciju ilgtspēja mūsdienu vidē” ietvaros.

Nākamais seminārs “Tradīciju ilgtspēja: labās prakses piemēri” , kas būs skatāms Latvijas Nacionālā kultūras centra “Youtube” kanālā “LNKC tiešraides” notiks 25. janvārī no pl. 11.00 līdz pl. 13.30 . Tas veltīts nemateriālā kultūras mantojuma praktiskajiem aspektiem. Seminārā piedalās kultūrvēsturniece, latviešu apģērba un apavu vēstures un valkāšanas tradīciju Latvijā pētniece Ieva Pīgozne, tekstilmāksliniece, audēja, rokdarbniece un skolotāja Annele Slišāne, māksliniece, mākslas vēsturniece un LMA lektore Evija Vasilevska, ādas apstrādes un zirglietu izgatavošanas meistare Irēna Baufale un Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena. Moderēs Marika Zeimule, Kultūras ministrijas Ministra biroja vadītāja un biedrības “Latgales tradicionālās kultūras centrs “Latgaļu sāta” valdes priekšsēdētāja un Līga Kondrāte.

Interesentus aicinām pieteikties interneta vietnē: ej.uz/21012021Amatnieciba.

Papildu informācijai: Oskars Zuģickis, Dienvidlatgales NVO atbalsta centra koordinators. Tālr. 26565858; oskars@nvoc.lv.