Rodi Līgo svētku sajūtu Latgalē!

Stāstu cikla “Biznesam izvēlos Latgali!” ietvaros piedāvājam Līgo svētku rubriku “Rodi svētku sajūtu Latgalē!”.

Šoreiz aicinām iepazīt iedvesmojošos Latgales uzņēmējus – amatniekus un mājražotājus, un gūt lieliskas idejas svētku sajūtu radīšanai, Jāņu dienas dāvanām vai vienkārši iegādāties ko tādu, kas darināts vai izlolots ar vislielāko mīlestību no Latgales!

Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska atzīmē: “Mēs vēlamies aktualizēt vietējo Latgales uzņēmēju darbu, vēlreiz atgādinot sabiedrībai par interesantajiem pakalpojumiem, kā arī ar lielu rūpību un mīlestību darinātajām precēm, kas ir ražotas un pieejamas mums tepat līdzās. Ceram, ka šī akcija sniegs informatīvu atbalstu uzņēmējdarbības veicējiem un, iespējams, spēs iedvesmot arī citus uzsākt savu biznesu tieši Latgales reģionā”.

Citas idejas skaistām dāvanām vai sajūtām no Latgales meklē sadaļā Biznesam izvēlos Latgali! ieej.lv/HUShY


SIA “EKO PINUS”

SIA “Eko Pinus” ir kokamatniecības izstrādājumu darbnīca Līvānos, kur aktīvi darbojas amatnieks Jānis Spuriņš. Eko Pinus izgatavo virtuves piederumus (koka rakotes, skaisti noformētus virtuves dēlīšus, dažāda veida paplātes u.c.), pirtslietas, koka kātus un koka rotaļlietas, kā arī lielākus koka izstrādājumus – tādus kā dažādas dārza mēbeles, alus raudzēšanas kubulus un pirts baļlas.


Papildus informācija:
www.facebook.com/ekopinus
Tālrunis: +371 26457182
Epasts: ekopriede@gmail.com
Adrese: Fabrikas 2b, Līvani


Z/S “JURI”

Bioloģiskā zemnieku saimniecība “Juri” piedāvā sieru degustāciju, telts vietu, labumu iegādi uz vietas, mājlopu apskati. Z/S „Juri” pirmsākumi meklējami jau 20. gadsimta 30. gados, kad saimnieka Jura Lubāna vectēvs šajā vietā uzbūvēja dzīvojamo ēku un sāka saimniecības veidošanu. Tagadējie saimnieki – Juris un Lidija, pagājušā gadsimta 90. gados atgriezās Riebiņu novadā un pārņēma saimniecību savās rokās. Lai izdzīvotu, ar tradicionālo saimniekošanu vien nepietika, tāpēc tika apgūta prasme siet sieru. Laika gaitā siers iegaršojās gan radiem, gan kaimiņiem, kas neskopojās ar savām labajām atsauksmēm un nu siera sējējiem izveidojies savs uzticams klientu loks. Lielās ieinteresētības dēļ saimnieki savu saimniecību pielāgo gan siernīcas, gan viesu vajadzībām.

Ciemojoties saimniecībā, viesmīlīgais saimnieku pāris izstāstīs par siera siešanas tradīcijām. Atklās to, ka šeit sieru gatavo pēc receptēm, kas ir ne tikai pārņemtas no prasmīgām siera sējējām, aizgūtas no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām, bet arī pašu izdomātas. Saimnieki dos dzert tēju vai kafiju no Latgales podnieku veidotiem traukiem, un, protams, nogaršot visdažādāko garšu sierus. Vispirms Jāņu sieru ar ķimenēm vai zaļumiem (kāds nu kuram labāk tīk), tad maigo Mocarellas un svaigo Ricottas sieru, kas garšo īstiem siera pazinējiem.

Papildus informācija:
Tālrunis: + 371 29182355
Epasts: zsjuri@gmail.com
Adrese: “Juri”, Lubāni, Rušonas pag., Riebiņu nov., LV5329, GPS Lat:56.19363 Lon:26.94745


LATGALES ALUS “KOLNASĀTA”

Iepazīsti, izgaršo latgaļu sentēvu alu! IK Kolnasāta saimnieks Dainis Rakstiņš dara alu pēc tradicionālām Latgales receptēm, jo ir īsts latgaliešu saimnieks, alus darīšanas patriots un zināšanu pārmantotājs. Saimniecības specializācija – vēsturiskā mantojuma agrotūrisms. Saimniecības devīze ir: „Šeit top īsts Latgales alus!”

