Līvānus apmeklē Valsts prezidents Egils Levits

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Nedēļas nogalē Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levites kundze devās darba vizītē uz Latgali. Galvenais mērķis bija piedalīties Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkos Aglonā, bet pirms tam Valsts pirmais pāris apmeklēja Līvānus.

Darba vizītes laikā Līvānos Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levites kundze apmeklēja SIA “Light Guide Optics International” – optiskās šķiedras un augsto tehnoloģiju uzņēmumu, kas ražo optiskās šķiedras produktus, kuri tiek izmantoti medicīnas vajadzībām, kā arī industriālajās un pētniecības iekārtās. Valsts prezidents augsti vērtē Līvānu novada ekonomisko attīstību, uzsverot, ka Līvāni ir viens no 20 perspektīvajiem Latvijas attīstības centriem ar strauju izaugsmi.

“Šeit darbojas ļoti iesaistīta pašvaldība, kas ļoti rūpējas par saviem iedzīvotājiem un novada izaugsmi,” saka Egils Levits. “Šeit ir piesaistīti daudzi cilvēki, arī tādi, kas nodarbojas ar jaunajām tehnoloģijām, moderni cilvēki. Uz šejieni nāk atpakaļ cilvēki, kas jau bija aizbraukuši gan uz Rīgu, gan ārzemēm. Tas viss dod atmosfēru, kur augt.”

Tikšanās laikā Valsts prezidents un Andra Levites kundze ar Līvānu novada domes vadību pārrunāja arī dažādus problēmjautājumus, tostarp par tilta pār Daugavu nepieciešamību Līvānos. Par to jau uzsāktas sarunas Satiksmes ministrijā. “Ja mēs skatāmies, ka visā Latvijā ir tikai trīs pārceltuves un no tām divas – Līvānos, tad noteikti tiltu vajag,” pārliecību pauž Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. “Ir daudzi, kas grib strādāt un jau strādā un iet skolās no Daugavas otra krasta un otrādi. Līvāniem tilts ir nepieciešams, lai attīstītos uz priekšu. Tāpat kā Krustpilij un Jēkabpilij. Es domāju, ka tas ir laika jautājums, lai mēs kopīgi varētu sākt kārtot tās lietas.”

“Vidējā un ilgākā laika posmā mēs neiztiksim bez šī tilta,” saka Valsts prezidents Egils Levits. “Tas nepieciešams arī no Latvijas transporta sistēmas attīstības viedokļa. Tas nav vajadzīgs tikai Līvāniem, tas vajadzīgs visai Latvijai. Domāju, ka droši vien īstermiņā tilta vēl nebūs, bet tas ir jāieplāno.”

Vizītes laikā tika pārrunātas arī ar Covid-19 pandēmiju saistītās problēmas. Vakcinācijas jautājumā sabiedrības sašķeltība vērojama visā Latvijā, arī Līvānos, bet Valsts prezidents liek cerības uz jau vakcinētajiem iedzīvotājiem: “Katrs, kas ir vakcinējies, pārliecina vienu šaubīgo, un tādā gadījumā uzreiz dubultosies vakcinēto cilvēku skaits. Visiem jāsaprot ar veselo saprātu, ar racionālu prātu, ka tikai vakcinēšana būs tas instruments, kas ļaus mums atkal atgriezties normalitātē.”

Vizītes laikā Līvānos Egils Levits arī nolika ziedus pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa, kā arī apmeklēja Līvānu stikla un amatniecības centru, savukārt tālākais ceļš veda uz Aglonu.

Sandra Paegļkalne