LPR pašvaldībās tapuši lielformāta sienas zīmējumi “Es atgriežos Latgalē”

Lai popularizētu un atbalstītu remigrācijas ideju Latgalē, šī gada nogalē Latgales plānošanas reģions (LPR) ir sagādājis patīkamu pārsteigumu, radot īstu oāzi Preiļu un Balvu novadu pašvaldībās: Riebiņu Jauniešu centra “Pakāpieni” mājīgajā skvērā Viļānu ielā 1 un Rugājos, Kurmenes ielā 69 (blakus LEADER projekta ietvaros uzstādītajam iecienītajam viedajam solam) ir īstenoti Es atgriežos Latgalē lielformāta sienas zīmējumi, kas atspoguļo remigrācijas ideju, aicinot visus interesentus apmeklēt šīs sakoptās Latgales vietas, ķerot mirkli spilgtās fotogrāfijās.
Lielformāta sienas zīmējumi īstenoti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) projekta “Reģionālais remigrācijas koordinators” ietvaros. Atbalstot remigrācijas aktivitātes, nākotnē katrā no Latgales pašvaldībām ir plānots izveidot lielformāta sienas zīmējumu, popularizējot novadu piedāvātās iespējas, sakoptās vietas un Latgales plānošanas reģiona remigrācijas kustību Es atgriežos Latgalē!

“Lielformāta sienas zīmējumi Latgales pašvaldībās tiek īstenoti kā mūsdienīga, interesanta un netradicionāla pieeja, aicinot ikkatru no mums savdabīgā veidā iepazīt Latgali no jauna un sajust tās burvību,- jo katrai no Latgales pašvaldībām ir ko piedāvāt saviem cilvēkiem – gan tiem, kuri tur jau dzīvo, gan tiem, kuri apsver iespēju atgriezties dzimtajā novadā pēc ilgāka ārvalstīs pavadīta laika! Ar šo iniciatīvu vēlējāmies atraktīvā veidā atspoguļot remigrācijas ideju Latgalē un ceram, ka šie krāsainie lielformāta sienas zīmējumi, kuri šobrīd rotājas Riebiņos un Rugājos, kļūs par iemīļoto fotografēšanās un pulcēšanās vietu, kur izjust Latgales pulsu – tikpat krāsainu un aizraujošu kā brīvības spārni, kas atgriež mūs mājās!” atzīmē LPR remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska.

Lielformāta sienas zīmējumi tapuši sadarbībā ar Latgales māksliniekiem Grietu Butjankovu un Valteru Murānu. Simboliski, ka arī Valters (plašāk pazīstams kā Kvāps un “Ausmeņa kebabs” zīmola radītājs) ir smēlies pieredzi ārvalstīs un atgriežoties mājās, īstenojis sapni par savu uzņēmējdarbību ne tikai dzimtajā pusē Rēzeknē, bet arī Rīgā, kur viņa radītais zīmols – kafejnīca “Ausmeņa kebabs” – ir kļuvis par savdabīgu latgaliskās identitātes nesēju arī galvaspilsētā.

Sienas zīmējums Preiļu novada Riebiņos, Viļānu ielā 1:

 

Sienas zīmējums Balvu novada Rugājos, Kurmenes ielā 69:

Papildus informācija:

Astrīda Leščinska, remigrācijas koordinatore Latgalē, astrida.lescinska@lpr.gov.lv, tālr. 65423801