Ir iespējama pieteikšanās balsošanai Latvijas pašvaldību vēlēšanām no ārzemēm

2021. gada 5. jūnijā Latvijā norisināsies pašvaldību domes vēlēšanas. Šogad pirmo reizi vēlētāji, kuriem ir balsstiesības pašvaldību vēlēšanās, bet kuri vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs, balsošanai varēs pieteikties pa pastu, informē Ārlietu ministrijā.

Pasta balsošanai jāpiesakās iepriekš – no 27. marta līdz 24. aprīlim. Pieteikties varēs valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā, Latvijas Republikas vēstniecībās vai Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Tiesības pieteikties pasta balsošanai pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuri vēlēšanu laikā uzturas ārvalstīs un kuriem kādā no Latvijas pašvaldībām ir reģistrēta dzīvesvieta vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, proti, vismaz kopš šī gada 7. marta, vai šajā pašvaldībā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Pieteikumus balsošanai pa pastu vēlētāji varēs iesniegt visās 36 Latvijas Republikas vēstniecībās ārvalstīs. Pieteikumu vēstniecībā varēs iesniegt, nosūtot to pa pastu vai iesniedzot klātienē pēc iepriekšēja pieraksta.

Ņemot vērā strauji mainīgo COVID-19 epidemioloģisko situāciju pasaulē, kā arī, lai samazinātu personu savstarpējos kontaktus, Ārlietu ministrija aicina vēlētājus balsošanai pašvaldību vēlēšanās pieteikties attālināti, sūtot pieteikumus vēstniecībām pa pastu.

Tāpat ārvalstīs dzīvojošie balsstiesīgie var pieteikties balsošanai attālināti, izmantojot valsts pārvaldes portālu www.latvija.lv, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes oficiālajā tīmekļvietnē pieejamo bezmaksas elektronisko pakalpojumu, nosūtot pieteikumus Centrālajai vēlēšanu komisijai pa pastu vai uz e-pasta adresi cvk@cvk.lv.

Sūtot pieteikumu elektroniski, tam jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu.

Detalizētāka informācija par attālinātās balsošanas kārtību atrodama Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Avots: www.latviesi.com