LIAA biznesa inkubatoros atbalstīs 415 jaunas idejas – diaspora plaši pārstāvēta

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatoros šā gada pavasara uzņemšanā pie atbalsta tikuši 415 dalībnieki, no kuriem 74 ideju autori dzīvo ārpus Latvijas, informē LIAA pārstāve Beate Danusēviča. Inkubācijas programmai kopumā uzņemti 84 dalībnieki, pirmsinkubācijas sešu mēnešu programmā savas idejas varēs attīstīt 331 idejas autors.

Šis bija pirmais gads, kad LIAA aktīvi uzrunāja pieteikties biznesa inkubācijai arī Latvijas diasporas pārstāvjus. Interese izrādījās liela – pienāca 79 pieteikumi no 25 valstīm, tostarp no Kanādas, ASV, Šveices, Francijas, Horvātijas, Grieķijas, Ungārijas, Itālijas, Turcijas, Taivānas, Japānas, Mozambikas un Dienvidāfrikas.

Pirmsinkubācijā jeb idejas attīstīšanas fāzē tika uzņemti visi diasporieši, kas uz to pretendēja – kopumā 71 biznesa ideja.

Vācijā dzīvojošā Elīna Pinto saka: “Dalība pirmsinkubācijas programmā Latvijā balstās manā ticībā tam, ka Latvijai ir vismaz tikpat liela uzņēmējdarbības un inovāciju atspēriena jauda kā Igaunijai, Singapūrai vai Vācijai, kur dzīvoju. Programmai pieteicos kopā ar mākslas zinātāju un uzņēmēju komandu Latvijā, kurai vēlos palīdzēt pasaulē iznest ideju par mākslas tirgus iespēju digitalizēšanu un demokratizēšanu, mazinot arī tā radīto klimata pēdu. Paļaujos, ka programma ļaus ideju aprobēt, pilnveidot un uzlikt uz stabiliem biznesa pamatiem.”

Uz otro un jau krietni nopietnāko programmu – biznesa inkubāciju, kur dalībniekam jābūt reģistrējušam uzņēmumu Latvijā, bija pieteikušies astoņi jaunie uzņēmēji no ārvalstīm. Konkurence uz vietu inkubatorā bija sīva, un to izturēja trīs no viņiem, pastāstīja LIAA vecākā projektu vadītāja diasporas jautājumos Arta Krūze.

“2021.gada pavasara uzņemšanas rezultāti visos LIAA biznesa inkubatoros rāda, ka to uzņēmumu vidū, kas darbojas augsto un vidēji augsto tehnoloģiju jomās un kuru darbības pamatā ir viedā specializācija, pieprasījums pēc šādas atbalsta programmas turpina augt,” norāda LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova uzsverot, ka šogad saņemts rekordliels pieteikumu skaits.

67% inkubācijas programmā uzņemto uzņēmumu saistīti ar apstrādes rūpniecību. No visiem jaunajiem dalībniekiem 12% uzņēmumi darbojas informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē un 11% profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu jomā.

Inkubatora mērķis ir atbalstīt jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu uzņēmumu izveidi un attīstību, nodrošinot fiziskas personas un uzņēmumus ar uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai nepieciešamo vidi, konsultācijām, apmācībām, mentoru atbalstu un grantu līdzfinansējumu, norāda aģentūrā.

Latvijā darbojas 13 LIAA biznesa inkubatori – Daugavpilī, Jūrmalā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Ogrē, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Valmierā, Ventspilī un Radošo industriju inkubators Rīgā, kā arī piecas biznesa inkubatoru atbalsta vienības Cēsīs, Gulbenē, Saldū, Jēkabpilī un Bauskā. LIAA biznesa inkubatoru darbību finansē Eiropas Savienība ERAF projektā “Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators” un Latvijas Republika.

Nākamā uzņemšana LIAA biznesa inkubatoros plānota 2021.gada rudenī, unjaunie dalībnieki pieteikumus varēs iesniegt septembrī. Informācija par atbalsta programmām un pasākumiem LIAA biznesa inkubatoros pieejama inkubatoru Facebook vietnēs, kā arī LIAA tīmekļvietnē www.liaa.gov.lv/lv/programmas/biznesa-inkubatori.

Avots: latviesi.com un liaa.gov.lv