Krāslavā izveidota jauna mēbeļu ražotne

Pavasarī Krāslavā sāka darboties Normunds Vanags, jauns uzņēmējs, mēbeļu ražošanas meistars. Krāslava ir Normunda dzimtā pilsēta. Viņš pamatizglītību ieguva Varavīksnes vidusskolā, vispārējo vidējo izglītību – Krāslavas vakara vidusskolā. Galdnieka profesiju mācījās Daugavpils 38. arodvidusskolā. Latvijas  Amatniecības kamerā saņēmis  būvgaldnieka Amata zeļļa diplomu. Studējot Daugavpils Universitātē, iegūta profesionālās izglītības skolotāja kvalifikācija. Savukārt izglītības kompetenču centrs “Rīgas Valsts tehnikums” bija vieta, kur Normunds saņēma  kokizstrādājumu ražošanas galdnieka kvalifikāciju. Papildu tam, ieguvis zināšanas rokas instrumentu pielietošanai kokizstrādājumu izgatavošanā un amatniecības vēsturē.

Iegūtās izcilās zināšanas darbam ar koku ļāva jaunietim īstenot loloto sapni – nodibināt savu uzņēmumu biznesa uzsākšanai kokapstrādes jomā, būt radošam, pielietojot modernas iekārtas  jaunu  dizaina risinājumu radīšanai.

Lai  īstenotu savu ieceri ražot mēbeles no masīvkoka, bija nepieciešams kvalitatīvs aprīkojums – CNC frēzmašīna. Tam tika sagatavots un iesniegts projekts konkursā “Krāslavas rajona partnerības darbības teritorijas sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.–2020. gadam”. Tas  tika īstenots  Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētās Latvijas LAP 2014. –2020. gadam pasākumā “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju”, ko  administrēja biedrība “Krāslavas rajona partnerība”.

Projekts finansiāli tika atbalstīts, un jaunais uzņēmējs iegādājās galdniecības iekārtu komplektu, tajā skaitā ar datoru vadāmo darbagaldu – CNC frēzmašīnu kopā ar rokas bezvadu mobiliem elektroinstrumentiem, kas nodrošina koksnes un saplākšņa izmantošanu bez atlikuma. Tiek veidotas ne tikai masīvkoka mēbeles un kāpnes, bet arī nelielu suvenīru, koka dekoru, koka trauku un citu nelielu koka izstrādājumu produkcija no koksnes atgriezumiem. Sekojot mūsdienu tendencēm dizainā, Normunds piedāvā izgatavot jaunu produktu – parametrisko atpūtas krēslu. Tā visi elementi tiks izgatavoti ar CNC frēzmašīnu, piešķirot krēsla dizainam inovatīvu, universālu izskatu, kas efektīvi iekļausies jebkurā interjerā.

Normunda Vanaga mēbeļu ražotne balstās uz senām un stabilām mēbeļu ražošanas tradīcijām pēc individuālajiem pasūtījumiem, īstenojot tos ar mūsdienīgām tehnoloģijām. Ieguvums ir detaļu apstrādes ātrums un kvalitāte. Jauno iekārtu unikalitāte ir pārdomātā procesā – pilnu darba ciklu nodrošina viens operators – Normunds Vanags.

Normunds apgalvo, ka ne mirkli nav nožēlojis  savu izvēli. Jebkurš bizness ir risks, bet viņam patīk tas, ko  dara. Jaunietis domā, ka pēc pieciem vai nedaudz vairāk gadiem vairākumam kokapstrādes uzņēmēju būs nepieciešamas šādas iekārtas, varbūt mazākas, kas atbilst viņu ražošanas jaudām, bet tā kļūs par nepieciešamību, lai veiksmīgi konkurētu tirgū. Ar CNC frēzmašīnas palīdzību iespējams izgatavot detaļas ar precizitāti, kas mērāma simtdaļās. Augsta precizitāte ir  būtiska mēbeļu izgatavošanā.

Normunds 2020. gada nogalē piedalījās LLKC Krāslavas konsultāciju biroja organizētajās mācībās jauniešiem  Valsts Lauku tīkla programmā “Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai”. Viņš ir biroja klients un sadarbību Normunds novērtē kā labu un veiksmīgu.

Foto: kraslavasvestis.lv

Terēze Brazeviča,  LLKC Krāslavas biroja uzņēmējdarbības konsultante