Iespējams saimniecības apmeklējums: stāsts par seno alus darīšanas procesu, līdzdarboties alus tapšanas procesā, alus degustācija un uzkodas. Apmeklētāji var piedalīties alus darināšanas procesā, klausīties stāstījumu par tradīcijām, iegādāties un degustēt jau gatavu produktu. Uzkodās saimnieks piedāvā lauku labumus latgaļu gaumē.

Papildus informācija:
www.facebook.com/M%C4%81jas-Alus-Kolnas%C4%81ta-110832240344309/
Tālrunis: +371 26452844
Epasts: majasaluskolnasata@gmail.com
Adrese: Stacijas iela 4, Bērzpils, Bērzpils pagasts, Balvu novads


PIRTNIECE UN ZIEDDARE GITA USĀNE

Ne vien dabā, bet arī Latgales pirtīs ir sākusies vasara. Pirtniece un zieddare Gita Usāne jau sagatavojusi daļu no pļavas dotajām bagātībām! Kā saka Gita: “Daba ir brīnums un pārsteidz savā vienkāršībā un varenībā. Apstājieties un ieskatieties tajā!”.
Nekas nespēj tik labi nomierināt, likt aizmirst ikdienas rūpes, mazināt stresu, atjaunot ķermeni kā pirts rituāls prasmīgas pirtnieces vadībā. Tas sniedz enerģijas pieplūdumu, mundrumu, labsajūtu, dzīvesprieku, uzlabo veselību un sakārto domas. Pirtniece Gita Usāne piedāvā tradicionālo ar malku kurinātu lauku pirti un pirtnieces pakalpojumus; pirts dienu pirtsmīlim, vienam pārim, vai līdz četriem draugiem; ģimenes pirts dienu.


Šobrīd pirts un spēka smelšana no ziediem ir kļuvusi par Gitas Usānes galveno nodarbošanos, viņa novērtē dabas spēku un lūko savas prasmes iemācīt arī citiem. Gita lieliski pārzina augu valsts dažādību un pielietojumu. Meistarklasē pie Gitas varēs iemācīties, kā pagatavot pašiem savu kosmētiku (lūpu balzamus, sejas krēmus u.c.), uzzināt par dažādām tējām un to sniegto efektu.
Radoši, interesanti un kvalitatīvi pavadīts laiks! Nepieciešama iepriekšēja pierakstīšanās!

Papildus informācija:
www.instagram.com/zala_daba/
Tālrunis: +371 22420135
E-pasts: gitausane@gmail.com
Adrese: “Latiņi”, Krivoki ciems, Sutru pagasts, Līvānu novads


ZEMNIEKU SAIMNIECĪBA “KURMĪŠI”

Zemnieku saimniecība “Kurmīši” ir viena no lielākajām saimniecībām Latgalē, ir arī viens no aktīvākajiem Latgales kulinārā mantojuma tīkla uzņēmumiem, kas atrodas Ūdrīšu pagastā, Krāslavas novadā. Lieliska iespēja iegādāties ap 40 dažādu veidu ekoloģiskās zāļu tējas. Sortimentā ir pirtnieka tēja, cidonijas un ehinācijas zāļu tēja, rudens ziemas tēja, vakara tēja, cidonijas un kaķumētras zāļu u.c. tējas.
“Kurmīši” piedāvā arī iegādāties mārdadžu eļļu un naktssveces eļļu (Enotera), bišu vaska šūnas. Ir pieejams liels bišu vaska sveču sortiments.

Kopš 2018. gada vasaras saimniecībai ir jauns piedāvājums: dažādu veidu hidrolāti/ziedūdeņi (rudzupuķu, lavandas, melisas, lofanta, asinszāļu u.c.). Hidrolāts ir augu produkts, ko iegūst, destilējot augus. Saimniecībā tiek ražota arī bišu vaska kosmētika un tiek piedāvātas meistarklases tās izgatavošanā. Z/S “Kurmīši” produkciju var iegādāties arī internetveikalā: kurmisi.com
Tiek piedāvātas ekskursijas saimniecībā: ārstniecības tēju degustācija; pašrocīgi izgatavot vaska sveces;
iespēja iegādāties ekoloģiskas zāļu tējas, zāļu maisījumus vannai un pirtij; vaska kosmētikas izgatavošanas meistarklases. Lūgums pieteikties pirms vizītes.

Papildus informācija:
www.kurmisi.com/
www.facebook.com/kurmisi/
Tālrunis: +371 26538824
E-pasts: Kurmisi@inbox.lv
Adrese: Krāslavas nov., Ūdrīšu pag., Rakuti, “Kurmīši”, LV-5601


KERAMIĶU VALDA UN OLGAS PAULIŅU DARBNĪCA

Latgale ir slavena ar savu māla keramiku – pie šiem amatniekiem jūs apburs labestība un latgaliešu gars. Valda un Olgas Pauliņu stāstos savijas tradīcijas un mūsdienu joki. Te ir iespēja iepazīt keramikas tapšanas procesu no sākuma līdz beigām, kā arī iemēģināt roku podu darināšanā un piedalīties cepļa kurināšanā.

Pie meistariem iespējams iegādāties dažāda veida keramikas izstrādājumus un suvenīrus. Darbošanās individuāli, ģimenēm, skolēniem un grupām. Var pieteikt ekskursiju, bet var arī tāpat iegriezties pie meistara, lai apskatītu un iegādātos kā klasiskus Latgalei raksturīgos keramikas izstrādājumus, tā arī mūsdienīgus un dizainiskus traukus!

Papildus informācija:
Tālrunis: +371 29128695
E-pasts: valdispaulins@inbox.lv
Adrese: Pauliņi, Grāveru pag., Aglonas nov., LV-5655


DEDZINĀTAVA “LATGOLYS ŠMAKOVKA”

“Latgolys šmakovkas” dedzinātava atrodas ar vēsturiskiem stāstiem apvītajā Malnavas muižas teritorijā un tā ir lielākā šmakovkas dedzinātava Latvijā. Te var gūt īstas emocijas, ģimenes izklaidi un kolektīvu kopības sajūtu, ko sniedz atraktīvais saimnieks Jānis Krivtežs. Ekskursijas laikā gida pavadībā tiek apskatīta Latgolys šmakovkys dadzynuotova (darītava) un piedāvātas degustācijas, papildus tam iespējams izzināt Malnavas muižas parka noslēpumus, Otrā pasaules kara bunkuru apskate. Pieejama interaktīva programma kāzu viesiem, iespēja izgatavot dāvanu jaunajam pārim, izklaidēties dažādās aktivitātēs. Iespējams pasūtīt muzikantus, teātri un kāzu “vārtu” rīkotājus.

Piedāvā iegādāties īstus latgaliešu stipros dzērienus: pieejama Latgolys “Īsola”, “Ūzula”, “Casnāgu spridzeklis” šmakovka un “Dzierveņu ļiķers”. Kā arī – atraktīvais saimnieks iemācīs gatavot “Šmohito” /Mohito/ un “Pīna ar ladu” /PinaColada/ kokteiļus!

Papildus informācija:
www.latgalessmakovka.lv
www.facebook.com/latgolyssmakovka/
www.instagram.com/latgalessmakovka.lv/
Tālrunis: +371 28321856
Adrese: Kļavu iela 11, Malnava, Kārsavas novads


VĪNA PAGRABS BURVJU DĀRZĀ – Z/S “KALNI”

Vīna ražošanai Preiļos ir dziļas tradīcijas. Jau grāfu Borhu dinastija, kas novadu apdzīvoja 500 gadus, vīnu ražoja pašu vajadzībām no vietējām izejvielām. Arheoloģiskajos izrakumos tika atrastas vīna ozola mucas. Vīna pagrabs turpina vīna ražošanas tradīcijas pēc senām receptēm, piedāvājot ekskursijas, kuru sākumā jūs sagaida pastaiga pa brīnišķīgu dārzu, kurā katram nostūrim ir savs unikāls stāsts. Jūs dzirdēsiet stāstu par to, kā top vīns, par to, kā veidot savu zīmolu, redzēsiet ražošanas telpas, pagrabus, kur tiek glabāts vīns, tad būsiet aicināti doties uz degustācijas laukumu, kur jums tiks piedāvāti četri vīnu veidi – plūmju, aveņu-aroniju, zemeņu un upeņu.

Saimniecībā var iegādāties vīnus līdzņemšanai, tāpat arī pašmāju piparkūkas. Attiecīgi sezonai tiks piedāvāti augļi un ogas – tos varēsiet pagaršot arī pats – svaigus tikko no krūma vai augļu koka. Tiek piedāvāta vieta tematiskiem pasākumiem – vecmeitu ballītēm, dzimšanas dienām, kāzām u.c. Jaunais pāris var izveidot savu ģimenes piparkūku, iegādāties vīnu ar savu etiķeti. Tiek piedāvāta fotosesijas vieta skaistā dārzā.

Papildus informācija:
Tālrunis: +371 29472718
E-pasts: koledairena@inbox.lv
Adrese: Olnīca, Kotleri, Pelēču pagasts, Preiļu novads, LV-5329


MAIZES MUZEJS AGLONĀ

Maizes muzejs Aglonā ir vienīgais maizes muzejs Latvijā, kas iepazīstina apmeklētājus ar labības audzēšanu un maizes tapšanu. Muzejā ar latgaliešu tautas dziesmām un latgalisku uzrunu uzņem pati saimniece Vija Kudiņa, tērpta latgaliešu tautas tērpā. Vija ir savākusi desmitiem sakāmvārdu, ticējumu, pasaku, ieražu par labības audzēšanu, kā arī maizes cepšanas un ēšanas tradīcijas. Viesiem ir iespēja nobaudīt tepat uz vietas ceptu maizi, iemēģināt roku dzirnavu griešanā un pilnas graudu sētuves turēšanā. Muzejā var aplūkot vairākus simtus eksponātu, kas ir saistīti ar graudu apstrādi un maizes cepšanu – lizes, abras, spriguļi un daudz kas cits. Te iespējams pasūtīt pusdienas latgaliešu gaumē, muzejs uzņem arī kāziniekus. Šeit iespējams nobaudīt tādus tradicionālos Latgales ēdienus kā veisteknis, grucis, krupnīks u.c


Aglonas maizes muzejā pieejama: divu banketa zāļu noma; naktsmītnes; stāsti par maizi un maizes tapšanas senajām tradīcijām; svaigas maizes degustācija; zāļu tējas baudīšana; Latgales kulinārā mantojuma pusdienas (1,5 stundas); iespēja piedalīties maizes cepšanas procesā; ir iespēja iegādāties Aglonas maizīti un konditorijas izstrādājumus.

Papildus informācija:
www.facebook.com/maizesmuzejs/
E-pasts: maizesmuzejs@inbox.lv
Tālrunis: +371 29287044
Adrese: Daugavpils iela 7, Aglona


SALDUMU DARBNĪCA ZEMNIEKU SAIMNIECĪBĀ “BRIEŽI”

Biškopes Ingas Eizenbergas zemnieku saimniecībā „Brieži” ir ap 70 bišu saimju. Saimniecībā tiek turētas bišu rases Carnica un Buckast. Tās apkārtnē plešas iekopti nektāraugu amoliņa, facēlijas, sinepju lauki, ko izmanto bišu dravām un sēklu materiālam. Pieejams plašs ražojošu upeņu dārzs. Saimniecība atrodas ekoloģiski tīrā vietā – dabas parka „Daugavas loki” teritorijā.
Zemnieku saimniecība „Brieži” piedāvā biškopības produkcijas (dažādu ziedu krēmveida medus, propolisa, bišu maizes, pastilu un sukāžu) degustāciju un upeņu tējas dzeršanu.

Iepriekš piesakoties, piedāvā 2 meistarklases: medus konču ražošanu un “bitenieka maizes” cepšanu uz:ugunskura. Īpašais piedāvājums: “Krēmveida medus”. Iespējams iegādāties medus produkciju.

Papildus informācija:
E-pasts: inga.eizenberga@kraslava.lv
Tālrunis: +371 20236977, +371 26320141
Adrese: „Brieži”, Ūdrīšu pagasts, Krāslavas novads, Latvija


KRISTĀLA KURPĪTE

Uzņēmums SIA „Kristāla Kurpīte” darbojas kopš 1997.gada sniedzot pakalpojumus jaunu ādas apavu, izstrādājumu izgatavošanā pēc individuāla pasūtījuma. Vadītājs Andris Kackāns ir sava amata meistars jau vairāk kā 35 gadus un kvalificēts individuālā pasūtījuma apavu izgatavotājs. Ādas apavi ir Andra sirdsdarbs un aizraušanās un viņš var izgatavot ik vienu apavu pēc jūsu pasūtījuma. Ar apaviem tiek apgādāti Latgales, Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Rīgas kolektīvi.
Dziesmu un deju svētku laikā darbnīcā darbs norit kā bišu stropā, bet arī ārpus svētku laika tiek apauti ar kurpēm, zābakiem un pastalām, tautas deju kolektīvi, kori, folkloras kopas, ansambļi, kas vēlas papildināt savu Tautas tērpu, etnogrāfisko tērpu vai seno laiku tērpu ar ādas apaviem un citiem izstrādājumiem.Uzņēmuma produkciju raksturo 100 % roku darbs, kuru veic kvalificēti kurpnieki. Apavi un izstrādājumi tiek izgatavoti saglabājot dekoratīvi lietišķās mākslas tendences un tradīciju.


Piedāvājumā ir ādas izstrādājumi – arheoloģiskie zābaki, sieviešu un vīriešu tautu deju kurpes un zābaki, dažādāku krāsu pastalas, jostas, rotaslietu kastītes, plecu un jostas somas, maciņi, suvenīru pastalas un ādas. Krāsu gamma ir plaša. Iespēja izgatavot apavus sarkanā, melnā, gaiši brūnā, tumši brūnā un klasiskā krāsā, kā arī citās krāsās, kas izriet no pieejamā ādas krāsu klāsta. Visi apavi ir no dabīgās ādas.
Izstrādājumi tiek realizēti tautas lietišķās mākslas salonos visā Latvijā. Kā arī tiek ņemta dalība izstādēs, lietišķās mākslas gadatirgos un amatnieku tirdziņos Latvijā un kaimiņu valstīs.

Papildus informācija:
www.kurpite.lv
www.facebook.com/kristalakurpite/
E-pasts: kurpite@kurpite.lv
Tālrunis: +371 29474998
Adrese: Atbrīvošanas aleja 130, Rēzekne, LV4601


WOODEN UNIVERSE

Wooden Universe koka darinājumu darbnīca tika dibināta 2020. gadā Daugavpilī. Uzņēmums piedāvā ekskluzīvu roku darbu: elegantas koka uzkodu paplātes, interesantu un neparastu formu plātnes, uzkudu vai kafijas galdiņus, glāžu turētāju statīvus, plūdošu formu servēšanas dēļus, svečturus un dažādus interesantus traukus (piemēram, dzijas diegu uzglabāšanai).

Papildus informācija:
wooden-universe.eu
www.facebook.com/Wooden.Uni/
E-pasts: info@wooden-universe.eu
Tālr. +371 27 104 016
Adrese: Višķu iela 21k, Daugavpils


LUDZAS AMATNIEKU CENTRS

Ludzas pilskalna pakājē izveidotais Amatnieku centrs aicina apgūt senos arodus Suprātku istabā, līdzdarboties keramikas, audēju, skroderu darbnīcās. Izstāžu zālē iespējams aplūkot novada meistaru darbu izstādes, kā arī apmeklēt latgaļu Zaļos tirdziņus.
Ludzas amatnieku centrs Latgalē ir dibināts ar mērķi kopt seno latgaļu arodu prasmju un amatniecības tradīciju saglabāšanu, celt to prestižu sabiedrībā un piedāvāt vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem iepazīt latgalisko dzīvesziņu caur amatnieku un mākslinieku darbiem, audzēt latviešu pašapziņu.


Salonā nopērkami ap 70 amatnieku darbi (keramika, audumi, kalumi, rokdarbi, koka izstrādājumi), iespējams pasūtīt visu Latvijas novadu tautas tērpus, linu un vilnas apģērbus. Ir apskatāma izstāde “Tautas tērpu stāsts”.
Iepriekš pieteiktām ekskursiju grupām iespējams baudīt latgaļu ēdienus Latgaļu kukņā. Latgales kulinārā mantojuma biedrs.

Papildus informācija:
www.ludzasamatnieki.lv
E-pasts: amatniekucentrs@inbox.lv
Tālrunis: +371 29467925
Adrese: Tālavijas 27a, Ludza, Latvija, LV-5701